In Hongkong at ik dit voor het eerst en sindsdien zijn deze Sang Choi Baos, of in het Nederlands, slablaadjes gevuld met gehakt, regelmatig bij ons op tafel. Het is een super feestelijk gerechtje, maar ook heel geschikt voor een doordeweekse dag want, het is zo gemaakt. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
Onbekende wereld
Het leukste van op reis gaan, vind ik alle nieuwe dingen die je ontdekt. Andere gebruiken, gewoontes en een compleet onbekende wereld. Nieuwe indrukken, geuren en smaken. Na elke reis kom ik thuis met zoveel nieuwe inspiratie en ideeën. Dat was vorig jaar na mijn bezoek aan Peking en Hongkong niet anders.
Walhalla
Hongkong is een walhalla voor iedereen die graag lekker eet. Van straatstalletjes met authentieke Chinese gerechten, tot super hippe eettenten waar je soms uren wacht op een tafeltje. Je ziet ze al zitten als je aankomt. Stelletjes, vriendinnen of vrienden die nippend aan hun cocktail op een oncomfortabele stoel, in de tocht, wanhopig wachten tot er eindelijk een tafel vrij is. Waarom ze niet naar een andere restaurant gaan? Tja, dat kan ik je niet vertellen want ik behoorde ook tot die groep. Reserveren is bij de meeste restaurants niet mogelijk en onder het mom van nu we er toch zijn, bleven we zitten en knabbelen op taaie pinda’s. Dat laatste is overigens niet waar, maar vond ik een mooie aanvulling voor het verhaal.
Knapperige sla
Ho Lee Fuuk was zo’n tent. Alleen al voor de naam wil je hier toch eten? Na uren wachten was het dan eindelijk zover en konden wij lekker eten. De menukaart hadden we al tienduizend keer bekeken en ook alle gelukskatjes die aan de wand hingen waren allemaal geteld. Je moet wat. Bij Ho Lee Fuuk kies je allebei wat kleinere gerechten die je met elkaar deelt. Eén daarvan was DIY sang chai baos. Het klonk fantastisch en dat was het ook. Je baos van knapperige sla vul je met een mix van gehakt, verse groene kruiden, pittige komkommer kimchi en Sriracha saus. Vouw het blaadje sla dicht en eten maar. Het was echt zo ongelofelijk lekker. Ik analyseerde de smaken, schreef het op en besloot het thuis na te maken.
Inmiddels stonden de Sang Choi Baos al een paar keer op tafel. Ook mijn schatje is fan van dit gerecht. Het is super leuk om dit met z’n tweetjes te eten op een doordeweekse dag, want het gerecht is echt snel gemaakt. Of zet alles op tafel als je eters krijgt dit weekend en laat iedereen zijn of haar eigen bao vullen.
Sang Choi Baos // slablaadjes gevuld met gehakt
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- Sesamolie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 centimeter gember, geschild en fijngehakt
- 500 gram gehakt
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 theelepels zwarte bonensaus
- 1 blikje maïs
- 3 lente-uitjes, in dunne ringen
- Mix van groene kruiden; bijvoorbeeld munt, koriander en Thaise basilicum
- 4 little gems, de sla blaadjes los gehaald
- 1 avocado, in dunne plakjes
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok
Zo maak je het:
- Verhit de sesamolie en bak hierin de gember en knoflook op een middelhoog vuur.
- Voeg na 5 minuten het gehakt toe en rul dit tot het goudbruin kleurt. Doe de zwarte bonensaus en sojasaus erbij. Roer door en schep de maïs en lente-ui in de pan. Bak samen nog eens 3 tot 5 minuten.
- Haal het gehak van het vuur en schep in een kom. Leg de blaadjes, plakjes avocado en groene kruiden op een bord en serveer samen met het gehakt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Jonna@burgertrutjesNL zegt
Oh, dit lijkt me zalig! Niet te zwaar op de maag en toch genieten. ben ook dol op sesamolie en zaadjes.
Stefanie zegt
Het is zo onwijs lekker ?