Van bietenfobie tot bietenhummus. Zo ging dat bij mij. Benieuwd naar het verhaal en het recept voor dit heerlijke smeersel? Lees snel verder!
Soort liefde
Voor iemand die tot een paar jaar geleden nog een fobie had voor rode bieten, is een bietenhummus toch een behoorlijke stap. Die fobie is verdwenen en inmiddels ontstond er zelfs een soort liefde tussen mij en die rode groente. Ik deelde al eens een recept voor een salade met biet en geitenkaas en najaarsgroente uit de oven met daarin reepjes biet. Super lekker allemaal. Bietenhummus stond ook nog op mijn verlanglijstje. Laatst maakte ik het dan eindelijk een keer. Het smaakte behoorlijk goed, dus zoals het een foodblogger betaamt, deel ik met jullie het recept.
Lepeltje lepeltje
Moeilijk is het niet. Echt niet. Toch lukte het niet één, twee, drie, om de hummus te maken. Dat lag vooral aan mijn eigen ongeduld. Terwijl de pulled pork in de oven stond, bereidde ik de bietjes voor om te oven in te gaan. Ik prikte er wat gaatjes in met een vork en pakte ze in aluminiumfolie. Na een uur warmte en lepeltje lepeltje liggen met de pulled pork, waren de bieten echt nog knoerthard. Niet echt handig als de boel in de blender een egale, gladde en zachte massa moet worden.
Geen concessies
Ik bedacht me, dat de oven misschien toch wel wat vol was en dat daarom de krootjes maar niet zacht werden. Ik haalde ze eruit, sneed in kleine stukjes en weer de warmte in. Ik zei al, ongeduld. Het duurde me veel te lang. Ik wilde gewoon echt aan de slag met die hummus. Inmiddels al anderhalf uur verder en van die rode bietendip was nog niets te bekennen. Dan maar even koken in water. Je raadt misschien al wel wat er gebeurd met rode bieten die opengesneden zijn en een half uur zwemmen in water. De kleur werd in eens een stuk minder intens. En ja, hallo, dat mooie diepe rood doet het gewoon geweldig op de foto. Daar wilde ik dus geen concessies in doen.
Vacuümverpakt
Toen was het even een klein beetje paniek. Wat nu? Ik besloot naar de supermarkt te gaan om voorgekookte bieten. Je weet wel die vacuümverpakte. Vreselijk vind ik die. Dat doet me teveel denken aan mijn fobietijd. Nood breekt wet dus ik scheurde snel naar AH. Eenmaal thuis had ik vijf minuten later de bietenhummus klaar en lekker dat het was. Zelfs met die voorgekookte gevallen en ik ben direct van mijn vacuümangst af. Geweldig toch? En vinden jullie het geen plaatje? Zo kleurrijk, fris en lenteachtig.
De bietenhummus eet je op zoveel verschillende manieren. Op een boterham met forel, dat recept deel ik nog met jullie, of als dipje met allemaal knapperige groentes. Ook daar lees je snel meer over. Probeer het uit en laat me vooral even weten wat je ervan vond!
Hoe maak je bietenhummus?
Voor 1 bakje
Dit zit erin:
- 4 voorgekookte bietjes, in vieren
- 3 flinke eetlepels hummus
- Citroensap
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Voor de garnering: fijngehakte dille en fijngehakte pinda’s
Dit heb je nodig:
- Keukenmachine of blender
Zo maak je het:
- Doe de bietjes en hummus samen in de blender.
- Laat draaien tot alles goed gemengd is.
- Voeg wat citroensap, peper en zout toe naar smaak. Eventueel een scheutje olijfolie.
- Draai nog even kort.
- Schep in een bakje en garneer met de dille en pinda’s.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Vivian | stayaliveandcooking zegt
Haha, een fobie voor bieten! Ik heb ongeveer hetzelfde, vriendlief dacht eens een bieten soep recept te proberen en ik proef die smaak nog… brrr!
Ben gelukkig wel fan van hummus, en kan vast wel over die voorverpakte bietjes heen komen, dus dit is een goede om te proberen! Lekker!
Stefanie zegt
Haha geen succes dus die soep? Benieuwd wat je dan van deze hummus vindt ;-)