In totaal bezocht ik in mijn leven drie keer Portugal. De eerste keer mag ik eigenlijk niet meetellen. Het was mijn eerste feestvakantie in Albufeira. Hoe fantastisch dat destijds ook was, meer dan het strand, de strip en het appartement heb ik niet gezien. Portugal is zoveel meer dan dit. Vorig jaar bezocht ik de Algarve nog eens, maar dan een stuk minder toeristisch deel. Het was geweldig en wat voelde ik me er thuis. Het mooie weer, de lieve mensen, het heerlijke eten, de goede wijnen en het prachtige land. Je snap dat ik dolgelukkig was, om in het najaar van datzelfde jaar, nog een ander deel van Portugal te verkennen. Namelijk Centro de Portugal.
Ruwe diamant
De onontdekte parel tussen Porto en Lissabon. De ruwe diamant, waar je het authentieke Portugal ziet. Ik wil terug naar de Algarve om nog meer te proeven, maar ook Centro de Portugal staat opnieuw op het lijstje. Vandaag neem ik je mee op culinaire rondreis door het centrale deel van Portugal en laat je zien waarom dit eens super bestemming is voor je vakantie.
Costa Nova // Kleurrijke huisjes en traditionele vismarkt
Op de gekleurde houten huisjes aan de boulevard word je spontaan verliefd op. Een felle kleur wisselt zich af met fris wit. Vroeger bewaarden vissers hier hun visgerei in. Nu zijn ze gerestaureerd en vakantiewoningen voor enkele geluksvogels. Het is een pittoresk beeld. De huisjes aan de ene kant, de Ria de Aveiro aan de andere kant en de boulevard met zand wat op de tegels waaide, tussen in. Als je vanaf de boulevard tussendoor steekt komt je bij de zee.
Traditionele vismarkt
Een uitgestrekt strand met de ruige Atlantische oceaan. Vissers op een pier wachtend tot ze beet hebben. In de zomermaanden is de wind, die altijd waait, een goede plek voor surfers. Zonnebaden of een lange wandeling. Wat jij wilt. Aan de andere kant van de weg stroomt de Ria de Aveiro. Rustig water en minder hoge golven. Perfect voor iemand zoals ik die ooit een zwemdiploma haalde, maar tegenwoordig niet veel verder komt dan een beetje spetteren en watertrappelen.
Het is koud buiten, maar zo lekker verfrissend. Ik realiseer me des te meer hoe fijn het is om het strand letterlijk voor de deur te hebben. Toch wandel ik er zo weinig overheen. Gek is dat hè? In Costa Nova vind je ook een traditionele vismarkt. Hier haal je verse vis, die je ‘s avonds bij je vakantiewoning op de barbecue bereid. Pure eenvoud. Juist dat doet je realiseren dat het leven goed is.
Bacalhau // stokvis
Als ik stokvis hoor, denk ik aan mijn opa en dat hij dat vroeger at. In de Nederlandse keuken komt het koken met deze gedroogde vis amper voor. In de Surinaamse is dat al heel anders. En in Portugal? De Portugezen zijn dol op de gedroogde en gepekelde kabeljauw. Zelfs zo, dat ze de verse niet eten. De vader van onze gids noemt verse kabeljauw zelfs geen vis. Kun je het je voorstellen? Bacalhau is zo’n groot onderdeel van de Portugese eetcultuur. Ik geef ze geen ongelijk, want van alle gerechten die ik proefde in Centro de Portugal, maar ook vorige zomer in de Algarve, genoot ik met volle teugen.
Bacalhau specialist
Voor een compleet menu met bacalhau is het een aanrader om te eten bij Bela Ria Restaurante. Dit is echt de specialist. Denk ook hier niet in de term hotspot of hip eettentje. Op de vloer liggen plavuizen, er staan donkere massieve tafels met papieren tafelkleden. En weet je, het maakt niets uit, want het eten wat goed. Vooral de pataniscas de bacalhau en pastéis de bacalhau maakten indruk op me. Dit zijn gefrituurde hapjes met stokvis.
Proeven? Bela Ria Restaurant, Estrada da Mota 3830 Gafanha Daquém – Portugal
Meer weten? Bezoek Museu Marítimo de Ílhavo, Avenida Dr. Rocha Madahíl 3830-193 Ílhavo – Portugal
Polvo // Dineren met octopus bij je Portugese oma
Ik heb geen Portugese oma, maar bij Restaurante o Telheiro voelde het wel een beetje alsof. Een gigantische houten bar, tegeltjes aan de wand, een restaurant vol met tafels en door wat kruip door, sluip door gangetjes ontdekt je nog veel meer ruimtes. Op de grill worden octupussen bereid. Aan mij de eer om boven de gloeiend hete grill de octopus om te flippen.
Traditionele Portugese gerechten
Je eet hier traditionele Portugese gerechten. Het voorgerecht was een ongelofelijk lekkere salade met kleine octopus. Daarna kwam er een stoof met paling, saffraan, knoflook, laurier en ui. Ook serveerde Restaurant o Telheiro een kikkererwtensalde met bacalhau, witte wijnazijn, goede olijfolie en platte peterselie. Het water loopt me weer in de mond als ik er aan denk. Jeetje wat lekker. Zo eenvoudig eigenlijk. Als hoofdgerecht proefde ik gegrilde octopus met aardappeltjes en verschillende soorten groenten.
Proeven? Restaurante o Telheiro, Largo da Praça do Peixe 20, 3800-243 Aveiro, Portugal
Aveiro // Het Venetië van Portugal
Het wordt dan wel het Venetië van Portugal genoemd, maar stiekem denk ik dat het in dit stadje idyllischer is om met je lief knus te doen in een gondel, dan in het echte Venetië. Picknickmand mee, gevuld met lekker eten en een goede fles wijn. Klinkt mij als muziek in de oren. Oh, nu ik het toch over muziek heb, misschien een gitarist aan boord om het romantische plaatje compleet te maken. Struin door de stad en kijk om je heen om alle gekleurde tegeltjes te bewonderen.
Tijdens mijn bezoek was Aveiro uitgestorven maar in de zomer is het een bruisend stadje vol pleinen met gezellige terrasjes, leuke eettentjes en koffiebarretjes. Wat ik een leuk adres vind is Zeca. In de zomer drink je koffie buiten in de zon met een lekker ontbijt. In de winter zit je aan een tafeltje bij het raam. Ook leuk om hier souvenirs en cadeautjes voor thuis mee te nemen. Voor pasteis de nata ga je naar het café van het Art Nouveau Museum.
Koffie drinken? Zeca – Largo da Apresentação, nº1 Aveiro
Thee met pasteis de nata? Art Nouveau Museum – Casa Major Pessoa Rua Dr. Barbosa Magalhães, Nº 9 Aveiro
Quinto do Encontro // wijnproeven
Ik ben niet echt een grote kenner, maar wel een liefhebber van mooie wijnen. Daarom vond ik het ook zo leuk om een kijkje te nemen bij Quinto do Encontro. Dit wijnhuis ligt in het wijngebied Bairrada. Deze streek vlakbij de Atlantische Oceaan en ten zuiden van Porto staat bekend om krachtige dieprode en mousserende witte wijnen. We proeven dan ook een spumante die op de champenoise manier gemaakt is en een reserva gerijpt in eikenhouten vaten. Je kunt hier elke dag een wijnproeverij van vier wijnen doen voor 8,50 euro. Een rondleiding is gratis.
Wijn proeven? Quinto do Encontro 3780-907 São Lourenço do Bairro Anadia — Aveiro Portugal
Leitão da Bairrada // Speenvarken van het spit
Na veel vis, octopus en meer lekkers uit de zee, strijken we neer bij Restaurante Tipico voor een lunch van heel andere orde. Hun specialiteit is speenvarken van het spit. Het varkentje gaat bijna twee uur in een houtoven. Het resultaat is sappig vlees met een crispy velletje. Dit mag ik ook proeven en het is verrukkelijk. Gecombineerd met knapperige zoute chips en een hele frisse salade. De eenvoud en pure ingrediënten doen het hem. Geen poespas en opschmuck. What you see is what you get.
Familierestaurant
De inrichting is oubollig en je wordt bediend door oudere dames in een soort uniform. Een blauwe blouse, zwart rok en schort. Volgens mij ontbraken de huidkleurige panty’s nog net niet. Het is een familierestaurant waar het hele gezin bij betrokken is. Moeder de vrouw beheert de kassa en vertelt vol trots over haar bedrijf. Verwacht geen hippe hotspot. Want dat is het bij lange na niet. Het is wel een geweldig restaurant om de authentieke Portugese keuken te proeven.
Ook proberen? Restaurante Típico da Bairrada, Estrada Nacional 1 Sernadelo 3050-382 MEALHADA
Casa Féteira // Portugese olijfolie als souvenir
Een leven zonder olijfolie, ik kan het me niet voorstellen. Zoveel verschillende soorten en ontelbare smaken. Als je er net zo over denkt en je bent in Centro de Portugal? Een bezoek aan Casa Feteira mag niet ontbreken. Bij dit familiebedrijf bezoek je de olijfgaarden en zie je in de kleine fabriek hoe het hele proces van olijf tot olie eraan toe gaat. Super interessant. Van vierhonderd kilo olijven wordt zo’n vijftig liter olijfolie gemaakt. Deze is ongefilterd daarom duurt het een paar maanden tot de olijfolie verkocht wordt.
Olijfolie proeven of meenemen voor thuis? Casa Féteira – Rua da Capeleira nº62480-113 Tremoceira Porto de Mos
Cooking & Nature Emotional Hotel // heerlijk overnachten en zelf de chef zijn
Dit boutique hotel stond op mijn wensenlijstje om te bezoeken voor een overnachting. Wat een super tof hotel. Alles klopt hier. Design gecombineerd met vintage en kringloopgelukken. Elke kamer is uniek en heeft een eigen thema. Compleet met bad en prachtig uitzicht op het zwembad en de olijfboomgaard. Hier verblijf je als je dol bent op rust, natuur, design en lekker eten. In de grote keuken kun je samen met de chef een menu bereiden. Dat mocht ik doen en dat wat echt super. Onder het genot van een goed glas wijn, zelf een gerecht koken. In een volgende blog schrijf ik uitgebreider over mijn ervaring bij het Cooking Hotel.
Meer lezen over dit hotel? Cooking & Nature Emotional Hotel, Rua Asseguia das Lages nº 181, 2480 – 032 Alvados – Portugal
Vervoer: Wil je ook naar Centro de Portugal? Ik vloog met TAP Portugal van Amsterdam naar Porto en van Lissabon terug naar Amsterdam. Om alle adressen en plekken die ik hier boven noem, aan te doen is het wel handig om een auto te huren.
Meer lezen over Centro de Portugal? Dan kan via de websites: Center of Portugal en Visit Portugal.
Ben wel eens in Centro de Portugal geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Ik bezocht Centro de Portugal op uitnodiging van Visit Portugal.
Carolien zegt
Hé Steef, klinkt heel goed! Algarve heb ik al eens bezocht en Porto ook, maar dit gebied staat nog op mijn wensenlijstje. Ik ben zo’n fan van die tegeltjes ?
ElsaRblog zegt
Geweldig artikel :)
Escrita zegt
Mooie foto´s! Ik woon in Portugal en ben ook fan van de kikkererwtensalade met bacalhau. Zó simpel maar zo lekker. Heb je ook Arroz de Polvo gegeten? (Recept op mijn blog).
Nu moet je alleen nog naar het noorden van Portugal hè? Juni is dé maand om Porto te bezoeken! Het São João feest (hamertje-tik op alle hoofden, gegrilde sardientjes etc.) wordt op 23 juni gevierd en op 24 juni is er een portwijn regatta op de Douro. Begin juni staat “Serralves em Festa” centraal. Een gratis en 40 uur durend, non-stop, festival met muziek, dans en theater in een schitterend park. Nog een keer naar Portugal? Doen! Boa viagem. :-)