Indiase kip korma.. voor van die dagen dat je net even wat meer zin en tijd hebt om je uit te sloven in de keuken. Als je agenda helemaal leeg is, bak dan ook zelf naanbrood. Maakt het feest compleet. Voor je het recept van me krijgt, moet me iets van het hart. Ik ben nog al een wenkbrauwplukker en laat dat nou net hetgeen zijn wat ik de komende tijd even niet mag doen.
Horizontale strepen
Ik heb een tik. Nou heb ik er wel meerdere, maar dit is er één die bijna niet te onderdrukken is. Ik ben echt een enorme wenkbrauwplukker. Ik verkende de wereld van het epileren toen ik in de pubertijd zat. Destijds pakte ik het helemaal verkeerd aan en plukte de bovenste wenkbrauwhaartjes eruit. Dat resulteerde misschien wel in getrimde wenkbrauwen, maar de vorm was ver te zoeken. Twee horizontale dunne strepen. Geen gezicht. Gelukkig wees mijn moeder me er een keer op dat ik het niet helemaal op de juiste manier aanpakte. Daar ben ik haar nog dankbaar voor. Je weet nooit hoe ik er nu, zonder dat advies, bij had gelopen.
Pamela Anderson
In de loop der jaren hebben mijn wenkbrauwen ongeveer alle vormen en diktes gehad die je je maar kan bedenken. Van hele dunne Pamela Anderson achtige streepjes – WAAROM??? – tot dikke borstels met weinig model. Ondanks dat ik ze epileerde. Ook apart eigenlijk.
Knalrood gezicht
Vroeger kon ik uren met een spiegeltje voor het raam zitten of bij een felle lamp om zo eindeloos te plukken en te pielen. Vooral in hotels met zo’n scheerspiegel in de badkamer is dat echt genieten. Elk haartje of stipje wat een haartje wordt, zie je zitten. Wenkbrauwen in shape en een knalrood gezicht van al het gepluk, is het eindresultaat.
Waar ik echt een hekel aan heb zijn de haartjes die terug groeien. Ik voel ze zitten als ik met mijn vinger over mijn huid ga en kan er dan gewoon niet vanaf blijven. Als er geen pincet in de nabije omgeving is of als ik hem – weer eens – kwijt ben, gaat dat nonstop door. Vreselijke gewoonte. Het ziet er ook heel raar uit denk ik. Of nee, weet ik. ‘Pluk je weer lekker aan je wenkbrauwen schatje?’ zegt Ruben dan.
Wenkbrauwen goeroe
Inmiddels ben ik ouder en is de vorm van mijn wenkbrauwen redelijk stabiel. Onder het mom van work hard play hard vond ik het wel een goed idee om mijn eyebrows eens te laten shapen door een professional. Lucky me kan dat bij de kapsalon in de straat. Op nog geen honderd meter afstand. Om het beste resultaat te krijgen mag ik mijn wenkbrauwen niet epileren van de wenkbrauwen goeroe in kwestie. Nu laat ik dus al ruim een week mijn wenkbrauwen groeien. Gelukkig klinkt dit iets dramatischer dan het is, want het is niet zo dat ik nu ineens staartjes kan. Al ik dat voor een keer natuurlijk wel hilarisch. Staartjes met roze strikjes boven je ogen.
Borstels
Voor een eindeloze plukker en pieler is dit werkelijk waar een mega drama. Ik voel de haren groeien. Ze worden langer en de vorm die ik ooit best oké vond, vervaagd. De borstels are coming back en ik vind het maar wat lastig om mezelf te beheersen. Ik zou er een – spreekwoordelijke – moord voor doen om me met mijn pincet voor het raam te nestelen en me even een uurtje terug trekken in de wereld van het epileren.
Nog even geduld. Laat dat nou niet mijn sterkste kant zijn. Volgende week zaterdag is het zover. Je snapt waarschijnlijk wel wat ik doe terwijl ik dit verhaal schrijf? De drang wordt groter, daarom brij ik er nu een eind aan dit verhaal en probeer ik die wildgroei boven mijn ogen te negeren en hopelijk even te vergeten.
Kip korma
Een bruggetje naar de Indiase kip korma is er niet, maar ik moest mijn wenkbrauwleed gewoon echt met jullie delen. Deze Indiase curry is verre van leed. Het is gewoon fantastisch lekker. Ik maakte deze hoeveelheid voor z’n tweetjes en wij bofkonten, genoten twee dagen van de maaltijd. Ik maakte er zelf naanbrood bij en een frisse komkommersalade. Tja hier mag je me ’s nachts voor wakker maken. Liever nog voor een sessie wenkbrauw epileren, maar goed dat zit er niet in.
Indiase kip korma
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit in de currypasta:
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1 theelepel korianderpoeder
- Bosje verse koriander, grof gehakt
- 2 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
- Stuk gember, geschild en grof gehakt
- 1 eetlepel garam masala
- Snuf zout
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 rode peper
- 3 eetlepels gedroogde kokos
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 3 eetlepels arachideolie
Dit zit in de curry:
- 750 gram kippendijen, in stukken
- 1 rode peper, fijngehakt
- 2 uien, in halve, dunne ringen
- Stuk gember, geschild en in dunne plakjes
- 1 blikje kikkererwten, uitgelekt
- Paar takjes verse koriander
- 1 blikje kokosmelk
- Griekse yoghurt
- Geschaafde amandelen
- 2 eetlepels kokosrasp
- Peper
- Zout
- Arachideolie
Dit heb je nodig:
- Wok of gietijzeren pan
- Keukenmachine/blender/staafmixer
- Snijplank + mes
- Koekenpan
Zo maak je de currypasta:
- Zet een koekenpan op hoog vuur en rooster de komijnzaadjes tot ze heerlijk ruiken.
- Haal van het vuur en doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot het een egale currypasta is.
Zo maak je de curry:
- Verhit een flinke scheut olie in een grote gietijzerenpan. Bak hierin de stukjes kippendij rondom bruin.
- Voeg na 5 minuten de uien, gember en de rode peper toe. Bak 10 minuten, maar zorg dat het niet aan de pan bakt.
- Doe nu de currypasta, kokosmelk, de kokosrasp en de kikkererwten in de pan. Voeg 200 milliliter water toe. Roer goed en breng aan de kook. Laat op een laag vuurtje 25 tot 35 minuten pruttelen.
- Als de kip korma te droog wordt, voeg je nog wat extra water bij.
- Breng de curry op smaak met peper en zout.
- Doe wat kip korma op een bord, schep er een klodder Griekse yoghurt bovenop, verdeel er koriander, kokos en amandelen overheen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie