Boven mijn bed hangt een kalender. Elke avond voor het slapen gaan, kruis ik braaf een nachtje weg. Het is bijna zover, de tweede editie van Cuisine Machine. Wat mij betreft het tofste foodfeest van Nederland. Ik ben natuurlijk voorkomen partijdig, maar goed, dat maakt helemaal niet uit. Dolblij dat zo’n culinair carnaval in mijn eigen stad Vlissingen georganiseerd wordt. Wat nou, er is hier nooit iets te doen? Ik weet wel beter. Twijfel je nog of ben je gewoon nieuwsgierig? De heren van de organisatie, Louk en Marco, hebben voor jou tien redenen op een rijtje gezet waarom je ongelofelijk spijt krijgt als je maandag 26 september bij het koffieapparaat ontdekt dat je Cuisine Machine gemist hebt.
1.Meest diverse food-feest van Zuidwest-Nederland
Cuisine Machine is al gelijk na één editie het grootste en meest diverse food-feest van Zuidwest-Nederland. Er zijn veertig deelnemers. Er komen muzikanten en bands. Een grote foute discoshow. Een hardloop-event. Paaldanseressen (van die goeie, niet van die platte). Een vuurspuwer. Een enorme kinderhoek met animatieteam, vijf springkussens, suikerspinnen, schminken, ballonnen. En het begint op vrijdag al gelijk goed met de grootste vrijmibo van Zeeland plús openingsknaller. Kortom, het wordt een heel mooi, lekker, groot, compleet en divers gratis feest.
2. Unieke locatie
De locatie is absoluut uniek in Nederland: in en rond de enorme monumentale Machinefabriek uit begin 1900 die al jaaaaren leeg staat. Lekker industrieel en chaotisch: er hangen enorme kranen boven je hoofd, het terrein buiten is een beetje hobbelig en er liggen oude tramrails doorheen. Maakt het allemaal super ongedwongen.
3. Zeeuwse toppers
Zowat de helft van de deelnemers komt uit Zeeland en er doen een paar hele grote Zeeuwse chefs aan mee. Mart Scherp, Martijn van De Gouden Bock, Paul Melis van De Gespleten Arent en ook De Visbar uit Domburg is van de partij.
4. Michel Louws
Het is je laatste kans dit jaar om te proeven van de kookkunsten van Michel Louws, die de hele zomer lof stond te oogsten achter het fornuis van De Timmerfabriek.
5. Seafood streetfood
Het thema is seafood streetfood, dus volop Zeeuws zilt spul. Van seaweedburgers (Stationsrestauratie Stoom! uit Middelburg) tot ijs met zeekraal en bosbessen (Puur IJs uit Vlissingen) en van de mooiste Zeeuwse mossels (van het Zeeuws Mosselhuis) tot ceviche van de Blend Bus (van De Gecroonde Liefde en De Monnick uit Vlissingen).
6. Op wereldkeukenreis
Je kunt er drie dagen op wereldkeukenreis. Chimneys uit Transsylvanië, baras uit Suriname, Thais eten, Indisch eten, Noordoost-Indiaas eten (ja echt; de keuken van de bergstam ‘Rama’ komt naar Vlissingen), Grieks (maar dan ook echt mooi Grieks), Duitse currywursten (van die echte, mit oder ohne Pommes), de typische Truki Pan-broodjes van Curaçao en hele mooie Oostendse visgerechtjes uit, jawel, Oostende.
7. Super goede sfeer
Als ongeveer een kwart van de deelnemers al uit het buitenland komt (België, Luxemburg, Frankrijk en Engeland) omdat de sfeer vorige keer zo goed was en het aanbod zo lekker divers, en jij woont op nog geen half uur rijden van het festival, dan zou je toch wel gek zijn om niet even binnen te wippen?
8. Crepes, gallets en Engelse badplaatsnacks
Er komen deelnemers waar het European Foodtruck Festival in Brussel en Rollende Keukens Amsterdam stront- maar dan ook echt strontjaloers op zijn: de crêpes (zoet) en galettes (hartig) van de Bretonse Mimi bijvoorbeeld, die met haar busje helemaal uit Frankrijk komt tuffen, The Village Deli (vorige keer met Scotch Eggs) die nu met typische Engelse badplaatssnacks komt (cockles & vinegar, devilled whitebait en potted shrimps) en Jamon Jamon Paella, die de beste paella ten noorden van de Pyreneeën maakt en normaal alleen maar op Portobello Market in Londen is te bewonderen.
9. Gratis entree
Entree is gratis. Je betaalt alleen maar eenmalig een half muntje – muntjes zijn € 2,50 – voor een hardplastic glas; bij wijze van entree en om de afvalberg een beetje in te dammen. Parkeren kan op het fabrieksterrein en is gratis.
10. Iedereen is er
Iedereen komt naar Cuisine Machine. De plek voor ouwe jongens krentenbrood of in het geval van Cuisine Machine, ouwe jongens Surinaamse bara. En organisatoren Louk en Marco zijn natuurlijk ook gewoon hele lieve hardwerkende knapen die je niet in de kou kunt laten staan ;-). Je snapt, dit zijn hun eigen woorden, waar ik het natuurlijk helemaal mee eens ben.
Cuisine Machine
Wanneer?
23-24-25 september
Waar?
Machinefabriek Vlissingen
Hoe laat?
vr: 13.00 – 00.00 uur
za: 12.00 – 00.00 uur
zo: 12.00 – 22.00 uur
Meer weten?
www.cuisinemachine.nl
Tot Cuisine Machine?
strong>Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Bundel zegt
Heel mooi opgezet