Stoofpeertjes vind ik echt de smaak van winter. Kruidig, zoet, verwarmend en heel lekker bij stoofpotten. Ik maakte mijn eigen variant met vanille. Meer dan geslaagd, daarom deel ik vandaag het recept met je.
Het koken voor kerst zat er al een paar weken op. Samen met vriendin Loets kookte ik negen gerechten, zette ze op de foto en eerlijk, ze zijn nog niet eens allemaal uitgewerkt. Wees gerust, dat komt echt, want ruim voor kerst staat alles online. En ik beloof jullie, ik maak ook nog een post met allerlei leuke menusuggesties. Ik word een Rupsje Nooitgenoeg als ik een bord heerlijk eten voor mijn neus heb staan, maar ook met het verzamelen van de leukste en lekkerste kerstrecepten voor jullie. Mijn hoofd stroomt over van ideeën die ik onmogelijk allemaal kan uitvoeren zo net voor kerst. Gelukkig is het volgend jaar gewoon weer kerst. Natuurlijk is het straks ook nog echt kerst, maar ik beken, die twee dagen kook ik zo min mogelijk ;-).
TV-kok
Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dook ik vorig weekend toch nog een keer de keuken in. Dit keer met mams aan mijn zijde. Ik wil mezelf niet op de schouder kloppen, maar het was gewoon allemaal zo lekker. Bij Slagerij Brouwer in Middelburg kocht ik hert, voor een heerlijke stoof. Ik vond dat daar wel stoofpeertjes bij paste. Dat is dus echt iets wat ik nooit maak. Ooit lang geleden eens. Toen wilde ik stoofpeertjes met twee kleuren. De onderkant van het peertje donkerrood door een nabehandeling met wat port. De bovenkant iets lichter rood. Die mooie strakke rand tussen licht en donker die de tv-kok voor elkaar kreeg, bleef bij mij uit. Wel lekker hoor, maar minder mooi dan ik hoopte.
Daarna probeerde ik nog eens de stoofpeertjes volgens het recept van mijn schoonmoeder. Die van haar zijn prachtig van kleur, glanzend, sappig en zoet. Ook die evenaarde niet het voorbeeld wat ik namaakte. Zo jammer, want ze zijn echt heerlijk als mijn schoonmoeders ze maakt. Weet je, dit was gewoon een teken. Bedenk je eigen variant op stoofpeertjes.
Steranijs, kruidnagel én vanille
Dat deed ik. Zonder een plan, soort van dan, ging ik aan de slag. Rode wijn in het pannetje, steranijs en kruidnagel. Ik wilde een kaneelstokje meekoken, maar bedacht me dat ik ook nog een vanillestokje in de kast had liggen. Die ging in de pan. Ik ben dol op kaneel, maar de laatste tijd en dan vooral sinds het melktaartje, heb ik ook een zwak voor vanille. Wat mij betreft, experiment geslaagd, want was het smullen. Probeer het eens uit en serveer deze wijnrode plaatjes bij je kerstdiner!
Stoofpeertjes met vanille
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
- 11 Gieser Wieldeman
- ½ fles rode wijn
- 100 gram vanillesuiker
- 4 kruidnagels
- 1 vanillestokje
- 3 steranijs
Dit heb je nodig:
- Pan
- Mesje
- Item
- Item
Zo maak je het:
- Schil de stoofpeertjes. Laat het steeltje zitten en snijd een stukje van de onderkant af, zodat de peertjes om rechtop staan in de pan.
- Zet de peertjes in de pan, schenk de rode wijn erover en vul aan met water tot de peertjes onder staan. Die de steranijs en kruidnagel in de pan. Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe zowel het merg als het stokje bij de wijn.
- Laat de peertjes 2 tot 3 uur zacht stoven. Keer af en toe om zodat ze aan alle kanten diezelfde mooie kleur krijgen.
- Als je het lekker vindt, kook je het sap met de wijn nog in tot een siroop. Deze schenk je over je stoofpeertjes.
TIP 2! Stoofpeertjes zijn ook geweldig als basis voor een crumble. Vervang in dit recept de bramen en appel door stoofpeertjes.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Ellen zegt
100 gram vanillesuiker lijkt me een beetje veel. Moet het niet 10 gram zijn?
Stefanie zegt
Ik gebruik 100 gram vanillesuiker. Natuurlijk kun je dit naar smaak doen!