Geloof me, dit wil je. Deze ontbijtkoek met peer en pumpkin spice, is wat mij betreft het ideale ontbijt voor doordeweekse dagen. Zodra je een hap neemt snap je waarom. Dit smaakt kruidig, een beetje zoet en op het randje van klef. Als ik mezelf zou voorhouden dat dit een moddervet baksel, zou ik mezelf geloven. Niets is minder waar. Hoe gek ik ook ben op suiker en roomboter, voor alledaags gebruik is zo’n ontbijtkoek a la dit recept net wat meer geschikt. Suikervrij? Check. Enkel een paar dadels die de boel zoeten. Oh en natuurlijk de peer. Vetvrij? Check again. Als je de boter die ik erop smeer niet mee telt natuurlijk. Zacht, smeuig en verre van droog? Ook dit kun je afvinken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dit klinkt mij heel goed in de oren.
Kleffe hap
De basis voor dit recept is trouwens de gezonde ontbijtkoek die ik al eens eerder met jullie deelde. Dat was in eerste instantie trouwens niet zo. Ik rommelde wat en het resultaat was een te kleffe hap, die ondanks lang in de oven, maar niet wilde garen. Wat er mis ging, wist ik niet. De smaak was wel super lekker. Ik besloot nog een poging te doen, maar dan niet uit de losse pols. Dat werk gewoon beter. Dat wist ik eigenlijk als wel van te voren, maar goed. Dit is het resultaat en daar ben ik meer dan tevreden mee. De pecannoten mogen niet ontbreken, want dat zorgt voor iets knapperigs. Verder gebruik ik pumpkin spice van Green Gypsy. Heb je dat nou niet? Koekkruiden is ook prima. De peer vervang je dan ook weer net zo makkelijk door appel. Doe wat jij lekker vindt, maar om mislukking te voorkomen, houd wel de hoeveelheden van melk, bloem en ei aan, uit het recept. Of ben ik de enige waarbij baksel de mist in gaan, zodra ik daar wat in aan pas?
Ontbijtkoek met peer en pumpkin spice
Voor 1 cake
Dit zit erin:
- 250 gram roggemeel
- 2 peren, in kleine blokjes
- 4 dadels
- 2 eieren
- 2 tot 4 eetlepels pumpkin spice of anders koekkruiden
- 2 theelepels bakpoeder
- 50 gram pecannoten + wat extra voor garnering, grof gehakt
- Snuf zout
- 200 milliliter melk
Dit heb je nodig:
- Bakpapier
- Cakeblik
- Beslagkom
- blender
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in een kom het roggemeel, de pumpkin spices, zout en het bakpoeder.
- Mix vervolgens in de blender de dadels met de melk en de eitjes tot een glad beslag.
- Voeg dit bij het meel en mix goed. Schep nu de stukjes peer en pecannoten erdoor.
- Bekleed een cakeblik met een vel bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel de pecannoten erover.
- Bak de ontbijtkoek met peer in 45 minuten gaar.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Gerda zegt
Lijkt me heerlijk! Ik mag alleen geen zuivel, waar ziu ik de melk door kunnen vervangen?
Stefanie zegt
Amandelmelk of een andere plantaardige melk smaakt ook super goed! Benieuwd wat je ervan vindt!
Gerda zegt
Bedankt voor je snelle reactie! Zou kokosmelk de smaak erg beïnvloeden denk je?
Stefanie zegt
Ik denk zelf van wel. Ik zou eerder voor amandelmelk kiezen.
Stefanie zegt
Ja ik denk dat je het wel proeft. Kokosmelk ik vrij zoet van zichzelf.
Roelande zegt
Dit lijkt me een heerlijk recept. Zou je het roggemeel ook kunnen vervangen door havermeel van havervlokken of wordt de smaak dan wel erg anders?
Stefanie zegt
Ik denk dat het wel kan hoor. De smaak zal wel wat veranderen en misschien de structuur ook wel. Benieuwd!
Roelande zegt
Uiteindelijk heb ik twee broodjes gemaakt can 400 gr roggemeel en 100 gr fijngemalen havervlokken, plus een eetl agavesiroop en 1 peer vrrvangen door 1 appel. De smaak is prima en een stevige hap. Ik ben benieuwd of een deel van het roggemeel vervangen dior amandelmeel het geheel iets luchtiger maakt.
Astrid zegt
En de calorieën?
Stefanie zegt
Hoi Astrid, ik tel zelf geen calorieën, dus dat weet ik helaas niet. Groetjes. Stefanie
Madelon zegt
Hee Stefanie, soortgelijk recept gemaakt, zonder dr peer. Erg lekker! Wil hem opnieuw maken met de peer, maar ik vroeg me af of je de peer er met of zonder schil door doet? Groetjes
Stefanie zegt
Ik schil de peer eerst even! Kan ook met denk ik, maar lijkt me minder lekker. Liefs x
Maartje zegt
Vandaag gemaakt met speltmeel ipv roggemeel, omdat mijn kleine ah dit niet had, maar dit werkt ook perfect.
Wat een heerlijk recept!
Hartig, maar toch ook zoet.
Ik ben fan!
Stefanie zegt
Wat super leuk om te horen!! Dank je wel :-)
Ineke zegt
Ik koop echt nooit, nooit meer ontbijtkoek… Wat is ‘ie waanzinnig lekker!! Heb ‘m nu gemaakt met appel en koekkruiden, maar ga het originele recept ook zeker een keer proberen.
Stefanie zegt
Wauw wat super leuk om te horen dit!! Mmm heb er zelf ook direct zin in :-)
Elke zegt
Ziet er super lekker uit. Vraagje. Gebruik jij gedroogde dadels of verse ?
Stefanie zegt
Ik gebruik medjoel dadels. Die zijn gedroogd, maar nog wel lekker smeuïg.
Margo zegt
Heb de ontbijtkoek gemaakt met speltmeel, omdat ik roggemeel niet kon vinden. Tevreden over het speltmeel in dit recept. De peer heb ik met schil gedaan, maar ik vond de peer niet zo lekker. Een volgende keer zal ik appel gebruiken. Pompoenkruiden kon ik ook niet vinden, maar koekkruiden wel.
Zeker een recept om nog een keer te maken. Ondertussen heb ik wel roggemeel, dus dan doe ik roggemeel en appel.
Mijn man en zoon vonden het echt helemaal niets (niet zoet genoeg, maar daar hou ik juist van).
Elke zegt
Smaak is perfect maar ik heb er een kleffe cake van. What did I do wrong? Ik heb de cake gemaakt in een rubberen cake bak zeg maar. Mischien volgende keer in een blik doen? Temperatuur hoger?
Wil het graag nog een keer proberen!!
Liefs Elke
Cora zegt
Net gemaakt (helemaal volgens het recept) en natuurlijk meteen een flink stuk geproefd. Heerlijk is ie! Ik ben blij met je gezonde en lekkere recepten, dank je wel voor het delen!
Sandra zegt
Hoi Stefanie,
Ik heb je ontbijtkoek gemaakt. De smaak is lekker, maar hij lijkt niet helemaal gaar vanbinnen. Hij heeft lang genoeg in de oven gestaan en ik heb de hoeveelheden aangehouden. Ik heb wel de peer en pecannoten gepureerd door het beslag gedaan. Wat kan ik fout hebben gedaan?
Groetjes, Sandra
Stefanie zegt
Hoi Sandra, je reactie helemaal over het hoofd gezien! Ik denk dat het fout is gegaan bij het pureren van de peer. Het beslag is dan te nat verwacht ik. Met stukjes peer is het steviger en zal de cake beter garen. Succes mocht je het nog eens willen proberen xxx
Sandra zegt
Hoi Stefanie,
Ik heb nog een poging gewaagd, maar ook met stukjes peer wordt hij niet goed. Misschien ligt het aan mijn oven. Al je andere recepten lukken wel altijd, dus daar ga ik weer mee aan de slag. :-) Leuk dat je steeds met zulke lekkere, simpele en gezonde recepten komt!
Sandra
Stefanie zegt
Hi Sandra wat jammer zeg. Blijft de cake nog te nat? XX