Een hoop gezelligheid als je deze bun cha met biefstuk op tafel zet. Dit is een Vietnamese salade met noodles en knapperige groente die je zelf samenstelt. Lekker, gezond en ook nog eens super leuk om te doen. Lijkt dat je wel wat? Ik deel het recept met je!
Lievelingskeuken
Het is geen geheim dat de Aziatische keuken één van mijn lievelingskeukens is. Het maakt niet uit waar het gerecht vandaan komt en wat de ingrediënten zijn, ik vind het lekker. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want gebakken banaan laat ik liever staan. Maar oké, voor het gemak zeg ik gewoon dat ik het allemaal wel lust.
Klein en authentiek
In Azië eet je het beste bij die kleine en authentieke tentjes. Langs de kant van de weg of bij een local die in zijn tuin of woonkamer een paar tafeltjes zet en het omdoopt tot restaurant. Ik houd daarvan. De echte hotspots en de hippe eettenten laat ik dan liever links liggen om de smaken uit het land te proeven.
Soort buffet
In Vietnam ben ik nog nooit geweest, maar ik vermoed dat het qua eten daar wel goed zit voor mij. Omdat het niet in de planning zit om op korte termijn dit land in zuid-oost Azië te bezoeken haal ik gewoon een beetje Vietnam naar Nederland met deze bun cha. Bun betekent noodles en cha is varkensvlees. Ik wissel die laatste alleen in voor biefstuk. Het is de bedoeling dat je bakjes gevuld met allerlei groentes, kruiden, noodles, de biefstuk en een fantastische dressing, op tafel zet. Iedereen vult zijn of haar eigen bordje. Een soort buffet maar dan gewoon voor je neus en zonder opstaan. Hoe leuk is het om je eigen gerecht samen te stellen?
Flinke toren
Ik ben daar dol op. Je kiest precies wat jij lekker vindt en waar je zin in heb. Bij mij resulteert dat dan wel weer vaak in een flinke toren, maar goed, de bun cha is lekker licht en gezond. Geen probleem dus. Wat over is eet je de dag erna ook nog perfect als lunch.
Bun Cha (Vietnamese noodles) met biefstuk
Voor 4 personen
Dit zit in de bun cha:
- 1/4 witte kool, ragfijn gesneden
- 1 bosje koriander, fijngehakt
- 4 lente-uitjes, in dunne ringen
- 1/4 krop ijsbergsla
- Flinke hand tauge
- 200 gram glasnoodles
- 300 gram biefstuk, ik gebruik kogelbiefstuk
- Handje pinda’s, fijn gemaakt in de vijzel
- 1/2 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadjes verwijderd en in dunne plakjes
- 1 wortel, julienne gesneden
- Klontje boter of scheut olie voor de biefstuk
- Hoisinsaus
Dit zit in de dressing:
- 2 of 3 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 3 eetlepels rietsuiker
- Vissaus naar smaak
- Sap van 2 limoenen
Dit heb je nodig:
- Koekenpan
- Pan
- Glazenpot met deksel
- Snijplank + mes
- Veel kleine bakjes of schaaltjes
Zo maak je de dressing:
- Start met het maken van de dressing. De smaken kunnen zo goed intrekken en dat is het allerlekkerste.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een glazenpot en voeg 100 milliliter kokend water toe. Draai het deksel op de pot en schut goed tot alles gemengd is.
- Zet weg.
Zo maak je de bun cha:
- Doe de kool in een schaal en voeg een paar eetlepels van de net gemaakte dressing toe. Meng goed.
- Kook water in een pan en wel hierin de glasnoodles. Als ze zacht zijn, giet je ze af en spoel je ze onder de koude kraan. Laat goed uitlekken.
- Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de biefstukken. Ik houd van rood dus enkel dichtschroeien vind ik voldoende. Bak het vlees zoals jij dat wenst. Lak af met wat hoisin.
- Haal de biefstuk uit de pan en laat even rusten.
- Ondertussen doe je alle verschillende groentes en de glasnoodles in mooie bakjes of schaaltjes en zet ze op tafel.
- Snijd de biefstuk in reepjes en zet ook op tafel.
- Geef nu iedereen een bord en bouw je eigen salade. Eindig met de biefstuk en wat van die heerlijke dressing.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie