Spinazie, toch wel één van mijn lievelingsgroentes. Zeker in combinatie met deze linzensalade. Ik nam een kijkje bij een spinazieboer in Lutjebroek en daar vertel ik je vandaag alles over.
Bekentenis
Laat ik deze blog maar direct aftrappen met een bekentenis. Vorige week ging ik op bezoek bij een spinazieboer in, jawel, Lutjebroek. Wie dacht dat deze plaatsnaam enkel voorkomt in Donald Duck, of andere strips, heeft het mis. Lutjebroek bestaat echt. In Zeeland hebben we trouwens Boerenhol. Ook zo’n plaatsnaam waarvan je denkt, ‘huh?’ Maar oké, die bekentenis. Tot mijn bezoek bij de boer wist ik dus niet hoe spinazie groeide. I know, heel erg. Zeker voor een foodblogger en een liefhebber van verse groente. En nog meer van het hele idee, weten waar je eten vandaan komt.
Meerdere malen dacht ik erover na. Aan een struik? Een klein boompje? Ik had het natuurlijk gewoon even kunnen googlen, maar dat nam het verrassingseffect weg. Compleet onwetend ontdekte ik dus hoe spinazie groeit. De worteltjes in de grond, goh verrassend. Daaraan vast, direct de spinaziebladeren. Net zoals een krop sla dus eigenlijk. Je snapt, dit vergeet ik nooit meer.
Lutjebroek
Ik ging dus naar Lutjebroek. Op bezoek bij HelloFresh boer Jacob. Een hele trotse boer die met liefde en passie vertelt over het bedrijf, de spinazie en alles laat zien. Sinds het bestaan van HelloFresh, dat is begin 2017 alweer vijf jaar, levert Jacob de spinazie. Zit deze groente in je box? Dan weet je vanaf nu, het groeit en is geteeld in Lutjebroek. HelloFresh probeert trouwens zoveel mogelijk producten uit de land van herkomst te selecteren. Nederlandse spinazie, maar feta uit Griekenland, pasta uit Italië en couscous uit Marokko. Dit alles om ons producten van de beste kwaliteit aan te bieden.
Klei en slik
Met onze kaplaarzen gewapend tegen het klei en slik aan, gingen we het land op. Tijdens mijn bezoek was de oogstmachine druk aan het werk. Deze heeft de boer samen met zijn broers trouwens zelf ontwikkeld. De spinazie wordt rustig gesneden, waardoor de blaadjes niet kneuzen. Het is een langzaam proces en dat is het belangrijkste voor de kwaliteit van de groente. Vanaf december wordt de voorjaarsspinazie gezaaid. Wist je trouwens dat spinazie een koudekiemer is? De zaadjes van de groente hebben eerst een koude periode nodig om te kiemen.
Voorjaarsoogst
Spinazie doet het dus heel goed op een vorstige grond. Zelfs na drie weken sneeuw op de grond, is de groene groente die onder dat dikke pak lag, nog gekiemd. Ik vind dat eigenlijk heel bijzonder. Tot maart wordt er maandelijks gezaaid, in maart wekelijks en vanaf april t/m september zelfs drie keer per week. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat wij het hele jaar rond spinazie kunnen eten. Ik was zelf nieuwsgierig of de spinazie die geoogst wordt in het voorjaar nou anders smaakt dan die uit de zomer. Dat kan het geval zijn, volgens Jacob. De voorjaarsoogst heeft meer tijd gehad om de groeien, waardoor de spinazie wat meer smaak heeft. De zomerspinazie is sneller gegroeid door de zon en warmte en bestaat daardoor uit meer vocht.
Kleigrond
Door de kleigrond is de spinazie al heel schoon, maar hij wordt ook nog gewassen. Ik herinner me dat ik ooit eens spinazie uit een zandgrond heb gekocht. Ongewassen. Na drie keer spoelen dacht ik dat het wel schoon was. Niet dus. Dat geknars tussen je tanden is niet echt super, kan ik je vertellen.
Na al dat kijken naar spinazie en praten erover, was het daarna ook tijd om aan de slag te gaan met de lekkere groente. Van het land, zo mijn bord op. In mijn fantasie heb ik een moestuin. Zo’n hele grote en mooie vol met groente en fruit van het seizoen. Elke avond wandel ik even door de moestuin om alle lekkere groentes voor die avond te verzamelen en daar vervolgens de meest bijzondere maaltijden mee te bereiden
Nou news flash het lukt me niet eens om een basilicumplantje in leven te houden, laat staan dat ik het voor elkaar krijg om pompoenen, of in dit geval spinazie te laten groeien. Gelukkig hielp HelloFresh mij. Ik ontving alle ingrediënten in een box en maakte daar deze heerlijke linzensalade mee.
Bietenfobie
Als je mij dit gerecht een paar jaar geleden had voorgeschoteld, trok ik zeker weten mijn neus ervoor op. Ik had een behoorlijke bietenfobie. Iets met ziek zijn na het eten van bietjes, je kent het wel. Tot deze zomer liet ik peterselie ook liever voor wat het is. Nu denk je misschien, ‘wat een zeur is die Little Spoon.’ En: ‘zij lust ook niets.’ Dat valt eigenlijk reuze mee. Ik overwon mijn angst voor yoghurt al. Alleen banaan verban ik tot nu toe nog. Het is gewoon toevallig dat die ingrediënten nu samen komen in een salade. Maar goed, dit is verleden tijd, want ik ben inmiddels dol op bietjes en ook van peterselie zie ik de meerwaarde. Uit mijn mond, is dit heel bijzonder.
De rode ui en biet bak je kort in olijfolie en blus je af met balsamico. Het hele huis rook er naar. Heerlijke geuren vind ik dat. De zoete groenten krijgen zo ook een tikkeltje zure smaak. Dat gaat zo mooi bij de pittige danablu. Zelf zou ik zachte geitenkaas kiezen boven de danablu. Die is lekker, maar soms ook overheersend. Crunchy spinazie, linzen met een bite, knapperige pecannoten. Een behoorlijk complete linzensalade dus.
Loopt het water je al in de mond? Ja? Snap ik hoor. Het recept voor de linzensalade vind je hier. Eet smakelijk alvast!
Ga jij dit recept of een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Hello Fresh.
Geef een reactie