Alles over deze kikkererwtensalade met broccoli lees je hieronder. Hoe je hem maakt, meeneemt naar je werk en dan vervolgens het bakje, van vintage Tupperware, vergeet in je tas en dit dagen later weer tegenkomt. Herkenbaar?
Der, das, die
Het is zomervakantie. Ik smijt mijn schooltas in een hoek om weken vakantie te vieren. Geen wekker, lang leve de lol, niet meer denken aan de scheikundige elementen en welke afkorting bij ijzer hoort. Der, das, die, Duitse grammatica en mannelijk en vrouwelijk mag je even vergeten. Het maken van huiswerk behoort niet meer tot de dagelijkse dingen. Stiekem best een fijne tijd als scholier. Alhoewel, ik wil toch nooit meer twintig jaar terug in de tijd.
Donzig goedje
Aan het einde van de bijna twee maanden vrij pakte ik mijn schooltas er weer bij. Je zelf, of in mijn geval, door je moeder, gekafte boeken bij elkaar zoeken voor in je tas. En dan kom je het tegen. Die boterham met kaas en de mandarijn waar je de allerlaatste pauze geen trek meer in had. Onherkenbaar omgetoverd tot een donzig goedje met witte en blauwe tinten. Oftewel, beschimmeld. Als je kinderen hebt of ooit zelf kind bent geweest herken je dit misschien wel. We zijn natuurlijk allemaal ooit kind geweest dus ik kan beter zeggen als je zo’n kind was. Bah, bah, bah. Te vies, maar ik was zo’n kind. Gestrande boterhammen, stukke fruit of andere producten die ooit eetbaar waren, vond ik met regelmaat terug in mijn tassen. En weet je, ik ben nog steeds zo.
Gedeukte appel
Niet meer zoals vroeger hoor. Ik kom heus niet elke week een gedeukte appel tegen in mijn tas. Of bakjes waar een heerlijke lunch in zat. Ik zeg graag dat dit komt doordat ik mijn leven echt wel gebeterd heb en er beter op let. Dan lieg ik en dat voelt verkeerd. De waarheid moet nu voor eens en altijd boven tafel. Als je nooit meer eten meeneemt om tussen te middag op te eten, kun je een wedje leggen, dat de plastic bakjes ook niet meer in je tas rondzwerven.
Leuke koffiebar
Mijn werkplek is vaak aan de eettafel. Mijn middagmaal ligt gewoon op een bord, wat met gemak, meestal dan, zo in de vaatwasser verdwijnt. Werk ik in een leuke koffiebar of zo, dan eet ik daar en regelen zij voor mij dat het bord na afloop wordt opgehaald en in de spoelkeuken weer spik en span de kast in gaat.
Echte flexplek
Vorige week besloot ik om op een echte flexplek kantoor te houden. Zo’n serieuze, waar ondernemers onder één dak zitten, je niet spontaan vriendinnen of bekenden tegenkomt. Een plek waar je echt productief werkt. En dat deed ik dus ook. Er is een restaurant, waar ik koffie haalde en tercht kon voor wat lekkers. Dat laatste deed ik niet. Alles leuk en aardig, maar dat buiten de deur eten is vaak toch minder gezond dan ik me voornam.
Vintage tupperware
Met een tas vol gezonde lekkernijen, installeerde ik mij. Per toeval ontstond een dag ervoor een heerlijke meeneemlunch, kikkererwtensalade met broccoli. Kikkererwten, tomaten, avocado, kiemen, knapperige broccoli, beetje olijfolie met knoflook die ik kocht bij De Zeeuwse Hemel en wat citroensap. Niets spannends, maar wel enorm lekker en behoorlijk voedzaam. Een paar weken ervoor kocht ik de leukste vintage tupperware bakjes ever op de rommelmarkt. Het heeft niets met tupperware te maken eigenlijk hoor. Het zijn een emaille schaaltjes met daarop de door mij zo geliefde roze bloemetjes. Compleet met deksel. Maakte ik effe de blits. Jammer genoeg zag niemand het, maar oké, volgende keer misschien.
Leeg maar niet fris
Vijf dagen later pakte ik een tas uit de kast en vond ineens dat bakje. En een glazen pot met deksel waar een heerlijke juice in zat. Beide leeg, maar niet helemaal fris. Pff, ik leer het ook nooit.
Niet het meest smakelijke verhaal. Ik hoop dat je ondanks deze biecht toch de makkelijke meeneemlunch kikkererwtensalade probeert. Wat een aanrader. Ik kook tegenwoordig wel zelf mijn kikkererwten. Hebben ze net wat meer bite en daar houd ik van. Geen zin, geen tijd of teveel gedoe? Een blikje is ook prima.
Makkelijke meeneemlunch: kikkererwtensalade met broccoli
Voor 2 lunches
Dit zit erin:
- 200 gram ongekookte kikkererwten, 8-10 uur geweekt of 1 blik van 400 gram
- 300 gram broccoli, in kleine roosjes
- 5 tomaten, in kleine stukjes
- 1 avocado, in kleine blokjes
- Olijfolie, ik gebruik knoflookolie
- Sap van 1 citroen
- Koriander, grof gehakt
- Kiemen
Dit heb je nodig:
- Pan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Kook de kikkererwten in 60-90 minuten gaar. Gebruik je kikkererwten uit blik? Ga dan verder met stap 2.
- Kook de broccoli, met een snuf zout in het water, in 5 minuten beetgaar. Ik vind het lekker als de stronkjes nog heel knapperig zijn. Giet af en laat kort afkoelen.
- Doe de broccoli, kikkererwten, tomaat en koriander samen in een schaal. Meng goed.
- Eet je de salade direct? Voeg dan ook de avocado, olijfolie en citroensap toe.
- Neem je de salade mee? Voeg de avocado, olijfolie en citroensap dan toe als je de kikkererwtensalade eet.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie