Deze ontbijtcake met maanzaad is de moeite van het in de keuken staan, wat mij betreft meer dan waard. Ik at al eens eerder een baksel met maanzaad. Bij zo’n grote Amerikaanse koffieketen, waar ik vroeger fan van was. Nu loop ik er liever met een boog omheen. Daar vertel ik je vandaag over.
Water in de mond
Een tijdje geleden speurde ik het internet af. Op zoek naar inspiratie voor lekkere ontbijtjes. Ik belandde op de website van Havermoutje. Tussen de recepten stond een supercake met maanzaad en amandel. Het was een plaatje om te zien, het water liep me direct in de mond en ik bakte nooit eerder iets met maanzaad. Ik had het zelfs niet eens in huis.
Onbeschreven blad
Het herinnerde mij aan een citytrip naar Dublin, samen met mijn schatje. Zeker een jaar of vijf terug. Ons hotel lag midden in het centrum. Ik was, zoals heel vaak en zeker als ik op reis ben, super vroeg wakker. Ik besloot in mijn eentje alvast op pad te gaan en ontbijt te scoren. Dat kon natuurlijk in het hotel, maar destijds vond ik het veel leuker om naar Starbucks te gaan. Op de één of andere manier had dat een magische uitwerking op me. In Zeeland heb je deze Amerikaanse koffieketen niet. Nu mis ik er niets aan, want als ik eerlijk ben, vind ik de koffie niet te drinken en de baksels droog. Aangekleed en wel stapte ik het hotel uit. De stad was nog stil, geen mens op staat. Het rook buiten naar de vroege ochtend. De dag was nog een onbeschreven blad.
Zoete siroop
In mijn eentje struinde ik door de straten van Dublin op zoek naar een Starbucks. Natuurlijk vond ik er één. Ik bestelde koffie. Ik vermoed zelfs, dat ik toen ook iets van een zoete siroop in mijn cappuccino liet gieten. Voordeel is dat je de koffie dan niet proeft. Nadeel is toch wel dat je tanden spontaan uit je mond brokkelen, zo zoet. Ik sloeg muffins, karamel shortbread en cheesecakes in voor een heel weeshuis. Want ja, zo gaat dat als je ogen altijd groter zijn dan je maag. Ik koos ook een keer een muffin met maanzaad. Dat at ik nog niet eerder en leek me leuk om uit te proberen. Nu kan ik je niet meer vertellen wat ik er nou eigenlijk van vond.
Blijver
Dat kan ik overigens wel van deze ontbijtcake. Het was een groot succes en hij was ook nog eens zo op. Het recept van Havermoutje paste ik iets aan, zodat het meer past bij mij. Op de foto’s en het uitgeschreven recept zie en lees je het resultaat. Wat mij een aanrader en zeker een blijver!
Ontbijtcake met maanzaad
Voor 1 cake
Dit zit erin:
- 165 gr amandelmeel
- 25 gr maanzaad
- 60 gr honing
- 60 gr roomboter, gesmolten
- 3 eieren
- 110 ml amandelmelk
- Merg van 1 vanillestokje
- Sap en schil van ½ citroen
- Snuf zout
Dit heb je nodig:
- 2 beslagkommen
- Cakeblik bekleed met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 165 °C.
- Doe het amandelmeel, maanzaad en zout in een beslagkom en roer alles goed door elkaar.
- Doe de roomboter, honing, eieren, amandelmelk, citroensap, citroenschil en het vanillemerg in een andere kom klop tot één geheel.
- Voeg nu het mengsel met amandelmeel toe en meng goed.
- Schep het beslag en het cakeblik en zet in de oven.
- Bak 30 tot 40 minuten. Of tot de buitenkant goudbruin is.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Tessa zegt
Oeh, dat ziet er echt heerlijk uit! Ik ben ook groot fan van de recepten van Havermoutje, maar dit recept heb ik vreemd genoeg nog nooit uitgeprobeerd. Ik heb jouw versie gelijk even opgeslagen om binnenkort maar eens de keuken in te duiken.
Vivian | stayaliveandcooking zegt
Ha, “ontbijtcake” is alles wat nodig is om mij over te halen! Ga ik onthouden deze, klinkt inderdaad erg lekker. Moet eerlijk zeggen dat ik ook zelden bij de Starbucks kom, ik vind het ook nogal prijzig voor zo’n kopje koffie!
Jorinde zegt
Oeh, deze klinkt heerlijk! Ga ik zeker een keer maken en uitproberen! Mjin guilty pleasure blijft nog steeds de vanille latte van de Starbucks. Ik probeer het maar flink binnen de perken te houden en wandel er ‘nog maar’ een enkele keer binnen. ;)
Stefanie zegt
Haha heerlijk af en toe een guilty pleasure!
Maris zegt
Heerlijke recept lijkt me dit. Ik heb toevallig nog een hele zak maanzaad in huis liggen.
Stefanie zegt
Benieuwd wat je ervan vindt!
Havermoutje zegt
Hoi Stefanie wat leuk dat je onze cake hebt gedeeld! Ziet er super goed uit!
Dikke liefs de Havermoutjes!
Stefanie zegt
Wat leuk jullie berichtje!! Heb echt genoten van de cake. Liefs terug!
Maria zegt
Hoi hoi, ik wil de cake gaan maken en wil graag weten welke afmeting van cakeblik jij of jullie gebruikt hebben?
Stefanie zegt
Hoi Maria! Ik gebruik een blik ik van circa 30cm. Groetjes!
Ceejeepopp zegt
De cake zag er zo lekker uit dat ik hem meteen ben gaan uitproberen. Klopt het dat het beslag echt super dun is voordat je het in de oven stopt? Ben heel benieuwd of het gaat lukken