Deze rijstsalade is, wat mij betreft een ideale meeneemlunch. Maak gewoon lekker een paar porties vooruit en bewaar ze in de koelkast voor de lunch van de komende dagen. Ideaal voor de mensen, die net zoals ik, altijd haast hebben.
Handelsmerk
Laatst zei iemand tegen mij: ‘jouw handelsmerk is wel dat je altijd haast hebt hè?’ Hmm. Ik kan nu zeggen dat het niet zo is, maar dan lieg ik. Sinds ik niet meer elke dag op een vast tijdstip op kantoor hoef te zijn, merk ik dat zelf iets minder. Zodra ik een afspraak heb en ik ergens op een bepaalde tijd moet zijn is dat andere koek. Ongeacht het tijdstip. Heel erg eigenlijk.
Wijntjes slobberen
Zo had ik laatst een wijnproefavond. Ik zit namelijk bij een wijnclub. Een groepje wijnliefhebbers die samen komen om wijnen te proeven. En dat gaat er serieus aan toe hoor. Dat is niet zomaar wijntjes slobberen. Daar vertel ik snel nog eens over. Laatst was het weer zover. De wijnclub kwam samen. Laat ik maar direct zeggen, het tijdstip is gewoonweg onhandig te noemen. Om 19.00 uur is natuurlijk etenstijd. Of zelfs later nog. Combineer dat met een drukke werkdag en daar ga je al de mist in. Nu snap ik zelf ook wel dat het niet aan dat tijdstip ligt maar gewoon aan mijn eigen onvermogen.
Gemopper
Ik bedacht me eigenlijk net iets te laat dat het ook wel handig was om een goede bodem te leggen. Soms spuug ik alle wijnen uit. Het ligt er een beetje aan, wat er in het glas zit en wat we proeven. Deze keer deed ik dat helemaal niet, dus stiekem was ik maar wat blij dat ik nog even de tijd nam om iets in elkaar te flansen. Ook al ging daar een klein beetje gestress en gemopper aan vooraf.
Rondkorrelig
Ik besloot een groenteietstje te maken met wat bruine rijst. Ik vond rondkorrelige bruine rijst. Die is lekker glad, stevig en wordt niet klef. Het koken nam alleen wat meer tijd in beslag dan ik hoopte en op de verpakking stond. Mijn groentes waren al klaar om op te eten, maar de rijst bleef maar hard, Uiteindelijk liet ik die voor wat het is. Net voor ik weg kon, goot ik hem af en deed terug in de pan. Wie weet voor morgen.
En inderdaad, de dag erna kwam de rijst alsnog van pas. Ineens kreeg ik een ingeving om rijstsalade te maken. Op de markt kocht ik die ochtend grote bossen groene kruiden. Ik hakte munt, koriander en dille fijn. Vond nog geroosterde paprika’s en een rode peper. Voegde het allemaal samen met wat citroensap en olijfolie en toen was daar deze rijstsalade.
Snack attacks
De salade is heerlijk fris door alle groene kruiden, met een lekkere bite door de stevige – maar gelukkig wel gare – rijst. Ik at een bordje van dit lekkers thuis, maar kan me goed voorstellen dat je twee bakjes vult en ze als meeneemlunch dienen. Om snack attacks te voorkomen, adviseer ik, om de salade, nog iets meer te vullen. Een beetje feta, blikje tonijn, stukjes kip, blokjes komkommer of een avocado. Doe wat jij lekker vindt. Zeker weten dat het een feestje wordt tijdens de lunch.
Makkelijke meeneemlunch: rijstsalade
Voor 2 porties
Dit zit erin:
- 100 gram rondkorrelige bruine rijst
- 2 geroosterde paprika’s uit een pot, fijngehakt
- Flinke bos groene kruiden, fijngehakt, ik gebruik een combinatie van munt, koriander en dille
- Stukje rode peper, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Schaal
- Pan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Kook de rijst zoals op de verpakking staat. Ik gebruik rondkorrelige bruine rijst van Smaakt. Op de verpakking staat 8 minuten koken en 15 minuten laten staan. De rijst is dan wat mij betreft te hard. Ik kook hem zeker 20 minuten. Zo heb je een stevige rijstkorrel die wel gaar is.
- De rijst is afgekoeld, voeg je de geroosterd paprika’s en groene kruiden toe.
- Meng goed en breng op smaak met de rode peper, olijfolie, citroensap, peper en zout.
- Schep in 2 bakjes en je geniet tijdens de lunch van deze heerlijke rijstsalade.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Zjojes zegt
Mmmmm, dat ziet er heerlijk uit!
Groetjs,
Joyce
Stefanie zegt
Dank je wel!!
MARIJKE zegt
Ik ben de enige persoon ter wereld die niet van rijst houd haha. Maar deze salade klinkt lekker met bv couscous of iets dergelijks. Mooie foto’s!
Stefanie zegt
Haha, nou als ik moet kiezen is couscous meer favoriet hoor. Daar is deze salade inderdaad ook heerlijk mee.
Maris zegt
DIt lijkt me lekker! Ik maakt de laatste tijd echt nooit meer rijst, misschien maar snel verandering in maken.
Stefanie zegt
Ik eet zelf ook heel rijst. Op de één of andere manier kies ik altijd eerder voor pasta, couscous of quinoa of zo. In deze salade is het echt heerlijk. De stevige korrel zorgt dat je ook wel even aan het knauwen bent. Goed voor het verzadigde gevoel ;-)