Ik ben verslaafd aan deze gezonde ontbijtkoek met chai en stemgember. Het lukte me haast niet om de koek op de foto te zetten zodat ik het recept met jullie kon delen. Benieuwd? Lees snel verder.
Wat dan?
Het ging weer bijna mis. ‘Wat dan?’ Hoor ik je nu denken. Of, daar ga ik gemakshalve maar even vanuit. Misschien interesseert het je niets. Dat kan ook natuurlijk. Toch vertel ik het. In iets meer dan één week tijd bakte ik deze ontbijtkoek met chai en stemgember al drie keer. Omdat het zo lekker was, maar vooral omdat de ontbijtkoek het niet redde tot de foto. Ik kon steeds niet wachten met eten en nam me voor bij de volgende keer bakken de boel wel op de foto te zetten.
Plakjes
Dit is een goed teken toch? Want ook de laatste keer bakken, op de dag dat ik deze blog schrijf, sneed ik, voor ik nog maar iets van een foto maakte, al een paar plakjes af. Wie weet zie je dit wel op de foto, maar dit is blijkbaar het effect wat deze koek op mij heeft.
Flinke laag roomboter
De ingrediënten zijn behoorlijk oké, dus echt een groot probleem is het niet als je wat te gulzig bent. Alhoewel ik dan wel weer kies voor een flinke laag roomboter. Ook nu hoor ik je weer iets vragen. Althans dat denk ik dan. ‘Wat is er zo bijzonder aan die ontbijtkoek?’ Dat vertel ik je graag. Twee dingen. 1. de heerlijke chia tea specerijen die in het beslag verwerkt zitten en het tweede is de stemgember bovenop. Die combi, tja, die is gewoon geweldig.
Pronken
Nog even terugkomend op de chai kruiden. Van lieve Kim van Green Gypsy kreeg ik een geweldig houten kistje opgestuurd. Gevuld met de lekkerste specerijenmixen. De Chai Tea Mix is echt mijn favoriet. Het potje is al bijna leeg. Ook Gingerbread, Pumpkin Spice en Speculaaskruiden pronken op mijn aanrecht en wachten tot ze gebruikt worden. Dat komt, maar met de lente voor de deur, weet ik nog niet hoe lang dat duurt. Oh ja, er zat ook nog een zakje thee in het schatkistje. Nu ben ik niet zo’n ongelofelijke theeleut, maar ik verzeker je, dat ik er de laatste tijd bijna één word. Allemaal mega aanraders. Neem ook eens een kijkje in de webshop van Green Gypsy. Hoer op de Grill en Knoflook Sletten wekken mijn interesse op de één of andere manier. Wat dat over mij zegt, weet ik niet.
Gezonde ontbijtkoek met chai en stemgember
Voor 1 cake
Dit zit erin:
- 250 gram roggemeel
- 8 eetlepels honing
- 2 eieren
- 4 eetlepels chai tea mix + een beetje extra voor de pruimen (geen chai tea mix? Maak er dan zelf één met kaneel, gember, kardemom, peper en kruidnagel)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 pruimen, in plakjes
- 5 bolletjes stemgember, in kleine blokjes
- Snuf zout
- 200 milliliter amandelmelk
Dit heb je nodig:
- Bakpapier
- Cakeblik
- Beslagkom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in een kom het roggemeel, de chai tea specerijen, zout en het bakpoeder.
- Mix vervolgens in een andere kom de melk, honing, eitjes en de honing tot een glad beslag.
- Voeg dit bij het meel en mix goed.
- Bekleed een cakeblik met een vel bakpapier en schep het beslag erin.
- Hussel de plakjes pruim met een klein beetje chai tea kruiden en leg ze in het midden van de ontbijtkoek.
- Verdeel de blokjes stemgember ook over de ontbijtkoek.
- Bak de ontbijtkoek in 45 minuten gaar.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Anne zegt
Staat in de oven.. Al langer op m’n lijstje en nu eindelijk de tijd en alles in huis
Benieuwd!
Martha zegt
Hoi Stefanie, Heb je een suggestie voor de samenstelling voor wanneer je zelf de chai mix wil maken? Hoeveel van elk kruid? Groetjes, Martha
Stefanie zegt
Hoi Martha, ik vond dit op internet: http://www.cathelijne.nl/2012/chai-masala/ Wie weet heb je daar iets aan? In mijn mengsel zit kaneel, gember, kardemom, peper en kruidnagel. Groetjes, Stefanie