Wat mij betreft is vitello tonnata altijd een goed idee. Deze tonijnsaus met fricandeau is lekker, ziet er mooi uit en eigenlijk best snel klaar. Vandaag deel ik het recept met je uit het kookboek van Fattoria La Vialla.
Geoliede marketingmachine
Het is al jaren geleden toen ik voor het eerst is over Fattoria La Vialla las. Een boerderij in Toscane waar wijn wordt gemaakt, maar ook kaas, salami, jam en een hoop andere lekkere dingen. De brochure die bij een tijdschrift zat, vermoed een kleinschalig en authentiek bedrijf. De waarheid is echter dat het een geoliede marketingmachine is. En dat is niets negatiefs, want zodra je het terrein van La Vialla oploopt ga je niet meer weg. En als je dan toch besluit dat het tijd is om te gaan, koop je de hele winkel leeg en vul je een bolderkar met dozen met twee soorten bubbels, pecorinokaas van een kilo, een salamiworst met venkelzaad – zo groot dat het een knuppel kon zijn – en nog veel meer. Het is er dus fantastisch. Vond ik dan. Stel je Toscane voor en zo ziet het eruit.
Lekkerste panzanella
Toen ik eenmaal wist over het bestaan van La Vialla, was het voor mij duidelijk: ik wil er een keer naartoe. Toeval of niet, maar we planden een vakantie naar Toscane. We waren eindelijk in de buurt, vond ik dan, dus op naar de Fattoria. In werkelijkheid was het een rit van bijna drie uur door een berglandschap, maar oké. In eerste instantie was mijn schatje dus een stuk minder enthousiast dan ik. Dat veranderde toen we er eenmaal waren. We bleven een hele dag. We aten er de lekkerste panzanella ooit. Die maak ik snel nog eens. Het recept staat namelijk in het kookboek van La Vialla. Net als deze vitello tonnato. Het was niet de eerste keer dat ik dit gerecht maakte maar wel op deze manier. Wat was het lekker.
rustgevend
Normaal gebruikte ik mayonaise uit de supermarkt. Ik had zin om het deze keer volgende Italiaans recept te doen, dus ik sloeg het kookboek van La Vialla open. Het ging me wat ver om zelf de fricandeau te braden. Dat doet de slager gewoon veel beter dus kocht ik dat bij hem. Voor de tonijnsaus klopte ik eerst zelf mayonaise. Natuurlijk kan dat ook met de staafmixer voor extra makkelijk en snel maar ik vind het bijna rustgevend om te kloppen met de hand. Dat hele proces dat ei door toevoegen van olie ineens mayo wordt is toch bijzonder? Vitello tonnato is lekker als voorgerecht, maar ook bij de borrel of als hoofdgerecht is het geschikt.
Vitello tonnato
Voor 4 tot 8 personen
Dit zit erin:
- 700 gram fricandeau, de vleeswarenvariant en dan in dunne plakjes
- 200 gram tonijn op olijfolie
- 3 theelepels kappetjes
- 5 augurken, in stukjes
- 3 ansjovisjes uit blik
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Optioneel: wat dunne ringen rode ui, kiemen en extra kappertjes voor de garnering
Dit zit in de mayonaise:
- 2 eidooiers, goed gescheiden van het eiwit
- Sap van een 1/2 citroen
- 250 milliliter olie naar keuze, ik gebruik zonnebloemolie. Olijfolie kan ook, maar dat vind ik persoonlijk te overheersend
- 1 theelepel water
- Zout
Zorg, voor een goed resultaat, dat alle ingrediënten even warm en op kamertemperatuur zijn.
Dit heb je nodig:
- Garde
- Grote kom
- Keukenmachine
Zo maak je het:
- Maak eerst de mayonaise. Doe de eidooiers in een kom samen met het water en meng tot het één geheel is. Voeg al druppelend de olie toe. blijf kloppen tot er een stevige saus ontstaat.
- Voeg als alle olie op is, citroensap en zout naar smaak toe.
- Schep de mayonaise in de keukenmachine, samen met de tonijn, kappertjes, augurk en de ansjovis. Draai tot een mooie gladde saus.
- Leg de plakjes fricandeau op een schaal en verdeel de tonijnsaus erover. Garneer met kiemen, kappertjes en rode ui.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie