Vandaag deel ik het recept voor deze ontbijtmuffins met wortel met jullie. Het smaakt net als carrot cake, vind ik dan. Wel een stuk gezonder, daarom perfect om je dag mee te beginnen. Lees snel verder, om te ontdekken hoe je ze maakt.
Good old muffin
Het maken van deze ontbijtmuffins met wortel, stond al een tijdje op de planning. Ik had alle ingrediënten in huis en kon aan de slag. Op de één of andere manier, nam ik een zijweg en werden het geen wortelmuffins, maar een soort koeken. Niet omdat ik iets verkeerd deed, maar omdat ik ineens iets anders wilde dan een good old muffin. De koeken waren op zich oké. Niet fantastisch, maar wel te eten. Eigenlijk zegt hetgeen wat ik nu ga vertellen, genoeg. Het verhaal kan als schokkend worden ervaren. Heb je last van een zwakke maag of ben je enorm visueel ingesteld? Lees. Dit. Dan. Niet.
Wortelkoeken
In huize Spoon wonen twee personen die graag eten. Ik en mijn lover. Als ik iets lekkers maak, is de kans groot dat het heel snel op is. Zo gaat dat nou eenmaal. Dit is ook precies de reden dat ik niet enkel ongezonde dingen bereidt. We zouden tonnetje rond worden. Als iets dus wat minder bevalt dan gehoopt, blijft het liggen. Zo ook met de wortelkoeken. Ik borg ze op in een fantastische koektrommel die ik ooit eens op de rommelmarkt kocht. Vervolgens vergat ik ze.
Tot ik ineens bedacht dat ik weer een baksel met wortel wilde maken. En toen was daar die gedachte. Aan de wortelkoeken in de koektrommel. Je moet weten dat het geen knapperige en harde koeken waren. Die misschien wat taai konden worden. Nee, ze waren een tikkeltje zacht met verse wortel. Je snapt vast al wel wat er dan kan gebeuren. Ik wist dat ook, maar durfde de trommel niet te openen. Bang voor wat ik ging aantreffen.
Harige wereld
Een paar dagje later toen ik deze ontbijtmuffins met wortel bakte was het dan zover. Wat ik aantrof wil ik zo graag uitgebreid beschrijven, maar ik ben bang dat jullie eetlust voorgoed verdwijnt. Er was een compleet nieuwe harige wereld ontstaan in de koektrommel. Met kleuren waar ik het bestaan niet van wist. Bah, zo vies maar stiekem ook intrigerend. Ach, ik zeg maar zo, de koeken waren puur natuur zonder conserveringsmiddelen. Dan gebeurt dat. Hier kan de Mac nog een puntje aan zuigen.
Oké ingredienten
Oké terug naar de wortelmuffins die zo’n groot succes waren dat we, correctie, ik, ze in een paar dagen opat. Ik vind ze behoorlijk verantwoord. Nu ben ik geen voedingsdeskundige en expert als het aankomst op voedingswaarde maar de ingrediënten zijn allemaal gewoon heel oké. Om de ontbijtmuffins te zoeten gebruik ik pure appelmoes en stiekem ook wel wat kokosbloesemsuiker. Verdeeld over alle muffins is dat natuurlijk te verwaarlozen. Van Green Gypsy Spices kreeg ik super lekker Stoofpeertjesmix. Daar kruid ik deze heerlijk heden mee. Ik at ze als ontbijt en dat beviel goed. Ze zijn smeuïg, smaakvol en een klein beetje zoet. Ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden.
Ontbijtmuffins met wortel
Voor 8 muffins
Dit zit erin:
- 180 gram speltbloem
- 1 theelepel baking soda
- 2 theelepels Stoofpeertjesmix van Green Gypsy Spices (Heb je dit niet? Maak dan je eigen mix met o.a. steranijs, gember, kaneel en kruidnagel)
- 40 gram kokosbloesemsuiker
- Handje pecannoten, grof gehakt
- Snuf zout
- 150 gram julienne gesneden wortel
- 130 gram appelmoes zonder suiker
- 50 gram olijfolie
Dit heb je nodig:
- 2 beslagkommen
- Muffinblik met 8 papieren vormpjes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de speltbloem, baking soda, zout, specerijen en kokosbloesemsuiker in een beslagkom.
- Voeg in een andere beslagkom de wortel, appelmoes en olijfolie samen en mix goed.
- Doe nu de natte ingrediënten bij de droge en spatel als laatste de pecannoten erdoor.
- Schep het beslag in de vormpjes en zet 20 tot 22 minuten in de oven.
- Laat ze kort afkoelen voor je aanvalt en bewaar in een afgesloten trommel.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie