Tjonge, het is vandaag alweer 1 december. Nu nog het volgende cliché; ‘wat gaat de tijd toch snel,’ erachter en we zijn in een theekransje belandt. Iemand een koekje erbij? Het is natuurlijk niet voor niets een cliché. Het is gewoon waar. Vanaf nu is het echt aftellen geblazen tot kerst en oud & nieuw. Om vervolgens in dat zwarte gat genaamd januari te belanden. Nee hoor, dat valt wel mee. Toch voelt de eerste maand van het jaar altijd een beetje gek aan voor mij. De kerstboom gaat de deur uit en het huis is weer kaal. Januari is grauw, grijs en donker en het mooie weer is nog lang niet in aantocht. De maand van nieuwe voornemens die bij velen ook weer stranden. Ik doe daar bewust niet aan. Ook vind ik dat als je iets in je leven wil aanpakken, je dat gewoon direct moet doen. Niet vanaf januari gezond of sporten, maar meteen.
Ervaringsdeskundige
Vorig jaar was ik nog een blog groentje. Dat ben ik met slecht één jaar op de teller natuurlijk nog steeds, maar inmiddels heb ik al een hoop meegemaakt. Ik weet steeds beter wat ik wil met Little Spoon en wat werkt. Januari 2015 trapte ik als als ‘Little Spoon goes Healthy’ maand.’ Dat was eens, maar nooit meer. Niet omdat ik nooit meer gezond wil eten. Natuurlijk wel. Graag zelfs, maar ik denk dat ik die maand nog nooit zo ongezond heb gegeten. Ik was zo slim geweest om in december al wat voor werk te doen. En toen was daar ineens januari. De maand die ik zo nodig moest omdopen tot gezondste maand van het jaar. Vreselijk! Gezond eten werd een soort moetje en dan gaat het mis. Bij mij dan. Dat is met afvallen net zo. Zo lang je krampachtig calorieën telt en obsessief bezig bent met wat je in je mond stopt lukt het niet. Je grote liefde vind je meestal ook niet als je op zoek bent, maar juist op het moment dat je eigenlijk even helemaal geen zin hebt in een relatie. In alle gevallen spreek hier een ervaringsdeskundige ;-)
Moraal van dit verhaal? Geen themamaand in januari. Waarschijnlijk ook niet in februari en zelfs niet in maart. Gewoon gezonde receptjes afgewisseld met guilty pleasures. Om het leven ook leuk en fijn te houden. Het duurt niet lang meer voor de kerstgekte losbarst op Little Spoon. Deze week komen de eerste recepten al online. Ik verheug me er echt zo op. Vorig jaar was ik eigenlijk een beetje te laat om uit te pakken met kerst. Wees gerust, dat maak ik dit jaar helemaal goed. Voor een klein beetje balans gooi ik er nog maar even een super gezonde lunch in.
Gerookte tofu
Typ voor de grap op Pinterest eens lunchbowl in. Je ziet de meest mooie en smakelijke kunstwerkjes van kleurrijke groentes aangekleed met iets van vis, vlees of tofu en een dipje of sausje erbij. Inspiratie genoeg dus. Ik ging er zelf mee aan de slag en toverde deze healthy lunchbowl met gerookte tofu op tafel. Ik zeg er eerlijk bij, het is niet per se een lunch die heel snel klaar is. Ik geef de schuld aan alle verschillende groentes. Die vertelden mij dat ze allemaal op een andere manier bereid wilden worden. Dan kwam hun smaak het beste tot zo’n recht. Prima, dan luister ik daar naar. Wat je kan doen is bijvoorbeeld op zondag, een andere dag mag natuurlijk, meerdere porties alvast bereiden. Bewaar het in bakjes en voeg het, op de dag dat de lunch mee gaat naar je werk of school, bij elkaar. Neem wel altijd de dressing apart mee om alles ook een beetje knapperig te houden. Ik gebruik gerookte tofu. Dit kwam ik toevallig tegen in een biologische winkel vlakbij Lochem. Al heel lang wilde ik het eens proberen. Je vervangt het net zo goed door stukje gebakken kippendij, tempeh, zalm, garnalen of wat jij lekker vindt.
Healthy lunchbowl
Voor 1 persoon
- Een stuk gerookte tofu in blokjes
- 1 wortel in dunne plakjes
- 50 gram ongekookte rijst
- Witte en zwarte sesamzaadjes
- 100 gram shiitake
- Handje spinazie
- 10 gram edamame
- Munt
- Koriander
- Olie, bijvoorbeeld rijstolie
- Limoen
- Vissaus
- Sojasaus
- 1 schepje suiker
- Geraspte gember
Dit heb je nodig:
- Wok
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Kook de rijst zoals op de verpakking staat.
- Verhit wat olie in een wok en bak hierin de shiitakes 5 minuten.
- Maak ondertussen een dressing van limoensap, vissaus, sojasaus, gember en een beetje suiker. Roer goed tot de suiker is opgenomen.
- Haal de shiitake uit de pan en bak in een scheut olie ook de spinazie.
- Meng, als je de rijst hebt afgegoten, er wat sesamzaadjes door.
- Schep rijst op een bord samen met de verschillende groentes en de blokjes gerookte tofu.
- Verdeel als laatste wat munt en koriander over je lunchbowl.
- Serveer de dressing ernaast.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Ellen zegt
ik heb nog nooit gerookte tofu gegeten! Ik ben niet zo’n fan van de klassieke versie dus misschien is dit wel iets wat me tofu lekkerder zal doen vinden. ;)
Stefanie zegt
Ik ben ook niet echt een grote fan van tofu. Dit is wel echt anders. Steviger en een lekkere rooksmaak.