Het is al jaren geleden dat ik voor het eerst Marokkaanse bastilla at. Eigenlijk was het een slap aftreksel want ik kwam aardig bedrogen uit met een veel te vet bladerdeegbakje met een soort ragout. Ik proefde er weinig Marokkaans aan. Nu lust ik op z’n tijd best wel zo’n old school bakje, maar als je iets anders verwacht, is dat jammer.
Knisperend
Vorig weekend dacht ik er ineens weer aan. De echte bastilla at ik dan misschien nooit eerder, maar ik kon me de smaak voorstellen. Knisperend en knapperig filodeeg, gevuld een mengsel van kip met kaneel, veel amandelen en bovenop poedersuiker. Misschien klinkt dat je een beetje gek in de oren, maar de smaak is fantastisch. Zo’n bastilla ziet er ook nog eens super feestelijk uit.
Ik heb altijd duizend en één plannen. En hoe erg ook, het blijft vaak bij een plan en een idee. Best irritant. Zo gaat dat ook met recepten die ik wil uittesten. Die komen dan op een lijst, die elke dag groeit en langer wordt. Daarom besloot ik die bastilla niet op de ooit-nog-eens-maken lijst te zetten en er direct maar mee aan de slag te gaan. Het is niet echt moeilijk, kost wel even wat meer tijd, daarom wat mij betreft, super voor in het weekend. Een dag later eet je de leftovers als super lekkere lunch. Ik maakte er trouwens een salade met veldsla, stukjes ingelegde citroen, pecannoten en dadels bij. Heerlijk!
Marokkaanse bastilla met kip
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- Olijfolie
- Klont roomboter
- 4 kippendijen, zonder bot en vel
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 theelepels gemberpoeder
- Snuf saffraan
- 4 theelepels kaneel
- 50 gram amandelschaafsel
- 1 grote bos koriander, fijngehakt
- 3 eieren, losgeklopt
- 250 gram filodeeg
- Poedersuiker
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Springvorm, zijkanten ingevet en bekleed met bakpapier
- Wok
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Verhit de olijfolie en roomboter in de wok en bak in 5 minuten bruin.
- Voeg de ui, gemberpoeder, saffraan en 1 theelepel kaneel toe. Roer goed en schenk er een flink glas water (300 ml) bij om de kip te smoren. Breng op smaak met peper en zout.
- Breng het water aan de kook en laat circa 20-25 minuten sudderen, tot de kip gaar is.
- Rooster de amandelen ondertussen goudbruin in een koekenpan. Zet weg.
- Schep de kip uit de wok en snijd in kleine stukken.
- Doe de kip samen met de koriander in de pan en laat de saus in koken. Voeg de losgeklopte eieren toe en kook de saus op laag vuur tot de eieren stollen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de bodem van de springvorm met een enkele laag filodeeg en laat de zijkanten over de rand hangen.
- Bestrijk het deeg licht met olie en bedek met nog twee laagjes filodeeg. Bestrijk elk laagje met olijfolie.
- Leg het kip-ei mengsel op het filodeeg. Bedek met een laagje filodeeeg en strooi de amandelen erover. Bestrooi met de overgebleven kaneel.
- Vouw de randen van het deeg over de amandelen en leg er nog 3 of 4 laagjes filodeeg, over. Bestrijk elke laag, ook de bovenste laag, weer met olijfolie.
- Zet de bastilla in de oven en bak in 40 tot 45 minuten goudbruin.
- Bestrooi met poedersuiker.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mia Van de Velde zegt
Graag een mail als er nieuwe berichten zijn