Als ik snel iets op tafel wil toveren, maak ik deze kikkererwtensalade. Super lekker en zo gemaakt. Vandaag vertel ik je hoe en wat ik vroeger nou eigenlijk vond van de peulvrucht in kwestie.
Hoe gek ik nu ook ben op kikkererwten, vroeger vond ik er echt niets aan. De naam associeerde ik met echte erwten. Die stonden als kind ook niet op mijn lijstje van favoriete groentes. Tenzij ik ze door de ragout van een kroket kon prakken. De vulling van de kroket haalde ik er dan uit om het heerlijk te mengen met erwtjes en wat mayonaise. Daarna vulde ik het knapperige omhulsel opnieuw en zo had ik mijn eigen bijzondere kroket. Je merkt, het bedenken van nieuwe recepten en het creëren van de lekkerste gerechten zat er al vroeg in. Niet echt smakelijk hè?
Geen winnaarsrecept
Terug naar de kikkererwt, want daar ging het eigenlijk over. De kleur van de peulvrucht in kwestie vond ik maar een beetje nietszeggend en zelfs een tikkeltje flets. En dan de textuur, die vond ik veel te melig. Dit bij elkaar is geen winnaarsrecept.
Plaatsvervangende schaamte
Ik maakte kennis met de peulvrucht, bij mijn eerste vriendje. Met een Spaanse moeder stonden er vaak bijzondere gerechten op tafel. Iets waar ik totaal geen moeite mee had. Ondanks dat ik de kikkererwten liever links liet liggen, van de stoofpot met inktvis en aardappel kon ik geen genoeg krijgen. Tot er een keer een soort Spaanse huzarensalade voor mijn neus stond. Ik kende natuurlijk wel de Nederlandse variant. Met aardappel, mayo en iets van rundvlees. Deze salade zat vol met kikkererwten. Ik ben een hele poos bezig geweest om rond de peulvruchtjes te eten. Nu weet ik zeker dat ik er van gesmuld had. Plaatsvervangende en wat verlate schaamte voor het gepiel en gespeel met mijn eten. Vreselijk vind ik dat soort kinderen eigenlijk.
Sjakie en de Chocoladefabriek
Inmiddels, zo’n zeventien jaar later – help, ik word oud – eet ik wekelijks kikkererwten. Als ik niet oppas, word ik er nog wel eens één. Net zoals dat meisje in Sjakie en de Chocoladefabriek, die een blauwe bes werd. Kikkererwten smaken zo goed in een stoofpot met pittige salami of juist in een stoof met spinazie en komijn. Door een couscoussalade of natuurlijk als hummus. Iets wat ik trouwens al heel vaak heb gemaakt, maar nooit helemaal zo krijg zoals ik gehoopt had. Ik geef niet op. Ik blijf proberen tot ik een keer het Eureka hummus moment heb.
Deze kikkerertwtensalade is zo eenvoudig te maken, echt geloof mij. Eigenlijk mag je het niet eens een recept noemen. Meer dan wat ingrediënten in een schaal doen en even doorroeren is het niet. De smaak daarentegen is geweldig. Dit is een salade die ik graag maak op momenten dat je voor veel mensen tegelijk kookt, maar eigenlijk geen inspiratie hebt. Of erger nog, geen zin om iets te maken. Serveer er brood bij, wat fetadips en je hebt een heerlijke lunch. Met een eenvoudige tomatensoep erbij, turn je de lunch om tot lichte maaltijd. Wil je wel uitpakken? Maak dan nog wat gehaktballetjes die je kruidt met ras el hanout. Zeker weten dat iedereen zijn vingers erbij op eet!
Snelle kikkererwtensalade
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 2 blikjes kikkererwten van 400 gram
- 400 gram rijpe tomaten, in stukjes
- 200 gram feta, verbrokkeld
- Klein bosje koriander, grof gehakt
- Klein bosje munt, grof gehakt
- Sap van 2 citroenen
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Grote schaal
- Snijplank en mes
Zo maak je het:
- Doe de kikkererwten in de grote schaal. Meng er de tomaten, munt en koriander door.
- Maak de salade aan met olijfolie, citroensap, peper en zout.
- Verdeel als laatste de feta erover en de kikkererwtensalade is klaar om op te eten!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mariska zegt
Ben dol op kikkererwten, super lekker!
Stefanie zegt
Ik ben er ook zo gek op! Hmmm net geluncht met hummus.
Ellen zegt
Is koriander onontbeerlijk in dit recep? Ik gruw er nl van. Mintblaadjes lijken mij ook wel lekker in deze salade.(niet teveel, maar net even de taste)
Stefanie zegt
Voor mij is de salade niet compleet zonder koriander, maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak ;-) Je vervangt het door enkel munt of peterselie. Combi van die twee kan ook. Ik ben de laatste tijd dol op dille, dat lijkt me ook goed smaken.
Marianne zegt
Lekker! Vooral met koriander, mmmm. Kan niet wachten tot ik weer mijn eigen koriander in de kas heb.
Stefanie zegt
Wat leuk, koriander in je kas! Smaakt dit nog anders dan uit de supermarkt?
Wyanda zegt
Steef, spoel jij de kikkererwten uit blik altijd even af onder de kraan? Ik wel anders zijn ze zo zout. Het lekkerst is natuurlijk kikkererwten die je moet weken. Maar dat duurt zo lang.
Stefanie zegt
Doe ik altijd! Vind dat gelei achtige laagje altijd een beetje vies ;-) Soms doe ik ze zelf weken en dan in porties invriezen. Best handig!