Deze havermoutkoekjes met kokos zijn mijn gezondere variant op de havermoutkoekjes uit de supermarkt. Daar was ik vroeger fan van en ik dacht dat ze behoorlijk goed voor waren. Want ja, er zit toch havermout in. Ik had het natuurlijk mis.
Lievelingskoekje
Ken je de country koekjes van Albert Heijn? Dit zijn ronde koekjes, gemaakt van havermout. Zoet, mierzoet eigenlijk, maar dat vond ik destijds niet en een zoute nasmaak. Jarenlang waren dat mijn lievelingskoekjes. Gewoon zo, verkreukeld over fruit, als bodem voor een cheesecake of soppend in mijn thee. Ik dacht altijd dat ik behoorlijk healthy bezig was als ik die at. Een beetje dom wel eigenlijk. Ik associeerde havermout met gezond en ging er van uit dat het koekje dat dus ook was. Dat ik aardig wat suiker in mijn mond stopte, vergat ik voor het gemak. Nu ben ik echt geen heilige. Bij lange na niet. Ik weet dat suiker niet goed voor je is, maar een beetje op z’n tijd is wat mij betreft niets mis.
Nieuwste verslaving
Toch vind ik het wel leuk om op zoek te gaan naar iets gezonder alternatief voor mijn all time favourite cookie. Het is lang geleden dat ik ze at, toch weet ik zeker dat ik nu een stuk minder fan ben van de koekjes. Te zoet. Daarom dook ik de keuken in om zelf een variant te bedenken. Dit is het eindresultaat. Havermoutkoekjes met kokos, die een klein beetje chewy zijn. Zonder suiker en met honing. Wel een beetje roomboter, maar geen rare toevoegingen. Oh ja en kokos. Dat is mijn nieuwste verslaving. Het liefst door, in en op alles. Ze zijn niet beeldschoon en vallen zelfs een klein beetje uit elkaar. Dat boeit eigenlijk helemaal niet, want lekker zijn ze wel. Om dat uit elkaar vallen te voorkomen, voeg je wat meer roomboter toe.
Fluitenkruid
Voor de fluitenkruid op de foto ging ik trouwens op strooptocht in de buurt. Gewapend met leuk linnentasje, ziet er leuker uit dan een plastic tas van een willekeurige supermarkt en een snoeischaar ging ik op pad. Langs het water vond ik de deze witjes. Het is onkruid, maar ik houd er wel van. Meestal heb ik wel iets van bloemen in huis staan, maar wat was nu niet het geval. In de tuin is ook nog alles in aangroei. Als ik dan die ene bloem in bloei pluk, weet ik niet precies wat mijn lover de tuinman daar van vindt. Ik vond trouwens ook nog wat moois wat misschien per ongelukkig ergens in een tuin stond. Niet verder vertellen hè?
Havermoutkoekjes met kokos
Voor 16 koekjes
Dit zit erin:
- 150 gr havermout
- 50 gr havervlokken
- 100 gr kokosrasp
- 75 gr roomboter of kokosolie, gesmolten
- 60 gr honing
- 1 ei
- Snuf zout
Dit heb je nodig:
- Beslagkom
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop het ei los in de beslagkom. Voeg de honing, havervlokken, havermout, kokosrasp en zout toe.
- Schep nu de boter erdoor.
- Het deeg is vrij los. Kneed koekjes van 2 eetlepels deeg. Leg op de bakplaat en druk de havermoutkoekjes een beetje plat.
- Bak ze in 12 tot 15 minuten licht goudbruin.
- Haal uit de oven en laat ze zeker 10 minuten afkoelen.
- Bewaar in een trommel.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Jorien zegt
Vanmiddag deze heerlijke koekjes gemaakt.
Eet ze vandaag allemaal op ?
Stefanie zegt
Haha zo hoor ik het graag ;-) xx
marjolein zegt
net gemaakt! heerlijk!
Stefanie zegt
Super leuk om te horen! Xx
Leneke zegt
Lekkere ingrediënten, maar bij mij vielen ze helemaal uiteen. Ik eet ze op als soort granola! Wat zou er fout gegaan zijn?
Stefanie zegt
Oh nee wat jammer! Misschien volgende keer iets meer ei om te binden?
Renske zegt
De koekjes zijn nu aan het afkoelen en ze ruiken heerlijk! Prima recept! :)
Bombaert Els zegt
ik wil de print versie
Stefanie zegt
Hi Els, je kunt dan het beste even een screenshot van het recept maken of de tekst knippen en plakken. Succes!
Yvon Jonckbloedt zegt
Super bedankt voor het recept, ze zijn heel lekker! Ik heb er iets meer kokosolie in gedaan om het wat beter te laten plakken en er ballen van gemaakt en die plat gedrukt en ze vallen niet uitelkaar.
Stefanie zegt
Wat super leuk om te horen! Dank je wel x
Trudy Mannee zegt
Ik heb ze net gemaakt en helaas vallen ze een beetje uit elkaar.
De smaak is prima!
volgende keer inderdaad wat meer kokosolie erin.
Stefanie zegt
Wat jammer. Gelukkig is de smaak lekker!