Met deze ontbijtcake met abrikoos en perzik begin je je dag super goed. Vol goede ingrediënten en zonder geraffineerde suikers. Ik heb het vandaag ook over Masterchef, Het Zakmes en mijn wens voor een tv of iPad met wisser.
Masterchef
Sinds twee weken is het gedaan met de pret. De Masterchef pret wel te verstaan. Elke aflevering keek ik trouw. Lang leven iPads, internet en uitzending gemist, want anders was me dat nooit gelukt. Ik denk dat ik de kookwedstrijd geen één keer op tv keek. De iPad stond altijd op het aanrecht en al kokend leefde ik met de kandidaten mee. Moedigde ik ze aan. Liep het water me in de mond bij al het lekkers. Werd ik soms best een beetje jaloers als ik zag wat ze presteerden of welke toffe prijzen ze wonnen. En ontwikkelde natuurlijk een favoriet. En ja hoor, ze won. Hilde!
Mees
Maar ik had ook vooral bewondering voor alle technieken die ze toepasten en voor hun ideeën waar ik never nooit op zou komen. Hoe leuk Masterchef ook was, ik kan er ongetwijfeld uren over praten, maar dat was eigenlijk mijn bedoeling niet. Dat hele iPad op het aanrecht en al kokend tv kijken, deed me denken aan een jeugdserie van vroeger. Het Zakmes, kennen jullie dat nog? Dat was zo’n fantastisch programma. Over Mees die het zakmes van zijn vriendje Tim heeft. Tim verhuist en Mees doet er alles aan om het bij hem terug te bezorgen. Het hele hoe en wat, herinner ik me niet meer precies, maar wat ik nog wel weet is de tv die op het kookeiland stond.
Ruitenwisser
De tv had een ruitenwisser die af en toe aan ging. Dat was niet zonder reden want ontplofte pannen soep en geëxplodeerde blenders maakte dat bittere noodzaak. Wat een uitvinding deden ze in de jaren negentig. Geniaal gewoon. Waar je kookt, wordt het vies. Mijn iPad zit ook regelmatig onder de spetters rode saus of druppels honing. Als je dat niet direct verwijderd, is het een dag later, of eerder een maand later al een tikkeltje aangekoekt. Ik weet het, ik ben een beetje een vuilak. Als ik nu zo’n mini wisser had, was dat probleem direct verholpen.
Jeugdsentiment
Masterchef is dus klaar. Het Zakmes terugkijken is wel ultiem jeugdsentiment, maar daar heb ik ook niet zoveel zin in. De laatste dagen is het dus koken zonder beeldvermaak. Op zich geen probleem hoor. Een leuk muziekje is ook prima. Met zomerse deuntjes door de box bakte ik deze ontbijtcake gevuld met stukjes wilde perzik, de zachte smaak van vanille en abrikoos bovenop. Het is een variant op de ontbijtcake met peer en pruim. Wat mij betreft echt goed geslaagd. De cake is zonder geraffineerde suikers en met best gezonde ingrediënten dus ik vind het een prima begin van de dag. Wat vinden jullie?
Ontbijtcake met abrikoos en perzik
Porties
Dit zit erin:
- 200 gram speltbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 55 gram roomboter, gesmolten
- 60 milliliter melk
- 60 milliliter honing
- 1 vanillestokje, het merg
- 2 wilde perziken, geschild en in stukjes
- 2 abrikozen, in plakjes
- Snuf zout
Dit heb je nodig:
- Cakeblik
- Vel bakpapier
- Beslagkom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier
- Meng het speltbloem, bakpoeder, vanille, roomboter, melk en honing tot een samenhangend deeg. Dit kan met de hand of met de keukenmachine.
- Schep de stukjes perzik erdoor.
- Verdeel het deeg in het cakeblik en leg de plakjes abrikoos er bovenop.
- Zet de ontbijtcake 50 tot 60 minuten in de oven.
- Laat de cake een klein beetje afkoelen voor je hem aansnijdt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mariska zegt
Ohh die foto’s. Ik krijg trek. Waarom heb ik dit nu niet … heerlijk!
Stephanie | Kookles Thuis zegt
Geweldig ontbijtje!! Ik ga hem zeker maken :)
Heel leuk om te lezen over je jeugdsentiment, zo’n wisser is zeker handig!!
Berdien zegt
Ohhh nu al zin in! Heb je een tip waarmee ik de boter kan vervangen ( ivm lactose allergie geneuzel ;-) ). Thanks!
Stefanie zegt
Leuk om te horen! Het is ook zo’n lekkere cake. Lijkt me zo stom om een lactose allergie te hebben en vooral ook lastig. De boter vervang je gerust door kokosolie. Kies dan wel die zonder geur en smaak. Succes!
Laura zegt
Hoi Stefanie, wat een leuk idee om dit brood te bakken. Ik heb hem vandaag geprobeerd maar vond hem wat droog, snap niet zo goed waar het mis gegaan is, maar misschien dat ik het nog wel een keertje ga proberen. Groetjes Laura