Het recept voor deze linzensalade met feta en slome tomaten lag al een tijdje op de plank. Ik stofte hem af et voilà, een heerlijke en gezonde lunch voor jullie!
Beetje lullig
Soms gebeurd het dat ik een gerecht maak, op de foto zet en vervolgens vergeet. Of ik er wel aan denk, maar doe alsof het er niet is. Dat kan verschillende redenen hebben. Geen inspiratie voor een leuk verhaal bij het recept of gewoon weg geen zin om het recept uit te werken. Het komt ook voor dat beide redenen aan de orde zijn. Zoals voor deze linzensalade. En eigenlijk is dat een beetje lullig voor een gerecht wat zo lekker is, dat het meer dan de moeite waard is om het met jullie te delen.
De salade is geïnspireerd op een recept uit een kookboek van Sophie Dahl. Deze Engelse dame maakte twee boeken met de heerlijkste recepten. Beide toevallig ook in mijn bezit. Ineens had ik zin om weer eens te bladeren in de boeken en realiseerde me, dat het nu echt tijd werd om het recept wat nog, op de spreekwoordelijke, plank lag, te delen.
Grote neuzen
Van Sophie Dahl is er maar een klein bruggetje naar Roald Dahl. Haar opa en schrijver van de meest fantastische kinderboeken. Ik verslond de boeken als kind en geniet nu ruim 20 jaar later nog steeds van de verfilmingen. Mathila, Sjakie en de Chocoladefabriek, maar het allermeeste nog van de heksen. Vooral het moment dat de chique dames in het afgelegen hotel aan de Engelse kust kun pruiken en maskers af doen en er gezichten met grote neuzen en pukkels en kale bolletjes met her en der een pluk haar tevoorschijn komen, is voor mij legendarisch.
Revolvertje
Het sprookjesboek van Dahl is ook te gek. Verhaaltjes net even anders dan de traditionele sprookjes. Roodkapje trok in een wipje een revolvertje uit haar slipje, om de grote boze wolf te lijf te gaan. Fan van opa en kleindochter Dahl dus. Deze linzensalade is een favoriet uit Sophies tweede kookboek. Ik eet ze met slome tomaten. Vind je dat iets te veel werk? Gewonen tomaten is ook lekker.
Wel nog een tipje! Neem je de linzensalade mee naar je werk? Doe dan de dressing er pas op het laatste moment overheen.
Linzensalade met feta en slome tomaten
Voor 4 personen
Dit zit in de salade:
- 1 x het recept voor slome tomaten of 12 kleine tomaten, gehalveerd
- 225 gram Dupuy linzen
- 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
- 150 gram feta, verkruimeld
- Bosje koriander, fijngehakt
Dit zit in de dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- Sap van 1 citroen
- 1 sjalot, fijngehakt
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Vergiet
- Pan
- Schaal
- Kommetje
Zo maak je de dressing:
- Klop alle ingrediënten, in een kom, door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Zet weg tot je de salade gemaakt hebt.
Zo maak je de salade:
- Kook de linzen in ruim water 20 minuten of tot ze zacht genoeg zijn.
- Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
- Meng de linzen met de bleekselderij, koriander en feta in een grote schaal. Schep de dressing erdoor.
- Verdeel als laatste de slome tomaten erover.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mariska zegt
Dit ziet er zoo lekker uit! Linzen zijn zo lekker :D
Stefanie zegt
Ben ook dol op linzen. Wat is jouw lievelingsrecept?
Anke zegt
Hoe lang blijven de slome tomaatjes goed? Wil de salade maken voor naar mijn werk en dan is het wel makkelijk als je er een paar dagen mee kan doen ;).
Stefanie zegt
Hi Anke, ja dat is wel zo handig ;-) Ik zeg max 3 dagen in de koelkast bewaren. Groetjes!