Deze gegratineerde mosselen met een frisse citroendressing zijn zo lekker en vooral ook heerlijk zomers. Perfect voor tijdens een etentje, maar ook bij de borrel smaken ze heerlijk. Ik deel het recept met je en ik vertel je vandaag ook alles over mijn nieuwe samenwerking met Prins & Dingemanse.
Garnalencocktail
Mosselen, garnalen, kreeft, krab, oesters, kokkels, zeekraal… Ik houd van alles wat ook maar een schaal of een schelp heeft. Voor een plateau fruits de mer kun je me ’s nachts wakker maken en een bord oesters met een glas bubbels voelt elke keer weer als een feestje. Ook een pasta met vongole veraci of schelpjes gewokt met knoflook, citroensap en koriander staan regelmatig op tafel in huize Spoon en maken me zo gelukkig.
Als klein kind had ik al een zwak voor alles uit de zee. Ik vertelde al eens dat ik vroeger liever een garnalencocktail at, dan een kindermenu met frietjes en een snack. Toen ik een jaar of 3 was riep ik dat ik in mijn vorige leven in een viswinkel werkte. Tel daar bij op dat ik geboren en getogen ben in Zeeland, met het strand op steenworp afstand en vissen van sterrenbeeld. Inderdaad, de zee heeft een speciale plek in mijn leven.
Glim van trots
Dit is een wat lange inleiding voor wat ik wil vertellen. Ik glim dan ook van trots en ik ben dolblij dat ik vanaf nu samenwerk met Prins & Dingemanse uit het Zeeuwse Yerseke. Een echt familiebedrijf wat al meer dan 135 jaar bestaat. Vijf generaties van vakmanschap en een passie voor zeevruchten. Beroemd om hun overheerlijke mosselen, oesters en andere schaal– en schelpdieren. Hoe tof is dat? Voor mij zijn zij een begrip. Als ik denk aan mosselen en oesters, dan denk ik aan Prins & Dingemanse. Ook alle andere schaal- en schelpdieren uit het assortiment zijn meer dan de moeite waard. Wat dacht je van venusschelpen, kokkels en mesheften? Maar ook alikruiken, krabben, kreeft, garnalen, zilte groentes, zeewier en een selectie gekookte schelpdieren.
Ik ga recepten voor Prins & Dingemanse ontwikkelen, die je terug vindt op hun eigen website en hier op Little Spoon. Daarnaast blog ik hier regelmatig over de producten, gecombineerd met een leuk verhaal en een lekker recept. Gewoon zoals je van mij gewend bent. Ik laat je zien hoe veelzijdig schaal- en schelpdieren zijn en dat het bereiden ervan echt niet moeilijk, of eng is.
Oesters
Regelmatig werk ik met schaal- en schelpdieren, maar eerlijk is eerlijk, dat zie je nog niet echt terug op Little Spoon. Daar breng ik verandering in, de komende tijd. Dat is meer dan nodig. Bereid je voor op allerlei lekkere recepten met mosselen de komende tijd. maar ook met andere schelpjes en schaaldieren. En wanneer het oesterseizoen start, experimenteer ik met oesters en Verder ga ik aan de slag met schelpjes, die wellicht niet zo traditioneel zijn. Ook rond kerst (ik weet het, eerst nog de zomer) deel ik lekkere gerechten die schitteren tijdens het kerstdiner. Ik laat je zien dat het echt niet moeilijk is om te koken met schaal- en schelpdieren. Dat ook jij dat kan en dat het zelfs makkelijk is.
Eten van fruits de mer is feestelijk. Het voelt voor mij aan als vakantie, maar dan gewoon thuis. Of het nou op een doordeweekse en drukke woensdag is, of op een vrije zaterdag. Met vrienden uren tafelen met grote schalen zilte lekkernijen in het midden. Barbecue met krabpoten en scheermessen. Gecombineerd met bijpassende wijnen of bijzondere cocktails. Het is niet alleen ongelofelijk lekker, maar het heeft ook zoiets gezelligs. Peuteren, peuzelen en net zo lang pielen tot je alles uit de schalen hebt. Het mosselseizoen is in volle gang. Die van Prins & Dingemanse zijn wereldberoemd om hun specifieke smaak, lekker stevige bite en structuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden trouwens binnen 24 uur na vangst in de Oosterschelde al naar de klant gebracht.
Genieten maar
We trappen dan ook maar direct af met een lekker recept voor gegratineerde mosselen met een frisse citroendressing. Ik maakte ze voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst. Nadat je de mosselen even kort kookt, strijk je de mossel in met een beetje frisse citroendressing, daarover gaat wat Parmezaanse kaas en paneermeel. De smaken bij elkaar zijn geweldig. Lekker als avondmaal, maar ook bij de borrel is dit echt een succes. Schenk jezelf een glas koele witte wijn in en genieten maar.
Gegratineerde mosselen met citroendressing
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 2 kilo mosselen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Olijfolie
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- Paneermeel
- Peper
- Zout
- Paar takjes peterselie, fijngehakt
Dit heb je nodig:
- Bakplaat, eventueel bekleed met bakpapier
- Mosselpan
- Snijplank + mes
- Kleine kom
- Kwastje
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi kapotte mosselen, of exemplaren die open staan en zich na een tikje met de achterkant van een lepel of tegen het aanrecht, niet sluiten, weg.
- Doe de mosselen in een grote pan. Breng aan de kook en leg het deksel op de pan. Je hoeft geen vocht toe te voegen, want je kookt de mossel in zijn eigen vocht. Laat de mosselen op hoog vuur een paar minuten koken tot alle mosselen open zijn. Schud tussendoor een keer op zodat ook de mosselen onderin de pan openen.
- Maak ondertussen de citroendressing. Meng de knoflook met citroensap, een flinke scheut olijfolie, wat peper en zout.
- Laat de mosselen kort afkoelen. Haal de schelpen uit de pan, maak ze helemaal open en leg op de bakplaat. Herhaal dit tot alle mosselen op zijn.
- Smeer met een kwastje alle mosselen in met een beetje citroendressing. Doe dan over allemaal wat Parmezaanse kaas en een beetje paneermeel.
- Zet 5 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten is.
- Garneer de gegratineerde mosselen met fijngehakte peterselie.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Prins & Dingemanse.
Geef een reactie