Het kostte me wat moeite om het recept te krijgen zoals ik wilde, maar het lukte hoor. Vandaag een recept voor een heerlijke smeuïge en frisse citroencake met witte chocolade.
Altijd denken aan eten
Hoe kan het toch dat je soms zin hebt in iets wat je nog nooit gegeten hebt? Dat je al weet hoe het smaakt, ruikt en aanvoelt in je mond? Herken je dat? Ik heb dat steeds vaker. Het komt denk ik omdat ik, sinds ik blog, nog meer aan eten denk dan dat ik daarvoor deed. Zo had ik dat ook met een citroencake. En dan het liefste met yoghurt voor een nog frissere smaak en lekkere smeuïge textuur.
Geen beauty
De eerste keer dat ik met dit recept aan de slag ging, mislukte dat een beetje. De smaak was geweldig. Het was alleen niet echt een beauty om te zien. Nu is dat natuurlijk niet altijd noodzakelijk, maar dit zag er gewoon echt niet uit. Ik ben nogal van het te pas en te onpas de open trekken om te ruiken en te kijken. Met een cake is dat niet handig. Hij stortte in en scheurde van boven. Ik had de oven ook te hoog staan. Gevolg was dat de buitenkant echt snel bruin werd, maar de binnenkant behoorlijk klef bleef. Stiekem vind ik dat dus wel echt geweldig lekker, maar het is niet helemaal zoals het hoort.
Gluursessies
Omdat ik de citroencake zo graag met jullie wilde delen, besloot ik om gewoon nog een poging te wagen. Mijn strategie paste ik wat aan. Oven op de heteluchtstand. Niet op 180, maar 160 graden en vooral geen tussentijdse gluursessies met een open ovendeur. Het resultaat mocht er zijn, want anders had je het niet terug gezien in mijn online receptenboekje.
Het was de bedoeling om er witte chocolade overheen te gieten. Want zeg nou eerlijk, witte chocolade gaat fantastisch samen met citroen. Bij poging één waagde ik me daar niet aan. Bij poging twee wel en daar kreeg ik geen spijt van!
Citroencake met witte chocolade
Dit zit erin:
- 200 gram roomboter + flinke klont extra voor het witte chocoladelaagje
- 200 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels citroensap
- Rasp van 1 citroen
- 1 vanillestokje, het merg
- 125 gram Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- Snuf zout
- 200 gram witte chocolade
Dit heb je nodig:
- Keukenmachine
- Cakeblik met bakpapier
Zo maak je het:
- Zet de oven op de heteluchtstand en verwarm voor op 160 graden.
- Klop de boter samen met de suiker in de keukenmachine. Voeg na 3 minuten de citroensap, schil en vanille toe.
- Zet de keukenmachine weer aan en voeg de yoghurt en eieren één voor één toe. Schep ook de bloem, bakpoeder en het zoet toe.
- Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is.
- Schep het beslag in het met bakpapier beklede cakeblik.
- Zet 45 tot 50 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de cake van binnen helemaal gaar is.
- Laat 10 minuten afkoelen voor je de citroencake uit het blik haalt. Koel daarna verder op een rekje.
- Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie met een klont roomboter. Als de chocolade gesmolten is schenk je die direct over de cake. Ik zet dan het afkoelrek op een pan. De chocolade die eraf druipt schep je weer in de pan net zolang tot alles op is.
- Zet daarna even in de koelkast of op een koele plaats, zodat de chocolade weer hard wordt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Daniëlle zegt
Deze cake lijkt mij heerlijk! Ik denk dat ik hem zeker eens ga proberen, ik sla hem in elk geval even op! Zodra ik hem gemaakt heb laat ik het je weten.
Stefanie zegt
Leuk! Ben zo benieuwd wat je ervan vindt!
Iep zegt
Oooh, dit klinkt echt hemels zeg!
Liefs Iep xo