Lang, lang geleden, toen winkelen nog mijn grootste hobby was, ik dol was op winkel in en winkel uit, ontdekte ik een koekjeswinkel met daar de lekkerste pindakaaskoekjes. Ik deed een poging en bakte ze zelf. Vandaag krijgen jullie van mij het recept.
Shoppingsessies
Vroeger was ik dol op winkelen. Echt waar, ik deed niets liever. Winkel in, winkel uit. Voor een kapitaal aan kleding kopen die vervolgens met kaartje en al jaren later verkocht werd op de rommelmarkt. Dat verdiende overigens goed, maar als je narekent hoeveel geld ik uiteindelijk weggooide, dan schrik je denk ik. Maar goed daar gaat het nu niet om. De combinatie van thuis wonen en elk vrij uur werken maakte dit soort shoppingsessies mogelijk.
Nu moet ik daar niet meer aan denken. Na een paar uur ben ik het zat en verlang ik naar wijn. Daar geef ik dan graag aan toe. Wijn drinken en borrelhappen eten is een veel nuttigere tijdsbesteding. Als je dan na een glas of wat nog een winkel induikt kom je gegarandeerd met een nieuwe outfit thuis. De vraag is dan alleen hoe helder je nog was op het moment van afrekenen.
Eerste trein
De tijden dat ik mijn garderobe graag om de maand vernieuwde was Amsterdam voor mij the place to be. De meest geweldige shoppingstad ever. Toen dan. Uren slenteren door de Kalverstraat en over de Nieuwendijk. Het liefste pakte ik de eerste trein, zodat ik om 9.00 uur, zodra de winkels opende, direct mijn slag kon slaan. Ik sloeg geen één H&M, Zara en Mango over en ging ze allemaal langs. De hele dag en de koopavond. Om er dan aan het einde van de dag achter te komen dat je toch die ene broek wilde die je aan de andere kant van de stad zag hangen.
Tientallen tasjes
Dit is een behoorlijk lange inleiding voor wat ik eigenlijk wil vertellen. In Amsterdam ontdekte ik ooit een koekjeswinkel. Terwijl ik met tientallen tasjes aan mijn arm waggelde en probeerde de buit aan beide kanten zo eerlijk mogelijk te verdelen om maar in balans te blijven. De naam van de winkel weet ik overigens niet meer. En of het überhaupt nog bestaat? Geen idee. Het zat in ieder geval op de Nieuwzijdse Voorburgwal.
Een authentiek pand met hoge plafonds, kasten met glazen potten vol koekjes en het rook er mierzoet naar verse baksels. Voor een bepaald bedrag vulde je een papieren zakje met de meest lekkere koeken. Zo ook pindakaaskoekjes. Ik at ze nog nooit eerder, maar was direct groot fan. Om ze daarna weer volledig te vergeten. Tot ik Pinterest ontdekte.
Pindakaaskoekjes
Peanut butter cookies komen behoorlijk vaak voorbij op mijn online prikbord. Iedere keer dacht ik weer ‘oh ja lekker, die ga ik maken.’ Het kwam er nooit van. Tot nu. In eens was het moment daar en dook ik de keuken in. De pindakaaskoekjes waren zo gebakken, dus waarom het dan zo lang moest duren tot ik de stap eens zette, is me een raadsel. De koeken zijn verrukkelijk. Knapperig van buiten en chewy van binnen. Het deeg overigens ook. Ze werden iets groter dan verwacht, maar daar heb ik bepaald geen moeite mee.
De koekjes die ik kocht in Amsterdam haalden het meestal niet tot thuis. In de trein snoepte ik alles op. En deze pindakaaskoekjes? Die redde het niet eens tot de volgende dag.
Pindakaaskoekjes
Voor 20-24 koekjes
Dit zit erin:
- 250 gram bloem
- 125 gram pindakaas, ik gebruik Calvé, die is smeuïg en zacht
- 150 gram suiker + 50 gram extra suiker
- 75 gram bruine suiker
- 2 eieren
- Merg van 1 vanillestokje
- 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 2 theelepels kaneel + 1 theelepel extra kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- Snuf zout
Dit heb je nodig:
- Keukenmachine
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de boter, pindakaas, suiker en bruine suiker in de keukenmachine en mix tot het een fluffy massa is. Voeg de eieren, vanille en kaneel toe.
- Laat de machine even draaien en doe de bloem, bakpoeder en zout erbij. Mix goed.
- Meng de extra suiker samen met de kaneel in een bakje.
- Maak kleine balletjes van het deeg. Rol ze in het kaneel en suiker mengsel. Leg daarna op de met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg op is.
- Druk daarna de koekjes plat met een vork
- Bak 10 tot 12 minuten tot de koekjes licht bruin kleuren.
- Leg op een rooster om af te koelen. De koekjes zijn zacht als ze uit de oven komen en worden wat harder als ze helemaal afgekoeld zijn.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mariska zegt
Ik moet echt nog een keer een recept met pindakaas proberen. Deze koekjes lijken me wel wat!
Stefanie zegt
Ja zeker doen!!
Marianne zegt
Deze koekjes zijn echt heerlijk! Ik ga ze zeker nog een keer met mijn klas bakken. Het is een duidelijk recept en een fijn deeg om balletjes van te draaien.
Stefanie zegt
Wauw wat leuk! Benieuwd hoe de kids het vinden!