De naam van deze sticky toffee pudding is eigenlijk wat misleidend. Het is meer een kleverige cake. Heerlijk kruidig en rijk van smaak met een zoete toffeesaus overheen. Je weet niet wat je proeft. Kies een bijzondere bakvorm om er helemaal een indrukwekkend toetje van te maken.
Drillerig
Vroeger dacht ik bij sticky toffee pudding altijd dat een soort puddingachtige substantie had. Je weet wel zo heel drillerig. Als je er dan een duwtje tegen geeft dat het heen en weer schommelt. Brr.. Nu moet je weten dat ik echt helemaal niet warm loop voor dit soort dingen. Het toetjesschap in de supermarkt bezoek ik enkel omdat mijn lover wel dol is op al die zachte zoetigheden. We hoeven in ieder geval nooit te vechten wie het laatste stukje pudding, bakje vla of schep mousse mag. Dat zou met bitterballen net iets anders zijn.
Zo lekker
Omdat ik dus allerlei vieze associaties had bij de naam sticky toffee pudding, duurde het jaren voor ik het voor de eerste keer proefde. Regelmatig zag ik het voorbij komen op Pinterest of in de kookboeken van Jamie Oliver. Een tijdje geleden besloot ik het voor het eerst te maken. Direct had ik spijt dat het zolang duurde voor ik het aandurfde. Ik kan het bijna niet omschrijven, zo lekker. De eerste hap was fantastisch. Misschien denk je nu dat ik overdrijf, maar dat is echt niet zo. De karamelsaus is plakkerig en zoet. De pudding, wat dus eigenlijk een cake is, smaakt kruidig. En dan wat lobbig geklopte room erbij. Dat maakt het feest compleet.
Tulband
Toen ik voor Agrimarkt aan de slag ging met kerstrecepten wist ik direct dit ik die sticky toffee pudding ook wilde toevoegen aan alle andere gerechten. Om het helemaal in sfeer te houden, gebruikte ik een tulband bakvorm. Die kocht ik ooit eens op de rommelmarkt en lag te verstoffen in de kast. Dit jaar heb ik hem al twee keer gebruikt, dus dat was die euro meer dan waard ;-).
Sticky toffee pudding
Voor 8 personen
Dit zit in de pudding:
- 225 gram verse dadels, zonder pit
- 1 theelepel baking soda
- 85 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten van de bakvorm
- 170 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 170 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels specerijen (bijvoorbeeld een mix van kaneel, nootmuskaat, korianderzaad, kruidnagel, gemberpoeder en steranijs)
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels crème fraîche
Dit zit in de toffeesaus:
- 120 gram roomboter
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 150 milliliter slagroom
Dit heb je nodig:
- Kom
- Keukenmachine
- Garde of mixer
- Spatel
- Ingevette bakvorm
- Steelpan
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de dadels en de baking soda in een kom en giet er 200 milliliter kokend water over. Laat 5 minuten staan en giet de dadels af.
- Maal ze in de keukenmachine tot puree.
- Klop ondertussen de boter en suiker door elkaar, tot het een luchtige massa is. Dit kan met de hand of met de mixer. Voeg de eieren, zelfrijzend bakmeel, gemengde specerijen en kaneel toe.
- Meng goed. Spatel de crème fraîche en de gepureerde dadels erdoor. Schep het beslag nu in een ingevette bakvorm, bijvoorbeeld een tulband en zet 35 minuten in de oven.
- Terwijl de toffee pudding in de oven staat, maak je de toffeesaus. Kook de roomboter, suiker en slagroom op laag vuur. Net zolang tot de suiker is opgelost en de saus dik en donker van kleur is.
- Haal de pudding uit de oven, schep wat op een bord en schenk er de toffeesaus overheen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie