Deze kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing laat mij zweven, zo lekker. Ik maakte de stoof na, nadat ik hem at in een restaurant. Vandaag deel ik het recept met jullie.
Zevende hemel
Het verbaast je vast niets, als ik vertel dat ik soms, of zeg maar gerust vaak, helemaal in de zevende hemel ben, na het eten van een heerlijk gerecht. Zeker als dat ook nog in een lievelingsrestaurant, tijdens een weekend weg of bij een andere bijzondere gebeurtenis is.
Zo maakte ik laatst de havermouttaartjes na een weekend in de Weide Wereld. Ging ik zelf aan de slag met een groente curry geïnspireerd op de van De Zeeuwse Hemel en kookte ik een pasta zoals ik die eens at bij Vapiano.
Gek
Soms maak ik het dus na, maar vaker nog denk ik er aan, maar onderneem ik geen actie. Tot dat een gerecht zo fantastisch lekker is en het dag in, dag uit in mijn hoofd zit. Ik alleen nog maar de heerlijkheden voor me zie en het er in elk gesprek over heb. Mijn schatje werd er op een gegeven moment gek van. Stiekem werd hij natuurlijk ook nieuwsgierig. Vooral omdat de hoofdrol in het gerecht was weggelegd voor zijn geliefde kip. Toen wist ik, het is nu tijd voor actie.
Spitsuur
Ik heb het trouwens over kip gestoofd in pastis met lavendel en honing. Dit at ik bij Brasserie Jong. Het was een regenachtige vrijdagavond. Samen met vriendinnetje Eef ging ik de stad in om ergens iets te eten. We reserveerden nergens en hoopte op een plekje in een warme en behaaglijke herberg. Waar de herbergier wijn en lekker eten voor ons had. We stapten bij Jong binnen. Tijdens spitsuur en op vrijdagavond. Toch niet zo handig. Een tafeltje kwam er voorlopig niet vrij, maar een plekje aan de bar was er wel voor ons.
Witte Rioja
Na een garnalenkroket als voorgerecht, was het tijd om de hoofddis te kiezen. Het werd kip gestoofd in de anijsdrank Pastis met honing en lavendel. Deze combinatie had ik nog nooit eerder gegeten. Ik werd heel nieuwsgierig. Het was eigenlijk wel een must om de bijpassende wijn erbij te drinken. Heb ik totaal geen problemen mee, dus vul dat glas maar. Het was een witte Rioja. Ook dat was onbekend. De rode variant drink ik altijd bij Vriendschap in Middelburg, maar dat er ook een witte bestond, wist ik niet. Dat ik de wijn nooit meer vergeet dat is iets wat zeker is. Romig, een beetje vet in je mond, eikenhout en rijk van smaak. Dit in combinatie met de kip die van het bot af viel, liet mij opstijgen van mijn barkruk. Ik zweefde.
Geurzakje
Twee weken later dook ik dan zelf de keuken in. Ik vroeg aan Anna van Jong het recept. Bezocht de Sligro voor ganzenvet, de slijter voor Pastis, Vilanova voor de wijn en Slagerij Brouwer in Middelburg voor biologische kip en De Tuinen voor lavendel. Daar ging het mis. De lavendel scoorde ik op de dag dat ik in de weer ging met de kip. Na een luie zondagochtend, toch nog even sporten en daarna snel de stad in voor lavendel. De dame in de winkel keek me wat apart aan toen ik vroeg naar lavendel wat ik kon gebruiken in een stoofpot. Ze kwam aan met een geurzakje. Wat meer naar zeep rook dan naar lavendel. NIET VOOR CONSUMPTIE, stond er achterop. Ik besloot het toch mee te nemen, maar kon me niet voorstellen dat dit de lavendel was die Anna gebruikt.
Fantastisch
Dat bleek ook niet zo te zijn. Ik had me er al bij neergelegd dat de stoof op tafel kwam zonder de gedroogde bloemen, maar gelukkig was daar Anna to the rescue. Ik kon bij haar een zakje lavendel op halen. Zonder was de stoof ongetwijfeld ook prima, maar mét is fantastisch. Precies zoals ik me herinnerde van die ene vrijdagavond aan de bar bij Brasserie Jong.
Heb je zin om van het weekend een stoofgerecht te maken? Probeer dit dan uit. Daar krijg je geen spijt van. Dat beloof ik je.
Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 kippenbouten, in tweeën
- 3 eetlepels honing
- 1 grote teen knoflook
- 100 milliliter Pastis
- Plukje safraan
- 2 eetlepels lavendelzaadjes (die koop je o.a. bij De Rode Pilaren)
- 200 milliliter gevogelte fond
- 2 eetlepels ganzenvet
- Zout en peper
Dit heb je nodig:
- Braadpan
Zo maak je het:
- Wrijf de kip in met peper, zout en honing.
- Verhit het ganzenvet in een grote braadpan en bak de kip rondom bruin.
- Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
- Doe nu de pastis, saffraan en lavendel toe. Roer om.
- Schep de gevogelte fond erbij en breng aan de kook.
- Laat zachtjes zonder deksel stoven tot de kip goed gaar is. Het allerlekkerste is het als de kip van het bot afvalt. Een middag stoven is dus zeker aan te raden
- Laat het vocht verdampen tot een gebonden saus en voeg peper en zout toe naar smaak.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marleen zegt
Waar kan ik de lavendel voor consumptie krijgen?
Stefanie zegt
Ik voeg het even toe in het recept! Je koopt het o.a. bij De Rode Pilaren: http://www.rodepilaren.nl/gezonde-voeding/kruidenthee-koffie/losse-kruidenthee/de-rode-pilaren/losse-kruiden-/lavendel-biologisch-rode-pilaren–5416.html?search_query=lavendel&results=131 en anders bij Flying Tiger.
Debbie Bodewes zegt
Dit lijkt me echt fantastisch! Heel anders qua smaken en ik ben dol op lavendel. Zou je ook gewoon roomboter kunnen gebruiken ipv ganzenvet?
Stefanie zegt
Het is ook echt zooo lekker! Roomboter kan ook hoor. Geen probleem!
marianne zegt
Oh dit lijkt me echt super lekker! Moest wel even lachen om je lavendel avontuur! Je kunt het kopen bij Dille & Kamille. Misschien ook wel online, dat weet ik niet. Anders wanneer je er een keertje langskomt gelijk inslaan. Het blijft natuurlijk eeuwen goed! En je doet er ook lekker lang mee wanneer je te veel gebruikt smaakt je eten gelijk naar zeepsop, (vind ik dan!) ;)
Stefanie zegt
Haha ja het was een bijzonder verhaal ;-) Ik heb inderdaad ook niet veel gebruik, dus kan er nog even mee vooruit. Het lijkt me ook lekker met witte chocolade. Het zakje wat ik als eerder kocht rook echt naar zeep, maar goed dat ik dat niet gebruikt hebt. Hihi!