Ik ben dol op ontbijtjes die op taart lijken qua smaak, maar qua ingrediënten een stuk verantwoorder zijn. Net zoals deze ontbijtcake met perenmoes. Die laatste maak je zelf met vanille en dat is toch lekker. Het duurde trouwens wel een half jaar voor ik het recept met jullie kon delen. Daar vertel ik je alles over.
Peanuts
Net voor de lente begon, vorig jaar, kwam ik op het idee om het ontbijttaartje met appelmoes om te dopen tot een ontbijtcake met perenmoes. Het was een probeersel, want ik had geen idee of het lekker was. Ik dacht van wel, maar je weet natuurlijk nooit. Voor het taartje met appelmoes gebruik ik kant-en-klare appelmoes. De variant zonder toegevoegde suikers, zodat het ook voor de ik-eet-zo-gezond-dagen geschikt is. Ik speurde de schappen in de supermarkt af. In de hoop ook perenmoes zonder suiker te spotten. Als het kan, ga ik echt wel graag voor gemak, zeker als het verantwoord is. Maar nee hoor, niets van dat alles. Daarom ging ik zelf maar aan de slag met perenmoes. Iets meer werk, maar eigenlijk nog peanuts.
Vanille
Ik kookte de peertjes tot moes met vanille. Het is misschien wat gek om van je eigen creaties te zeggen, maar jeetje wat lekker. En dan heb ik het nog niet eens over het eindresultaat gehad. Ik paste het recept iets aan. Verving het amandelmeel voor speltbloem en voegde wat pecannoten toe. Dat geeft het ontbijttaartje wat knapperigs.
De eerste poging was goed, maar het lukte me niet om het op de foto te zetten. Waarschijnlijk gebrek aan tijd of nog wel meer, niet kunnen wachten met eten. Toen werd het lente en dat vond ik niet geschikt voor een recept met peer. Ik vergat het weer even, tot de blaadjes van de bomen begonnen te dwarrelen. Ik ging er weer mee aan de slag. Dit keer in de vorm van cupcakes. Op de één of andere manier zag dit er niet uit. De cakejes kwamen lastig uit de vorm. De smaak was goed, of nee fantastisch ;-) maar ja het oog wil ook wat. Daarom drie maal is scheepsrecht.
Goed begin van de dag
Ik loop nu wel zo te pronken met mijn baksel, maar je vraag je dan misschien wel af, waarom het zo lekker is. Dat leg ik je graag uit. De ontbijttaart is smeuïg, heeft toch een bite, dankzij de pecannoten. Je proeft zoet met vanille en last but not least de taart is vrij van geraffineerde suikers. De peertjes zijn lekker zoet en dat is wat mij betreft zoet genoeg. Dit klinkt toch als een match made in heaven? Voor mij is dit het ideale begin van een doordeweekse werkdag waarop ik toch altijd wel probeer om een beetje gezond te eten. Met dit ontbijttaartje zit ik dus goed. Als ik dan de rest van de dag ook nog een beetje maat houd… Of dat lukt, is nog maar de vraag.
Ontbijtcake met perenmoes
Voor 12 stukken
Dit zit erin:
- 6 kleine peren, geschild en in blokjes
- 1 vanillestokje
- 140 gram havermout
- 60 gram speltbloem
- 4 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- Handje pecannoten, gehakt
- Snuf zout
Dit heb je nodig:
- Bakblik van circa 20 x 32 cm, ingevet of bekleed met bakpapier
- Beslagkom
- Garde
- Snijplank met mes
- Steelpannetje
Zo maak je het:
- Doe de peer samen met een klein scheutje water en het merg van het vanillestokje, in de steelpan. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen.
- Als de peer zacht is, stamp je deze nog even goed fijn, zodat er een moes ontstaat.
- Laat de perenmoes afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Klop de eieren los in de beslagkom. Schep daarna de havermout, speltbloem, bakpoeder, het grootste deel van de pecannoten en het snufje zout erdoor. Meng goed. Daarna voeg je de perenmoes toe. Zorg dat alle ingrediënten gemengd zijn.
- Schep het beslag in je ovenschaal. Verdeel de rest van de pecannoten erover.
- Zet nu 30 – 35 minuten in de oven. Prik er met een satéprikker in om te kijken of de cake al gaar is. Als de satéprikker schoon is, kun je het taartje uit de oven halen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Sandra zegt
Gewone peren of stoofperen? ?
Stefanie zegt
Gewone peertjes! Al kan stoofpeertjes misschien ook wel, maar weet niet of die zo snel tot moes koken.
Sandra zegt
Tx, ga m strax maken.
Hebben de Kids weer wat lekkers om mee te nemen naar school!
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat jullie ervan vinden. Hij blijft ook best lang smeuïg!
Sandra zegt
Ik laat t je weten ?
Elisa van Dam zegt
Oeh ik ben benieuwd! Ik heb nog wat peren liggen.
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt. xx
Mariska zegt
Vanmorgen gemaakt:). Ipv pecan walnoten en wat kaneel toegevoegd. Smaak is goed alleen is de cake wat sponzig.
K. zegt
Hoi!! Wil ze morgen gaan maken :-)
Ik heb twee vragen: bedoel je met havermout havervlokken ? En zou je 60 gr speltbloem kunnen vervangen door glutenvrij bloem?
Groetjes Kelly
Stefanie zegt
Wat leuk dat je de cake gaat maken! Met havermout bedoel ik havermout ;-) Havervlokken zijn een stuk grover en vind ik daarom minder geschikt voor de cake. Ik werk nooit met glutenvrij bloem, dus durf niet te zeggen of dit kan, maar het lijkt me geen probleem. Ik ben benieuwd wat je van de cake vindt!
Anne zegt
Hoe kun je de cake bewaren? Is invriezen ook mogelijk?
Stefanie zegt
Ik bewaar de cake afgedekt in de koelkast. Invriezen kan ook. Doe dat dan in porties, die je voor het eten ontdooid en even kort opwarmt in de oven. Succes!
Anne zegt
Oh heerlijk, ben dol op appelmoes en waarom heb ik dan nog nooit aan perenmoes gedacht. Gaaf recept, thnx voor het delen!
Hanne zegt
Het smaakte helemaal nergens naar. Ik had heerlijke peren en goede kwaliteit noten, zelfs een beetje kaneel en speculaaskruiden toegevoegd, maar eenmaal uit de oven was alle smaak verdwenen. Alsof je op rubber aan het kauwen bent. Zonde van de heerlijke ingrediënten.
Stefanie zegt
Hoi Hanne, wat jammer om te horen. Mijn cake was juist vol van smaak!
Nathalie zegt
Dat heb ik ook, het lijkt wel rubber, zonder enige smaak. waar zou dat aan kunnen liggen? Heb ook alleen maar goede ingrediënten gebruikt. Zo jammer.
Stefanie zegt
Jammer zeg! Het kan dat de peertjes die je gebruikt hebt, nog niet zoveel smaak hadden? En is de cake ingezakt? Dan kan het nog wel eens rubberachtig worden. Bijv na het openen van de oven.
Truus zegt
Lijkt mij heerlijk ,,ga het snel uit proberen,zeker met perenmoes !wat een goed idee!
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt.
Elke vd genugten zegt
Vanmorgen de ontbijtcake met peer gemaakt.
Heerlijk. En voor herhaling vatbaar.
Maar kun je dat echt lang bewaren in de koelkast? Omdat er ook ei inzit!
12 stukken, we zijn met z,n tweeen, dus 6 dagen om te bewaren.
Stefanie zegt
Hoi Elke, Wat fijn dat jullie ervan genoten hebben. 6 dagen bewaren vind ik persoonlijk wel wat lang. Maximaal 4 dagen zou ik zeggen!
Katrien zegt
Gisteren de ontbijtcake met peren klaargemaakt en vandaag is hij al helemaal op! De ontbijtcake viel in smaak bij zowel mijn kinderen als bij man. Het vanillestokje verving ik door een paar druppeltjes vanille aroma en verder voegde ik wat kaneel toe.
Stefanie zegt
Wat super om te horen. Bedankt voor je bericht!
Karin zegt
Hij lijkt me heel lekker!
Heel gek, maar echt waar: Ik heb nog een restje stoofperen staan, die ga ik hiervoor gebruiken!
(Ik had er iets te veel gemaakt en nu is iedereen in huis ze zat…)
En de spelt ga ik weer vervangen door amandelmeel.
Stefanie zegt
Met stoofperen is ook heel lekker denk ik. Wat een goed idee! Geniet ervan :-)
Yetu zegt
Super lekker een favoriet voor onze luie zondag ontbijtjes in bed
Kristien zegt
Ik heb haver-bloem (of gemalen havermout) gebruikt, cakevorm van 30 cm en 35min op 175 gr. Was perfect!
Stefanie zegt
Hoi Kristien,
Wat super leuk om te horen. Dank je wel! En geniet van je cake.
Groetjes,
Stefanie