Warme croissants, verse jus d’orange, verschillende soorten beleg en deze eitjes uit de oven, met Hollandse garnalen. Voeg alle ingrediënten samen in een ovenschaaltje, schuif het in de oven en een kwartier later heb je een verrukkelijk begin van de dag. Vandaag deel ik het recept met je en vertel ik over mijn gewoonte om nogal teveel eten in te slaan.
Reserve broden
Ik heb nogal de gewoonte om altijd teveel eten in de slaan. Met feestjes of etentjes denk ik steevast dat het te weinig is. Zorg ik voor nog wat reserve broden en gerechten, die ik uit de kast kan trekken in geval van nood. Met wijn gaat dat precies zo. Stel, de wijn is op? Dat is uit den boze. Vind ik dan. Bij mezelf. Ik reken zo’n tweeeneenhalve fles per persoon. Het verbaasd je vast niet, dat dit ik meestal nog wel een aantal flesjes over heb. Hetzelfde verhaal met de inkopen.
Zo ging dat ook vaak met het kerstontbijt. Tot een paar jaar geleden pakte ik nogal uit. Want ja, je zou maar niet genoeg hebben en de winkels zijn dicht. Help! Inmiddels is dat laatste niet meer van toepassing, want alle supermarkten in de omgeving zijn gewoon geopend. En dat panische gevoel van te weinig is ook verdwenen. Of nou ja, soms dan.
Zoetekauw
De dag voor kerst haalde ik bij de slager altijd tientallen soorten beleg. Salades, van tonijn tot kipkerrie en alles wat er tussenin zat. Vleeswaren; rosbief, fricandeau, preparé. Bij de bakker scoorde ik suikerbrood. Verder nog allerlei soorten broodjes, croissants met jam, gerookte zalm en natuurlijk een eitje. Nu klinkt het alsof ik een heel gezin wilde voeden. Het ging puur om mij en mijn lover. Nu moet je weten dat hij nogal een zoetekauw is en vooral het suikerbrood voor zijn rekening naam. Twee croissants met jam erbij en hij zit vol. Of die keer dat het de avond ervoor te gezellig was en die tweeeneenhalve fles van eerder wel op kwam. Zit je dan met je goede gedrag. Ik kreeg geen hap door mijn keel.
Eitjes
Inmiddels heb ik hier van geleerd en pak ik niet meer zo uit. Weet je, er komt ook nog een kerstdiner en ik heb zo’n hekel aan dat hele volle gevoel. Een beetje dubbel hè? I know. Ik vind het wel leuk om iets lekkers te maken en iets bijzonders. Zoals deze eitjes uit de oven met Hollandse garnalen. Het is echt heel eenvoudig te bereiden, maar net toch even anders dan een spiegelei. Misschien nog wat kaneelbroodjes van croissantdeeg erbij en klaar!
Eitjes uit de oven met Hollandse garnalen
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 8 eieren
- 200 gram Hollandse garnalen
- 4 eetlepels crème fraîche
- Bieslook, fijngehakt
- Peper
- Zout
- Boter
- 4 ovenschaaltjes
Dit heb je nodig:
- Ovenschaaltjes
- Snijplank + mes
- Eetlepel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter.
- Schep in elk schaaltje 1 eetlepel crème fraîche en bestrooi met Hollandse garnalen en de helft van de bieslook.
- Breek boven elk schaaltje twee eieren. Verdeel de rest van de bieslook erover en bestrooi met peper en zout.
- Zet de schaaltjes 12 tot 15 minuten in de oven.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
nina lenaerts zegt
Hey Stefanie!
Welke grootte van ovenschaaltjes zou je aanraden voor eitjes in de oven? doorsnede en ml?
Alvast bedankt!
Stefanie zegt
Hoi Nina, een doorsnede van zo’n 10 cm is perfect. Succes!