Deze toren van tonijntartaar ziet er toch behoorlijk indrukwekkend uit? Dat niet alleen, het is ook nog eens ontzettend lekker. De zachte smaken van de vis en avocado gaan super goed met de gebakken uitjes bovenop. Laat je niet afschrikken door de rauwe tonijn. Als je deze vers koopt bij de visboer is er niets aan de hand. Het leukste is misschien wel dat het bereiden van deze tonijntartaar zo gepiept is.
Rauw
Rauw heeft op de één of andere manier toch altijd wel een aantrekkingskracht op mij. Denk nu niet dat ik ongebakken stukken kip naar binnen werk, want dat is niet zo ;-). Als ik ergens sushi eet, bestel ik altijd sashimi. Staat er tartaar, in welke vorm dan ook, op een menukaart in een restaurant, ik kies het. De pure smaak, daar geniet ik echt van. Daarom vond ik het een leuk idee om deze kerstperiode, jullie het recept voor mijn variant van tonijntartaar te geven. Het is net even anders dan anders vind ik.
Crispy uitjes
Van TOP Taste kreeg ik de vraag of ik een 3 gangen kerstmenu wilde maken met hun crispy uitjes. Dus voor- hoofd- én nagerecht. Ik vond het direct een leuke opdracht, dus ging ermee aan de slag. De komende dagen vind je hier ook de andere gerechten terug. Dus ook een toetje met gebakken uitjes en ik vertel je, dat was echt verrassend. In de positieve zin van het woord. De laatste tijd zie ik gebakken uitjes steeds vaker terug komen als topping. Laatst op sushi die ik at, gister nog fijngemalen op een stuk toast bij De Vriendschap in Middelburg en zelfs in een kookboek van Ottolenghi.
Ik snap dat wel, want eigenlijk is het gewoon een hele mooie toevoeging. Ook aan deze tonijntartaar. Heel zacht van structuur en smaak. De crispy uitjes geven net even die kick, die het plaatje compleet maakt.
Tonijntartaar met soja, avocado en crispy uitjes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 flinke eetlepels TOP Taste crispy uitjes
- 500 gram verse tonijn, in kleine blokjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 eetlepels sojasaus
- 1 rode peper, zonder zaadlijsten en fijngehakt
- 1 avocado, in kleine blokjes
- 1 bosje koriander, fijngehakt
- Sap van 1 limoen
- Zout
- Peper
Dit heb je nodig:
- Schaal
- Snijplank + mes
- Kookring
Zo maak je het:
- Doe de tonijn in een schaal en besprenkel met olijfolie en sojasaus.
- Voeg de rode peper en de helft van de koriander toe.
- Meng door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Zet weg en laat marineren.
- Mix de avocado met het limoensap en het grootste gedeelte van de overgebleven koriander. Breng op smaak met zout en peper.
- Gebruik, om je tartaar op het bord te presenteren, een kleine kookring die aan beide kanten geopend is. Schep enkele eetlepels van de tonijn in de ring. Druk dit aan schep er een laagje avocado en vervolgens weer wat tonijn bovenop. Herhaal dit tot je 4 torentjes tonijntartaar hebt.
- Garneer met de resterende koriander en een stukje rode peper. Besprenkel eventueel nog met wat extra olijfolie en garneer met grof zeezout.
- Strooi lekker veel gebakken uitjes over de tartaar en genieten maar!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor TOP Taste.
Geef een reactie