Toen ik de eerste hap van deze tulband met sinaasappel en witte chocolade nam was is even stil. En dat zegt best wel wat hoor. Deze super feestelijke cake is perfect voor de kerstdagen. Als toetje, bij de koffie, tussendoor of gewoon wanneer jij wil.
Proef de winter
Het verbaast je vast niet, dat ik een aardige collectie kookboeken en kooktijdschriften heb. In principe is die collectie nooit compleet, want ik heb een flinke wishlist. Daar ga ik jullie helemaal niet mee vermoeien, want dat doet er niet toe. Vandaag in ieder geval niet. Eén van mijn favorieten om door te bladeren is ‘Proef de Winter’ van Tip Culinair. Een paperback kookboekje. Echt niet meer de nieuwste en best al verouderde foto’s. Tip Culinair was vroeger een culinairtijdschrift en heet nu delicious. Komt je vast bekender voor.
Inspireren
In ‘Proef de Winter’ staan zoveel lekkere recepten in. Ik kook er regelmatig uit, maar nog meer raak ik geïnspireerd. Dan zie ik een bepaalde soep en dat brengt me dan op een heel ander idee. Leuk vind ik dan. En ook best bijzonder dat het in je brein blijkbaar zo werkt. Al een paar weken geleden viel mijn oog op muffins met sinaasappel en witte chocolade. Ik had er direct zin in. Dat is ook best bijzonder, want eigenlijk vind ik deze oranje citrusvrucht helemaal niet zo lekker in baksels en al helemaal niet met chocolade. Toch bleef het in mijn gedachte zweven. Ik had vanmiddag wat tijd over. Dat gebeurt vrij weinig, dus maakte ik dankbaar gebruik van die extra uren.
Niet improviseren
Ik had alle ingrediënten in huis. Dit keer volgde ik braaf het recept. Inmiddels heb ik wel geleerd dat je met bakken niet teveel moet improviseren. Vandaag zelfs nog, toen mijn bananenbrood 2.0, voor de tweede keer mislukte. Niet dat het vies was, maar toch nog niet top. Hier heb ik wel wat geklooid met ingrediënten. De derde keer doe ik het anders. Dat weet ik nu al.
Terug naar het recept wat je op de foto’s ziet. Muffins zijn leuk en lekker, maar nu rond kerst vond ik een tulband wel toepasselijk. Het ziet er prachtig uit. Maar de smaak, tja die overtrof mijn verwachten. Niet te zoet, smeuïg maar niet klef, fris door de sinaasappel en dan af en toe een stuk witte chocolade. This must be heaven! Ik moet wel zeggen dat ik het spannend vond om de cake uit de vorm te halen. Ik kocht ooit eens een tulbandvorm op de rommelmarkt. Geen idee hoe oud en hoe van gebruik. Ik vette de boel goed in et voilà. Zo blij mee! Als je net als ik niet zo’n ijstype bent, is deze tulband met sinaasappel en witte chocolade echt een geweldig toetje. Wat slagroom erbij en klaar!
Tulband met sinaasappel en witte chocolade
Voor circa 12 stukken
Dit zit erin:
- 1 sinaasappel, goed geboend
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
- Snuf zout
- 170 gram bruine basterdsuiker
- Circa 200 milliliter melk
- 3 eieren
- 200 gram roomboter, gesmolten
- 200 gram witte chocolade, grof gehakt
- Voor de garnering: amandelschaafsel en poedersuiker
Dit heb je nodig:
- Rasp
- Tulband of andere bakvorm, ingevet of bekleed met bakpapier
- Beslagkom
- Spatel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Rasp de schil van sinaasappel. Bewaar dit apart. Pers het sap van de sinaasappel uit.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout, de suiker en de sinaasappelrasp.
- Meet het sinaasappelsap en voeg net zoveel melk toe tot je 350 milliliter vocht hebt.
- Voeg de eieren, het melkmengsel en de gesmolten boter toe. Meng alles tot één geheel. Spatel voorzichtig de witte chocolade erdoor.
- Schenk het beslag in de tulband en zet 30 tot 35 minuten in de oven. Om te checken of de cake gaar is, prik je er met een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.
- Laat de tulband kort afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
- Bestrooi met de tulband met sinaasappel en witte chocolade met amandelschaafsel en poedersuiker.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie