Lekker? Check. Feestelijk? Check. Snel klaar? Dubbel check. Deze zalmtartaar met mierikswortel en dille is wat mij betreft een winnaar op het gebied van super snelle voorgerechten. De hele dag in de keuken staan komt wel weer. Met kerst is het vooral tijd van gezellig samen zijn en relaxen. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
Feestdagen
Tegen de tijd dat het kerst is, heb ik al talloze kerstdiners gehad. Het is druk geweest de laatste weken met campagnes en receptontwikkeling rondom de feestdagen. Wat een droom eigenlijk hè? Dat ik hetgeen wat ik het liefste doe, mijn werk mag noemen. Ik besef me dat heel goed. Soms wat minder, maar laatst op een maandagochtend net wat meer. Normaal was dit altijd de meest vreselijkste dag van de week. Nu is dat wel anders. Ik was druk in de weer in de keuken. Kerstmuziek op de achtergrond en ondertussen druk bezig om lekkere creaties te maken. Wat overigens allemaal erg goed is gelukt. Al zeg ik het zeg. Gelukkig kon het Little Spoons testpanel dit beamen.
Dankbaar
Je kunt je misschien voorstellen dat nu uren, of nee, dagen van koken, ik stiekem niet meer zoveel zin heb om kerst vooral in de keuken door te brengen. Wel om her en der iets uit pannen te proeven of iets uit de koelkast te snaaien. Gelukkig is het gelukt om het me er makkelijk van af te maken deze kerst. Ik kan me best voorstellen dat je met familie of vrienden samen eet en dat het plan is, dat iedereen iets maakt. In dat soort gevallen ging ik vroeger nogal eens de mist in. Ik wilde me uitsloven en alles kostte veel meer werk dan gehoopt en verwacht. Op die momenten was ik dankbaar geweest voor een voorgerecht als deze zalmtartaar met mierikswortel en dille.
Gouden combinatie
Gerookte zalm met mierikswortel is een gouden combinatie. Voeg daar wat zure mayonaise, dille en citroensap aan toe en je hebt dit geweldige voorgerecht. Ik kies trouwens voor gerookte zalm. Daar hoef je verder niets meer aan te bereiden. Lekker makkelijk dus. Deze zalmtartaar serveer je in een klein glas, maar het is ook een hele fijne als broodbeleg tijdens de brunch of lunch. Twee keer knipperen en het is klaar. Of nou ja, drie keer misschien. Aan de smaak proef je dat helemaal niet en het ziet er ook nog eens feestelijk uit. Vinden jullie ook niet?
Zalmtartaar met mierikswortel en dille
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
- 400 gram gerookte zalm, fijngehakt
- 2 volle eetlepels mayonaise, bijvoorbeeld Belze Majoneis van Tons Mosterd
- 1 dessertlepel fijngeraspte mierikswortel
- ½ bosje dille, fijngehakt
- Sap van ½ citroen
- Peper
- Zout
- Handje gemengde sla
Dit heb je nodig:
- Kom
- 4 tot 6 kleine glazen
Zo maak je het:
- Doe de fijngehakte gerookte zalm in een kom en meng met de mayonaise, mierikswortel en dille.
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
- Vul kleine glazen met een paar blaadjes sla en schep daar bovenop, de zalmtartaar.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie