Deze koffiemuffins met dadels zijn mijn nieuwe favoriete begin van de dag. Zonder geraffineerde suiker, maar zoet dankzij de dadels. Wat mij betreft een heerlijk ontbijt. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
Bakkie troost
De geur van koffie, ik weet niet of er iets is, wat ik lekkerder vind. Zelfs mensen die niets van koffie moeten hebben, waarderen de deur van een vers bakkie troost. Het was 1 januari. Een dag die ik sinds jaren, niet meer bewust mee maak. Een gevolg van te gezellig feestjes om het nieuwe kaar te vieren. Dit jaar was dat anders, dankzij aanhoudende koorts en een soort van griepje. De bubbels liet ik voor wat was en de avond kwam ik door op cola en thee. Tja ik had het ook liever anders gezien. Een anti-katerontbijt was voor mij niet nodig.
Ritueeltje
De volgende ochtend voelde ik me gelukkig al een stuk beter en was ik in vergelijking met andere nieuwjaarsochtenden zo fris als een hoentje. Ik dook de keuken in om een cappuccino te maken. Want zo begin ik mijn dag het allerliefste. Het is niet te caffeinie, maar het hele ritueeltje. Ik rook de espresso. Inhaleerde eens diep en zei tegen mezelf wat een verrukkelijke keur. Ik kreeg direct zin om iets te bakken met koffie.
Choco Loco
Omdat ik toch wel wat op mijn eten moet/wil letten speurde ik Pinterest af naar een gezonder recept voor muffins met koffie. Aan het recept wat ik vond, gaf ik mijn eigen draai en dit is het resultaat. En jeminee wat lekker! Dit is sticky toffee pudding maar dan zonder de ladingen suiker. Het is smeuïg, zoet en geeft je een kick dankzij de koffie. Door de mega lekkere specerijenmix Choco Loco van Green Gypsy, zijn de koffiemuffins ook kruidig.
De afgelopen dagen begon ik mijn dag met zo’n heerlijke koffiemuffin. Of nou ja, eigenlijk twee en misschien later op de dag nog één. Ik vertel mezelf dat het een stuk gezonder is dan een muffin van dat leuke koffietentje. Hoewel drie misschien weer wat veel is. Ach ja, dat is dan maar zo.
Gezonde koffiemuffins met dadels
Voor 9 muffins
Dit zit erin:
- 250 gram dadels zonder pit
- 150 milliliter amandelmelk
- 100 milliliter sterke espresso
- 140 gram speltbloem
- 2 eieren
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels Choco Loco van Green Gypsy Spices of een mix van gember, nootmuskaat, kaneel en cacao
- 1½ theelepel baking soda
- Snuf zout
Dit heb je nodig:
- Muffinblik bekleed met vormpjes
- Steelpan
- Beslagkom
- Kleine kom
- Staafmixer
- Eetlepel of ijsschep
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor 180 graden, heteluchtstand.
- Doe de dadels in een steelpan. Voeg de espresso en amandelmelk toe en breng aan de kook. Laat op een laag vuur 5 minuten op staan.
- Mix ondertussen de speltbloem, Choco Loco, baking soda en snuf zout in een beslagkom. Klop in een aparte kom de eieren.
- Roer de honing en roomboter door de dadels. Pureer de dadels met de staafmixer tot een egaal en glad geheel. Zet weg om kort af te laten koelen.
- Schep het dadelmengsel bij de droge ingrediënten en voeg als laatste de eieren toe. Meng goed en snel tot een geheel.
- Gebruik een eetlepel of ijsschep om het beslag in de muffinvormpjes te scheppen. Zet in de oven en bak 15 tot 18 minuten. Check met een satéprikker of de koffiemuffins gaar zijn. Als de prikker er schoon uitkomt, zijn ze goed.
- Laat afkoelen en daarna.. Enjoy!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marja zegt
Ze smaken ontzettend lekker. Ik heb er geen honing bij gedaan, want ik vond ze zoet genoeg.
Stefanie zegt
Dank je wel. Mega leuk om te horen! xx
Saskia zegt
Kun je ze invriezen!??
Stefanie zegt
Ja dat kan zeker! Doe ik zelf ook. Ik ontdooi ze vaak in de oven zodat ze lekker warm zijn.
Talitha zegt
Ik ga deze denk ik vandaag proberen! Mijn vriend is nogal een koffie-lover dus hij vind deze vast lekker!
Als ze gelukt zijn laat ik het zeker weten (:
Stefanie zegt
Leuk!! Benieuwd :-)
Sharon zegt
Hi, ik kom dit receptje nu pas tegen en vraag me af of je verse dadels hebt gebruikt? Geen gedroogde toch?
Dank!
Stefanie zegt
Ik gebruik altijd medjoel dadels. Deze zijn wel gedroogd maar niet heel oud en hard. Let wel op dat je geen gesuikerde dadels koopt. Succes! Het is een mega lekker ontbijt. Xxx