It’s a pulled pork kinda day! Of het nou avond, ochtend of middag is, dit lust ik altijd wel. Het is even een klus, nee ik zeg het verkeerd, het kost even wat tijd. Als je dan eenmaal zo’n Libanees platbrood met het geplozen vlees, cole slaw, een hoop lekkere toppings en een klodder tzatziki voor je neus hebt, weet je, het was het wachten waard.
Bar weinig
Ooit bedacht ik me, dat het leuk was om een food bucketlist te maken. Een lijst met daarop gerechten die ik graag wil koken. Zoals altijd met mijn lijstjes, zijn ze te lang. Dat werkt demotiverend en het resultaat is uiteindelijk dat ik er bar weinig van uitvoer. Van de twaalf gerechten maakte ik nu pasta vongole. Dat was verrukkelijk. Toevallig maakte is dat laatst nog eens keer, maar dan met Zeeuwse kokkels. Ook ging ik aan de slag met garnalenkroketten. Super leuk om te doen! Oh en jee, vergeet ik gewoon de laagjestaart waar ik uren aan geploeterd heb.
Zeurderig stemmetje
Nu is het, bij zo’n zelf samengestelde lijst, niet heel erg als je je er niet helemaal aan houdt. Toch heb ik al anderhalf jaar zo’n klein zeurderig stemmetje in mijn hoofd. Heel zacht in mijn oor fluistert hij: ‘food bucketlist.’ Ondanks dat ik besloot geen nieuwe te maken, staat er nog een hoop onafgevinkt. Ik vind dat helemaal niet erg, want het is niet dat ik bepaald stil heb gezegen op culinair gebied de afgelopen tijd. Sla de receptenindex er maar eens op na. Dat is het bewijs.
Kookbuddy
Maar goed, ik had het idee ermee, om dingen uit te proberen die lastig of veel werk zijn. Anders dan anders en een beetje buiten het vertrouwde terrein. Op die lijst prijkt ook pulled pork. Zacht gegaard varkensvlees op smaak gebracht met specerijen en barbecuesaus, daarna helemaal uit elkaar getrokken, of pulled dus, om vervolgens te eten hoe en met wat jij maar wil. Niet extreem moeilijk maar wel behoorlijk tijdrovend. Je bent er een hele dag zoet mee. Daar moet je zin in hebben natuurlijk. Laatst had ik dat ineens. Ik vroeg mijn kookbuddy Loets om te helpen, dus ja hoor eindelijk dan, pulled pork is afgevinkt!
Fan-tas-tich
Bij de slager kocht ik anderhalve kilo procureur met het bot er nog aan. We chopten hem doormidden want zo’n groot stuk heeft best heel lang nodig en het was de bedoeling om voor het donker klaar te zijn. De boel moest natuurlijk wel op de foto. Dat snap je wel. Om het vlees goed op smaak te brengen smeerde ik het in met een geweldig lekker zelfgemaakte saus. Of nou zelfgemaakt, zelfgemengd. Sriracha, barbecuesaus, sojasaus, ketchup, gember en knoflook. Daar masseer je de procureur mee in. Met saus en al schuif je hem in de oven. Na een uur of vier was het tijd om het vlees te plukken. We aten de pulled pork op Libanees platbrood met cole slaw, avocado, homemade tzatziki en koriander. Het was fan-tas-tisch. Lekkerder dan ik had gehoopt en gedacht. Het is alle moeite meer dan waard.
Keren en bedruipen
Wat ik al zei, moeilijk is het niet. Af en toe het vlees keren of bedruipen en zorgen dat je alles in de oven onder controle hebt. Probeer het eens uit! En laat me zeker weten hoe je het vond!
Pulled pork met Libanees platbrood en cole slaw
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit de pulled pork:
- 1500 gram procureur met bot en op kamertemperatuur, vraag je slager om de productreu te halveren. Of doe dit zelf met een hakmes
- 250 milliliter barbecuesaus, ik gebruik Black Jack – Smokey BBQ Sauce van Remia
- 3 centimeter gember, geschild en geraspt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 125 milliliter sojasaus
- 60 milliliter ketchup
- 60 milliliter rijstazijn
- 3 eetlepels sriracha
- 8-10 Libanese platbroden
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Dit zijn de toppings:
- Bosjes koriander, gehakt
- 2 avocado’s, in dunne plakjes
- Homemade tzatziki
Dit zit de cole slaw:
- ½ rode kool, heel fijngesneden
- ½ witte kool, heel fijngesneden
- 1 wortel, julienne gesneden
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- Sap van 1 citroen
- 2 eetlepels honing
Dit heb je nodig:
- Grote schaal
- Klein bakje
- Ovenschaal
- Braadpan
- Aluminiumfolie
Zo maak je de pulled pork:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng voor de saus, de gember, knoflook, barbecuesaus, sojasaus, ketchup, rijstazijn en sriracha, in een kom.
- Smeer de procureur aan beide kanten in met olijfolie, peper en zout.
- Verhit olijfolie in een braadpan en bak het vlees kort aan, tot de buitenkant is dicht geschroeid.
- Leg het vlees nu in een ovenschaal. Verdeel de saus er over. Smeer beide kanten er goed mee in.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet in de oven. Zorg dat de folie het vlees niet raakt. Ik gebruikte een ovenschaal met vrij hoge wanden en die niet te groot is.
- Draai en bedruip het vlees elke uur.
- Na ongeveer 4 tot 5 uur is het vlees zo zacht dat je het los kan trekken. Pluk het vlees met twee vorken en zet daarna weer met aluminiumfolie erover, 30 minuten in de oven. Als het vlees nog niet zacht genoeg is, wacht je nog even. Merk je dat het vlees na 3 uur al loslaat, start dan met plukken.
- Haal de pulled pork uit de oven. Roer door en zet nu zonder folie nog 30 minuten terug in de oven. De saus dikt zo wat in en de geplozen stukken worden knapperig aan de buitenkant.
- Als de saus is ingedikt, dan is het tijd om aan te vallen!
- Zet de pulled pork, cole slaw, toppings, tzatziki en het platbrood op tafel en laat ieder zijn eigen brood vullen met al het lekkers.
Zo maak je de cole slaw:
- Meng de mayonaise, Griekse yoghurt, honing en citroensap in een schaaltje. Proef en breng zo nodig nog op smaak met wat extra citroen of juist wat extra mayo of yoghurt.
- Doe de wortel, rode en witte kool in een grote schaal en voeg de dressing toe. Meng goed en zet weg.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Vivian | stayaliveandcooking zegt
Aaah, topper! Ik heb uit nieuwsgierigheid op deze post geklikt ondanks dat ik bang was dat ik het toch niet kon maken (elk recept tot nu toe zegt namelijk dat het op 100 graden geroosterd moet worden, en mijn oven kan minimaal op 150…) maar nu zie ik dat het ook op 180 graden kan. En ik ben blij! Snel maar eens maken dus.
Stephanie | Kookles Thuis zegt
LEKKERRRRR…..! Ik ga volgende week even langs bij mijn slager :)
Sally zegt
Zou het ook met pulled chikken lekker zijn?
Stefanie zegt
Hoi Sally, dat kan zeker, maar de bereidingstijd is dan wel anders. Veel korter denk ik. Misschien heb je hier iets aan: http://myfoodblog.nl/recipe/pulled-chicken/