Maak jullie ook zo blij met een schaal vol witlof met ham en kaas uit de oven? Dit recept is net even anders dan de traditionele variant. Vandaag deel ik het recept met je.
Kerstrecepten
Het is half oktober. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur is behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Of ze op het nieuws spreken van een weerrecord weet ik niet, maar het zou me niets verbazen. In huize Little Spoon, schalt Mariah Carey keihard, wat zij voor kerst wil, door de speakers. It’s Christmas! Althans, ik doe even alsof. Voor Agrimarkt, een supermarkt met Zeeuwse roots, mocht ik dit jaar alle kerstrecepten verzorgen. In de folder die deze week uitkomt en het exemplaar van volgende week, wat nog meer in kerstsfeer is, vind je ze allemaal terug. De meeste van de gerechten deel ik ook op Little Spoon. Handig als je wel benieuwd bent, maar niet in Zeeland woont.
Droombaan
Het leuke van foodbloggen is natuurlijk dat je altijd met eten bezig bent. Voor iemand zoals ik, die dag en nacht denk aan wat ik wil eten, wat ik gegeten heb en wat ik nog wil koken, is dat echt een droombaan. Om jullie te voorzien van allerlei lekkere recepten komt het dus voor, dat we in de herfst, al een keer of vier, een uitgebreid kerstdiner hebben gehad. Als de knoppen net aan de bomen zitten, of in de regen, steken we de barbecue en aan als de kerstversiering is opgeruimd, denk ik alweer aan Pasen. Zo gaat dat nou eenmaal. Je snapt dat die kerstliedjes noodzakelijk zijn, om in the mood te komen. Al ben ik groot fan van ongeveer alle kerstmuziek, dus het is echt geen straf.
Makkelijk en feestelijk
Het enige nadeel van vooruit werken is dan misschien dat ik rond kerst niet altijd meer zin heb om uren in de keuken te staan. Zeker niet met een huis vol gezellige mensen. Daarom kwam de wens van Agrimarkt dan ook als geroepen. Niet te moeilijke recepten, die makkelijk en snel te maken zijn. Natuurlijk wel feestelijk, want het is immers kerst. Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden.
Zelf was ik behoorlijk fan van dit recept. Geïnspireerd door Ottolenghi. Ik ben gek op witlof. Vooral die van mijn moeder. Dat is echt de lekkerste. Deze maakte ik zelf en kan er ook zeker meer dan mee door. Witlof met ham en kaas maar dan anders. Iets minder traditioneel. Als ham kies ik voor Parmaham. Daaronder ligt een mengsel van broodkruim met room en Parmezaanse kaas. De witlof karameliseer je eerst, dus vind je deze groente bitter? In dit gerecht niet. Zeker weten!
Witlof met ham en kaas uit de oven, maar dan anders
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 struikjes witlof, in de lengte gehalveerd
- 30 gram roomboter
- 3 theelepels kristalsuiker
- 40 gram panko of paneermeel
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 10 takjes tijm, enkel de blaadjes
- 100 milliliter slagroom
- 8 plakken Parmaham
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Koekenpan
- Ovenschaal
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Om te witlof te karameliseren gebruik je een grote koekenpan. Doe de boter samen met de suiker in de pan. Zet op halfhoog vuur en roer alles door elkaar.
- Zodra de boter borrelt, leg je de witlof met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.
- Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter en leg de witlof erin met de gekarameliseerde kant boven.
- Vermeng de paneermeel of panko met de geraspte Parmezaanse kaas, slagroom, zout, peper en de blaadjes tijm.
- Schep op elke witlof wat van dit mengsel en bedek met een plak Parmaham.
- Zet 18 tot 20 minuten in de oven of tot de witlof zacht is.
- Besprenkel met wat olijfolie en serveer.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie