Makkelijk, snel en ook nog eens lekker. Dat is deze Mexicaanse tomatensoep met paprika. Dit recept, alles over mijn liefde voor kookprogramma’s en mijn fanatieke aard lees je hieronder!
Spontaan huilen
Het verbaast je vast niets als ik vertel dat ik gek ben op kookprogramma’s of tv shows die iets met eten te maken hebben. Topchefs bijvoorbeeld. Waar chefs of amateur-chefs uit heel Nederland strijden om de beste van het land te worden. Onder de bezielende leiding van Robert Kranenborg en Julius Jaspers, die niet altijd vriendelijk zijn tegen de deelnemers. Of het er in the real life restaurants ook zo aan toe gaat weet ik niet, maar ik begin al spontaan te huilen bij het idee zo afgesnauwd te worden. Ook Masterchef en Heel Holland Bakt vind ik geweldig.
Mijn favoriete kookprogramma is My Kitchen Rules. Australische koppels koken tegen elkaar. Ze runnen een huiskamerrestaurant, koken voor schoolkinderen, runnen een foodtruck voor een dag. Verschillende invullingen met allemaal als doel te bepalen wie de beste is. Vaak zit er ook nog een koppel bij dat het leven van de anderen zuur maakt. Daar geniet ik stiekem nog het meeste van.
Bloedfanatiek
Zo’n wedstrijd is niets voor mij. Hoewel me het idee van winnen, fantastisch lijkt. Met spelletjes kom ik graag als winnaar uit de bus en schuw een beetje vals spelen niet echt. Flauw, I know. De vraag bij zo’n wedstrijd is echter of je wint natuurlijk. Met vriendinnetje Loets deed ik ooit eens mee aan een kookworkshop wat direct ook een soort wedstrijd was. Het was super leuk om te doen, maar we werden allebei niet echt de leukste versie van onszelf. Bloedfanatiek met de winst voor ogen. En we wonnen niet. Dat is dan weer de grap van het verhaal.
Engelse kok
Met die liefde voor dit soort televisie ben ik natuurlijk heel blij met een kanaal als 24kitchen. Als de tv aan gaat schakel ik toch vaak wel even in om te zien wie er nu weer lekkers kookt. Heerlijk, terwijl ik zelf rommel in de keuken met mijn iPad op het aanrecht. Mijn favoriet is altijd nog Jamie Oliver. Dat was hij al, maar nu nog meer. Ik heb aardig wat kookboeken van deze Engelse kok in mijn collectie. Ik ken ze van binnen en van buiten. Toch staan er ook best recepten in die ik niet onthoud of waar mijn voorkeur gewoon niet naar uit gaat. Tot ik het Jamie zie koken en dan loopt het water me dus in de mond.
Zo had ik dat eens met een sandwich met biefstuk uit zijn 30 Minuten boek. Ik rook de geur van de biefstuk al, proefde het in combinatie met knapperige ciabatta, gesmolten kaas en portobello’s. Ik maakte het en dat was een groot succes. Vorige week pufte ik even uit op de bank na een drukke dag. Zapte naar het kookkanaal en ik had geluk. Jamie op de buis. Deze keer ging hij aan de slag met Mexicaanse tomatensoep uit 15 Minuten. Wel ooit gezien, maar nooit de behoefte gehad om de soep te maken. Tot die middag dus. Een dag later ging ik ermee aan de slag. Het was zo lekker, dat ik er direct wat foto’s van schoot, zodat ik mijn versie, ietsje pietsje aangepast, kon delen met jullie.
Dikke like
De soep staat zo op tafel. Wat natuurlijk al een dikke like is. Smaakt geweldig en is ook nog eens aan te kleden zoals jij dat wil. Wij aten er feta, tomaatjes en avocado bij. Voor de dagen dat je echt weinig tijd hebt is dat prima. Restjes kip of snelle gehaktballetjes leuken de soep nog wat meer op. Wat tortilla’s misstaan er ook niet bij of deze soep vooraf en nacho’s uit de oven als hoofdgerecht. Of maak er quesadillas bij. Ook al zo lekker!
Mexicaanse tomatensoep met paprika
Voor 4 personen
Dit zit in de soep:
- 2 blikken tomatenblokjes,
- 1 pot gegrilde paprika, 450 gr
- 5 lente-uitjes, in dunne ringen
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel ingemaakte jalapeñopepers, fijngehakt
- ½ bosje verse munt
- 250 ml Griekse yoghurt
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit zijn de toppings:
- 5 tomaten, in blokjes gesneden
- 1 rijpe avocado
- Stuk feta, verbrokkeld
- Klein bosje koriander, grof gehakt
Dit heb je nodig:
- Staafmixer
- Soeppan
Zo maak je het:
- Verhit olijfolie in een grote pan. Bak kort de knoflook. Voeg de gegrilde paprika’s, bosui en tomatenblokjes toe.
- Giet 850 ml water in de pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten koken.
- Pureer ondertussen de yoghurt samen met de jalapeñopepers en de muntblaadjes met de staafmixer tot een mooi glad geheel.
- Nu 15 minuten pureer je ook de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe wat Mexicaanse tomatensoep in een kom, verdeel er wat jalapeñoyoghurt en verschillende toppings over.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Yolanda zegt
Ik herkende gelijk dat dit een soep van Jamie Oliver was aan de ingrediënten op je foto! Jamie in 15 minuten is aanpoten! Zo heb ik met dit recept het voor mekaar gekregen om mijn gloednieuwe oven in de fik te steken. Tip voor haastige koks zoals ik: als je de tortillachips ( met cheddar) onder de grill zet, LEG ER DAN GEEN BAKPAPIER ONDER!
Mijn kinderen vinden dit recept overigens erg lekker! Thx for charing ?
Stefanie zegt
Haha jeetje wat een verhaal zeg. Heb je je oven moeten vervangen? Ik ben dol op Jamies recepten maar die 15 minuten recepten zijn inderdaad behoorlijk aanpoten.
Julie zegt
Zalige post!! En zo toevallig dat je vandaag post over kookprogramma’s kijken tijdens het koken. Was gisteren zelf aan het denken om er iets over te schrijven maar dacht toen “nee jij bent sowieso de enige die zo fanatiek is”; blijkbaar niet dus haha!
Jorinde zegt
Oeh dit ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op soep dus deze ga ik zeker een keer uitproberen!
Stefanie zegt
Leuk! En lekker ;-)