Mijn mams maakt echt de allerlekkerste witlof met ham en kaas uit de oven. Ik vroeg haar het recept en ging er zelf mee aan de slag. Ik veranderde er niets aan want never change a winning team. Zomaar een rolletje bij het kerstdiner of gewoon een hele schaal als avondmaal. Dat laatste heeft absoluut mijn voorkeur. Het kan allemaal. Ik heb direct ook nog een leuk bericht over een toffe samenwerking!
Vers en lokaal
Laat ik maar aftrappen met het nieuwtje. Ik ga samenwerken met Vers op Walcheren. Dat vind ik zo tof! Vanaf nu vind je wekelijks een recept van mij op de website. Vers op Walcheren is een lokale variant op alle online shops, met verse producten, waar Walcherse ondernemers verzameld zijn. Dit is gewoon zo mega makkelijk. Geen abonnement dus bestellen wanneer jij wil, gratis thuisbezorgd en nu het mooiste, je boodschappen komen bij ondernemers uit de buurt vandaan. Heel positief is dat. Waarom alles van ver halen als je het dichtbij ook allemaal hebt? Tijdgebrek hoor ik je zeggen. Als je op het Zeeuwse eiland Walcheren woont is dat probleem direct opgelost.
Met één klik
Wat inspiratie nodig voor het avondeten en je bestelt bij Vers op Walcheren? Op de receptenpagina vind je recepten waarvan je de ingrediënten in een handomdraai bestelt. Kies de gerechten uit waar je trek in hebt. Met één klik voeg je de benodigdheden toe in je winkelwagen. Hier varieer je zelf met de hoeveelheden. De ingrediënten ontvang je samen met het recept in je boodschappenbox. Zo weet je van te voren al wat er die week op tafel komt. Hoef je daar niet meer over na te denken! Uitproberen? Bekijk dan de website eens.
Nu terug naar mama’s witlof. Het geheim is lekker veel kaas, goede ham en bovenop een beschuitje voor een knapperig laagje. Mijn schatje vindt witlof helemaal niets. Zo jammer, daarom ik eet het zelf bijna nooit. Wat ik zo lekker vind aan witlof is het bittere en dat is precies de reden dat hij er niets aan vindt. Af en toe maakt mijn moeder het nog wel eens voor me als ik alleen kom eten. Ook mijn schoonmoeder weet van mijn liefde voor deze bittere groente af. Ik geniet er extra van. Toen ik net op mezelf woonde maakte ik witlof met ham en kaas op mijn eigen manier. Ik kan het me nu niet meer voorstellen, maar oké, ik ga het je toch vertellen.
Light kaassaus
Dit stamt uit de tijd dat ik nog punten telde. Tien jaar geleden, dus neem het me vooral niet kwalijk. Groente mocht je, bij dit dieet, onbeperkt eten. Ik kocht dan echt heel veel witlof en sneed die fijn. Daarna maakte ik een kaassausje, zo’n zakje light kaassaus. Een goedje wat, werkelijk waar, niets met kaas te maken heeft natuurlijk. Het sausje goot ik over de witlof, schepte er wat hamblokjes door, geraspte Slankie kaas erover en eten maar. Echt, geloof het of niet, dit was smullen en punttechnisch behoorlijk verantwoord. Maar jeetje, Slankie. What was I thinking?
Deze witlof met ham en kaas uit de oven stelt je zeker niet teleur. Lekker als maaltijd maar ook heel geslaagd als bijgerecht.
Woon je op het Zeeuwse eiland Walcheren? Neem dan zeker eens een kijkje op de website Vers op Walcheren.
Witlof met ham en kaas uit de oven
4 personen als hoofdgerecht, 8 personen als bijgerecht
Dit zit erin:
- 1 kilo witlof
- 300 gram gesneden beenham, grote plakken gehalveerd
- 400 gram jong belegen kaas, grote plakken gehalveerd
- Roomboter
- 2 beschuitjes
- Peper, zout en nootmuskaat
Dit heb je nodig:
- Grote pan
- Ovenschaal
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet een grote pan met water en zout op het vuur en breng aan de kook.
- Kook de witlof 10 minuten. Giet af en laat goed uitlekken.
- Vet de ovenschaal in.
- Halveer de witlofstronken en snijd de kontjes eraf. Als het hele grote stronken zijn kun je ze ook in kwarten snijden. Dit heb ik nu gedaan.
- Leg een plakje kaas en een plakje ham bovenop elkaar, witlof erop en rol de kaas en ham er rond. Leg in de ovenschaal. Herhaal tot alle witlof voorzien is van een jasje van ham en kaas.
- Verkruimel wat beschuit over de witlof en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel als laatste nog wat klontjes boter over de groente.
- Zet in de oven tot de witlof een lekker bruin korstje heeft. Dit duurt 25 tot 30 minuten.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Vers op Walcheren. Lees hiervoor mijn disclaimer.
Susanne zegt
Wat een leuke samenwerking!
Niels heeft je toch een keer uit de brand geholpen torn je website niet helemaal deed wat jij wilde?
Stefanie zegt
Dank je wel! Yes klopt helemaal!
Marloes zegt
Leuk dat je mag samenwerken met Vers op Walcheren! Wij bestellen sinds afgelopen voorjaar onze spullen via deze website. Heel fijn!
Stefanie zegt
Dank je! Vind het ook super leuk. Ideaal concept he?
Jonny zegt
Leuk cocept, jammrr dat het zo duur moet zijn
Stefanie zegt
Het is een super concept. Voordeel is dat je ook de lokale ondernemers steunt!