First things first. Koffie! Dat is wel mijn eerste gedachte, als ik uit bed stap. Omdat het een heel fijn begin van de dag is, maar ook omdat ik er dol op ben. Na een nachtje slapen in Nijmegen, was het de volgende ochtend tijd om te ontbijten. Dat deden we op het Honigcomplex bij coffeebar First Things First.
Allerlekkerste
Als het op cappuccino aan komt ben ik een aardig kritische consument. Ik weet precies hoe ik hem het allerlekkerste vind. Sterke espresso. Een tikkeltje bitter, een beetje zuur en vooral smaakvol. En dan de melk. Precies warm genoeg. Niet gekookt, want dan krijg de melk zo’n weeïge smaak. Ook vooral niet teveel, want een melkige bak laat ik liever staan. Tja, als je dan een plek treft waar ze dit allemaal goed doen, je er ook nog leuk zit, gezellig bediend wordt en er lekker eet, dan kan je niet anders dan er over schrijven.
F*cking coffee
De koffietent vind je op het Honigcomplex. Hier staat de voormalige Honigfariek en is nu een super leuke plek waar je van alles beleeft. Koffie, een borrel, muziek, lekker eten. Het ziet er ook nog eens allemaal heel tof uit. Voor je binnenstapt bij First Things First, is het eerste was op valt het de lichtbak boven de deur met een quote van Quentin Tarentino. “I don’t need you to tell me how good my f*cking coffee is!” Dat dit ooit gezegd is door de Amerikaanse filmmaker wist ik niet hoor, maar dat zag ik net op de website. Vind het wel goeie!
Huiselijk meets industrieel
Eenmaal binnen ben je in een gezellige huiskamer. Huiselijk meets industrieel. Knusse hoekjes met Chesterfield banken en oma’s fauteuil. Een ronde tafel met verschillende stoelen en ouderwetse vetplantjes, Perzische tapijten op de vloer en stoere lampen. Een grote werkbank met daarop een een vintage keukenweegschaal. Zo één die vroeger bij de slager stond. Zowel de werkbank als de weegschaal staan op mijn wensenlijstje. Voor ooit, voor later. Oh en nu vergeet ik nog de fiets aan de muur. Niet per se iets voor boven mijn eigen bank, maar ik vind het er altijd te gek uit zien.
De bonen voor de koffie die we drinken wordt in dezelfde ruimte gebrand door Blommers Coffee Roasters. Zij plukken letterlijk de koffie overal vandaan. Wij proeven een blend van koffiebonen uit Brazilië, El Salvador en Ethiopië. We drinken een paar cappuccino’s, want ze smaken gewoon echt heel goed.
Gegrilde desem boterhammen
Natuurlijk eten we ook. Where would we be without food? Op de menukaart staat veel lekkers. Ik koos twee gegrilde desem boterhammen met zalmsalade en ragfijn gesneden little gem, rettich en bleekselderij. Vriendinnetje An ging voor pulled pork, met zoetzure komkommer, bacon en rode ui. Op de bar lag een stapel koekjes die me ook fantastisch leken. Ik denk knapperig en een beetje chewy. Of het ook zo is, vertel ik als ik ze, de volgende keer, proef.
Gele knoeperd
Buiten is een terras, zodat je ook nog eens koffieleut met je gezicht in de zon. Moet die gele knoeperd wel schijnen. Dat was nu niet het geval, maar binnen zitten is bepaald geen straf. Ik kan me goed voorstellen dat je hier heel fijn werkt. Wie weet is een tweede vestiging ergens in Zeeland wel een idee?
Zwoele zomeravonden
Vorig jaar september was ik voor het eerst in Nijmegen. Ik zag niets van de binnenstad die dag, maar maakte wel kennis met het Honigcomplex. Na een lunch bij De Meesterproef sprak ik met mezelf af om snel terug te komen en meer van dit industriële terrein en de studententstad te ontdekken. Dat deed ik en nu wil ik dus wéér terug. En dan het liefste in de zomer, om te genieten van zwoele zomeravonden op het stadstrand aan de Waal en dan met een tikkeltje brak hoofd wakker worden met koffie en ontbijt bij First Things First.
First Things First
Honigcomplex
Waalbandijk 14B
6541 AJ Nijmegen
www.firstthingsfirstnijmegen.nl
Geef een reactie