Zin in lasagne maar dan liever iets minder zwaar en iets minder werk? Maak dan deze aubergineschotel. Je krijgt van mij het recept en ik vertel je ook direct wat er gebeurt als je te gulzig bent met kaas.
Lekker veel kaas
Ik ben echt gek op lasagne. Een stevige bolognesesaus, zelfgemaakte bechamel en lekker veel kaas. Love it! Wat mij betreft een fijn gerecht voor in het weekend, maar doordeweeks heb ik niet altijd zin om zo lang in de keuken te staan. Ik eet er standaard te veel van, want ook niet heel handig is om al te vaak te doen.
Hoe meer hoe beter
Toen ik heel wat jaren geleden de boeken van Amber Albarda ontdekte, maakte ik ook kennis met deze aubergineschotel. Een iets gezondere variant van lasagne. Hoeveel gezonder bepaal je in feite zelf en is toch wel een beetje afhankelijk van de hoeveelheid kaas die je gebruikt. Daar gaat het in mijn geval mis, want hoe meer kaas hoe beter. Alhoewel dat niet altijd op gaat. Jaren geleden maakte ik een keer een soort van Hollandse pasta. Elleboogjes macaroni met kaas, groente en crime fraiche. Zoals mijn moeder dat altijd zo lekker kon. Het klinkt wat apart, maar het is voor mij een behoorlijk nostalgisch gerecht. Aangezien de overtreffende trap op mij nogal van toepassing is overdreef ik een tikkeltje met de kaas. Ik weet niet meer precies hoeveel ik gebruikte, maar echt serieus het werd één grote klomp kaas.
Goed ziek
Ik snap niet waarom, maar toch aten we ervan. Ik denk dat ik het eigenlijk toch best lekker vond. Dat duurde alleen niet lang. Te gulzig wordt afgestraft en ik ben er echt goed ziek van geweest. De details bespaar ik jullie. Mijn mams is de volgende dag de pan komen schoonmaken, want alleen de gedachte eraan zorgde dat mijn maag weer omdraaide.
Geheime wapen
Nou goed, gelukkig heb ik me met de aubergineschotel aardig kunnen inhouden en smaakte het gewoon weer verrukkelijk. De aubergine grill je eerst en dat is wat mij betreft het geheime wapen hierin. Eet er wat rijst of couscous bij!
Woon je op het Zeeuwse Walcheren? Dan bestel je alle ingrediënten voor deze quiche bij Vers op Walcheren en heb je ze morgen in huis. Handig toch?
Aubergineschotel
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 2 aubergines, verticaal in dunne plakken
- 2 bolletjes mozzarella
- 500 gr pomodori tomaten, in stukjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- Bosje basilicum, blaadjes fijngehakt
- 100 gr pecorino, geraspt
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Ovenschaal
- Wok
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Verhit een scheutje olijfolie in een wok en fruit hierin de knoflook kort. Voeg daarna de tomatenblokjes toe.
- Schep, als er wat vocht uit de tomaten vrij komt, de tomatenpuree erbij. Roer goed door en laat 10 minuten pruttelen.
- In de tussentijd grill je de plakken aubergine in een gloeiend hete grillpan. Smeer de plakken aubergine in met wat olijfolie en bak aan beide kanten tot er grillstreepjes ontstaan.
- Haal daarna uit de pan en leg op een bord.
- Voeg de basilicum toe aan de tomatensaus.
- Vul de bodem van een ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg de plakken aubergine in de schaal en bestrooi met de geraspte kaas en een deel van de mozzarella.
- Daarna begin je aan de volgende laag. Een beetje tomatensaus over de kaas en dan weer een laag aubergines. Eindig met de kaas.
- Bak de aubergineschotel 20 minuten of tot de mozzarella is gesmolten en licht bruint kleurt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Vers op Walcheren.
Geef een reactie