Deze gepaneerde polpettes zijn super lekker en doen het heel goed op een borrel. Vandaag krijg je van mij het recept. Ook vertel ik alles over mijn leven dat aan elkaar hangt met guilty pleasures. Muziek en eten. Vandaag doe ik een boekje open. Benieuwd? Lees snel verder.
Beschamende pleziertjes
Als ik heel eerlijk ben, hangt mijn leven aan elkaar met guilty pleasures. Ik ben dol op beschamende pleziertjes in de breedste zin van het woord. Mijn muziek smaak bijvoorbeeld. Het is er één waar je u tegen zegt. Zo zing ik alle nummers van Peter André en The Backstreet Boys van begin tot eind uit volle borst mee. Weet ik vrij weinig wie hippe dj’s zijn maar ben wel op de hoogte van Raffish en Men2Be. Voor zover dat mogelijk is, want beide groepen bestaan niet meer.
Geen handtekening
Why tell me why van Anita Meijer stond in de Spotifylijst, die speciaal voor mij gemaakt was en tijdens mijn vrijgezellenfeest in de sloep al varend over de Amsterdamse grachten werd afgespeeld. En ik was heus niet de enige die uit volle borst meezong. Laatst zag ik 2 Brothers on the 4th Floor op Schiphol en mijn hart maakte een sprongetje. Al was ik altijd wel fan van 2 Unlimited, dus besloot ik trouw te blijven aan Ray en Anita. Ik vroeg dus geen handtekening. Ook alles van DJ Paul Elstak, uit de happy hardcode periode en Lipstick (I’m a raver can’t you see) staat hoog in mijn persoonlijk hitlijst.
Met de billenbloot
Dit soort genot, wat eigenlijk niet per se voor de buitenwereld bestemd is, heb ik dus ook met eten. In mijn geval klopt dat laatste natuurlijk niet helemaal. Ik deel mjin verhaal met jullie en stiekem lezen best aardig wat van jullie die. Nu ik zo achter mijn laptop zit, voelt dat niet zo, dus gewoon met de billenbloot.
Festivaldieet
Kaasbroodjes, ik hou er van. Op Lowlands leefde ik er op. Samen met wodka cola, ja ook al vanaf ‘s ochtends vroeg, was dat mijn festivaldieet. De basis dan. Dit was op de camping. Eenmaal voorbij de poortjes, op het festivalterrein, bewandelde je de food hemel. Hoe lekker ook allemaal, om ‘s ochtends met z’n allen te ontbijten met dit powerfood – Rens Kroes heeft hier overigens niets mee te maken – tja het had wel wat. Het werd ook nog eens een mooie herinnering waar we het veertig jaar later nog over hebben.
Broodje bal
En weet je wat mijn ultieme guilty pleasure is? Een broodje bal van de benzinepomp. Oh man, man, man, wat is dat lekker. Ik eet het nooit, want ik weet heus wel dat het ongezond is. Vol troep zit, die je normaal niet in mijn gerechten ziet. Maar als het dan zover is, geniet ik met volle teugen. Soms is dat een klef kadetje met wat verlepte blaadjes sla, of iets wat ooit groenvoer was. Beetje Franse mosterd, uit een zakje natuurlijk, er over en klaar ben je. Die bal mag ook best op een knapperige, semi-vers, afbakpistolet zitten. Dat is de chique variant. Dat voelt mega gezond door alle sla ;-) Het wordt tijd om weer eens een dagje uit te plannen en dan te stoppen bij een benzinestation om toe te geven aan dit beschamende verlangen.
Borrelhapje
Hoe guilty dit ook is, er gaat niets boven deze gepaneerde polpettes. Uiteindelijk is zelfgemaakt, zonder zooi en met gehakt van een goede slager, veel bevredigender. Deze gehaktballetjes proefde ik voor het eerst bij vriendinnetje Loets. Ik was direct verkocht en maakte ze al regelmatig. Ik besloot er snel foto’s van te maken, zodat ook jullie met dit borrelhapje aan de slag kunnen.
Mijn tip is om wel echt half-om-half gehakt te gebruiken. Dit is sappiger en minder droog dan enkel rundergehakt. Koop het bij voorkeur bij een goede (bio)slager.
Gepaneerde polpettes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 500 gr half-om-halfgehakt van goede kwaliteit
- Bosje basilicum, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ei
- Paneermeel of panko
- Klein handje geraspte Parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Dit heb je nodig:
- Grote kom
- Bord
- Bord met keukenpapier
- Wok of grote pan
Zo maak je het:
- Meng het gehakt met het ei, 1 of 2 eetlepels paneermeel, Parmezaanse kaas, basilicum en knoflook.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Draai kleine balletjes van het gehakt. Het formaat is in mijn geval groter balletjes en kleiner dan golfballetjes.
- Doe paneermeel op een bord en haal alle gehaktballetjes erdoor, zodat er overal een mooi laagje zit.
- Verhit flink wat olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktballetjes aan alle kanten goudbruin.
- Schep op een bord met wat keukenpapier, laat uitlekken en klaar zijn je gepaneerde polpettes.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Peggy zegt
Wanneer gaat de kaas erbij? Door het gehaktmengsel, neem ik aan?
Stefanie zegt
Pas het direct aan. Yes door het gehaktmengsel.