Terwijl de mussen van het dak vielen, maakte ik dit ultieme herfstgerecht. Namelijk een rundvleestajine met stoofpeertjes. Het viel behoorlijk goed in de smaak. Het kost even wat tijd, maar daarom heerlijk voor het weekend. Stiekem ben ik blij dat het herfst en winter wordt en ik het strand kan mijden. Dat is niet omdat ik zo dol ben op de kou. Benieuwd? Lees snel verder.
Nieuwsgierige aard
Het was nog flink aan het nazomers, met temperaturen rond de dertig graden. De stranden in Vlissingen en ongetwijfeld in de rest van Nederland, lagen vol. Ik was één van die mensen, die besloot te genieten van de laatste zomerse zonnestralen. Gewapend met strandbedje, want ik heb een hekel aan in het zand liggen. Niet omdat ik bang ben voor zand, maar omdat ik graag goed om me heen kijk. Dit gaat beter op een bed dan op een handdoek. Naar het strand gaan is soms pure ontspanning. Lekker met mijn boek, wegdromen, in slaap vallen en wakker worden als iedereen al naar huis is. Dit kan ook anders. Soms heb ik het zo druk met alles wat er gebeurt op het strand, dat ik geen tijd krijg om te relaxen. Dat ligt natuurlijk geheel aan mijzelf en mijn vreselijk nieuwsgierige aard.
Op het Vlissingse Badstrand gebeurt altijd van alles. Dat is ook precies de reden dat ik daar altijd naar toe ga. Het feit dat het op slechts vijfhonderd stappen van mijn voordeur verwijderd is, speelt stiekem ook een grote rol. En ja, ik heb echt een keer het aantal stappen geteld. Ik zat toen wel met een burn-out thuis. Dat verklaart het misschien. Terug naar het Badstrand.
Aanstellerige tieners
Je vindt er groepjes aanstellerige tieners, waar ik me als dertiger niet meer mee kan identificeren. Jammer stiekem, want dit betekent dat ik toch ook een dagje ouder word. Wat eigenlijk weer heel positief is. Een vloedgolf door de tientonners die over de Westerschelde varen, waardoor de kustwacht in actie komt om kinderen en zwemmende tassen en standstoelen te redden. Dit laatste weet ik overigens niet, maar ik zie zo’n Baywatch achtige reddingsactie voor me om een koelbox met de lekkere broodjes en flesje bubbels, wat nog open moet, te redden. Dan heb je nog de rondvliegende parasols die je bijna spiesen of een oog uitsteken. Levensgevaarlijk eigenlijk. De ervaren strandgangers op het Badstrand weten hier trouwens alles van. Die bakken professioneel en zetten de parasollen vast met scheerlijnen en haringen in het zand. Wat soms weer voor struikelende toeristen zorgt.
En dan heb je nog de types die ik ‘ken’ van het strand. Elk jaar zie ik ze weer opnieuw. Ik spreek ze nooit, zeg ze geen gedag en na de zomer vergeet ik ze. Tot het weer mooi weer wordt en ik tijdens de eerste stranddag zo’n ‘oh ja’ moment krijg. Ik ben niet alleen nieuwsgierig, maar heb ook nog eens een levendige fantasie. Bij iedereen verzin ik een eigen levensverhaal. Of het klopt dat weet ik niet, maar dat doet er ook helemaal niet toe. Ik vermaak me er prima mee.
Dodelijk vermoeiend
Je snapt wel dat zo’n middagje zonnen, soms dodelijk vermoeiend is. Lang leve de winter. Dan duik ik extra vaak de keuken in, zonder al die afleiding. Wie weet herken je mijn verhaal wel. Of misschien alleen het deel van de keuken in duiken. Mag ook natuurlijk. Welke van de twee ook op jou van toepassing is, ik hoop dat je blij wordt van deze rundvleestajine met stoofpeertjes. Ik werd dat wel. Dolblij zelfs. Van vriendinnetje Fen kreeg ik aardig wat kilo stoofpeertjes cadeau. Daar zeg ik geen nee tegen. Ik kreeg in eens een brainwave en besloot ze te combineren met een tajine. Geen oerhollandse stoofperen, maar meer op een Arabische manier.
Ik at er handgerolde couscous bij, die ik kocht bij De Zeeuwse Hemel. Gewone couscous kan natuurlijk ook. Trek er wel even de tijd voor uit, want de stoofpeertjes zijn niet zomaar zacht en het vlees ook niet. Maar goed dit houd je van het strand, uh van de straat.
Rundvleestajine met stoofpeertjes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 500 gram sukadelappen, in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 theelepel kurkuma
- Pluk saffraan
- 3 theelepels gemberpoeder
- 4 stoofperen, geschild en in partjes
- 4 eetlepels honing
- Kaneel naar smaak
- Geschaafde amandelen
- Paar takjes koriander, fijngehakt
- Klontje roomboter
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Tajine of braadpan
- Snijplank + mes
- Steelpan
Zo maak je het:
- Verhit een scheut olijfolie in een braadpan of tajine. Fruit de ui op laag vuur.
- Voeg het vlees, de saffraan, kurkuma, gember en wat zout toe. Bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
- Schenk wat warm water in de pan, tot het vlees net onder staat. Laat circa 2 tot 3 uur stoven. Roer regelmatig door.
- Zet direct hierna de stoofpeertjes op in een pan met water. Laat koken tot ze beetgaar zijn. Dit duurt iets korter. Circa 1 a 2 uur.
- Laat de stoofpeertjes uit lekken.
- Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak ze hierin met de honing en kaneel op middelhoog vuur. Schep regelmatig om en pas op voor verbranden.
- Serveer de rundvleestajine op een mooie schaal. Verdeel daar de stoofpeertjes over, bestrooi met geschaafde amandelen en gehakte koriander.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Monika zegt
Gisteren voor het eerst een stoof in mijn AGA fornuis gemaakt. Dit recept geprobeerd. Het was heerlijk en… het hele gezin (ook drie kids) kon het waarderen.
Top recept dus!