Soepie? Maak deze zoete aardappelsoep met gember en kip. Eenvoudig te bereiden en super van smaak. Lees snel verder voor het recept. Dan vertel ik je ook nog wat over zwemtrauma’s en zwembadhorror.
Inge de Bruin
Ik heb een gruwelijke hekel aan zwemmen. Ik kan het ook niet goed. Waarschijnlijk is dat de reden dag ik het verafschuw. Een beetje spetteren en spartelen in de zee lukt nog wel, maar als een ware Inge de Bruin, al borstcrawlend door het wedstrijdbad, nee dat lukt me niet. Voor mijn verjaardag kreeg ik van vrienden ooit eens een mooie collage, met mijn hoofd op het lijf van de zwemkampioene geplakt. Het zag er ‘toppie joppie’ uit hoor, ik met een gespierd zwemmerslichaam en in speedo badpak, maar het heeft me nooit gestimuleerd te ontdekken of er misschien ergens toch een zwemtalentje in mij verstopt zit.
Stiekem weet ik dat dit niet zo is. Dat bleek al toen ik als vijfjarige voor het eerst naar het zwembad ging om de befaamde stippen en later mijn A-diploma te bemachtigen. Die stippen kennen jullie toch ook nog wel, die je mooie badpakje eigenlijk een beetje verpestte maar waar je als kleine uk super trots op was? In geel, grijs, wit. Daar houdt de herinnering eigenlijk op. Van die fletse en nietszeggende kleuren. Waarom geen knalrose en fluoriderend groen?
Zwemtrauma
In die periode liep ik een zwemtrauma op. Ik denk dat ik daarom, de horror, genaamd zwembad zoveel mogelijk vermijd. De geur, het broeierige en plakkerige en het allerergste, de haren op de grond. Zelfs met slippers aan voel ik me er vies. Jullie merken, het zit diep. Tijdens één van de eerste lessen leerden we om te drijven op onze rug. Zo’n riem met kurk rond je middel zodat je ook daadwerkelijk bleef drijven en niet direct kopje onder ging en naar de bodem zakte. Ik kan je vertellen, dat drijven, dat ging me niet goed af. Ik nam dat vieze chloorwater, vermengd met kleuterurine, tot me alsof het een goede fles wijn was. Denk nu niet dat ik een kind was met een alcoholprobleem.
Bolle buik
Het resultaat was een bolle bui gevuld met zwembadwater en ik voelde me zo beroerd als een hond. Als ik het nu zo vertel, heb ik echt medelijden met mijn kleinere ik. Zo’n zielige kleine dreumes met een waterbuik. Gelukkig was daar mijn oma die uren over mijn buikje wreef. Als pleister op de wond aten we daarna een diepvriesmaaltijd van Iglo. Met krieltjes en erwtjes. Ik vond dat altijd zo lekker, maar het stond nooit op tafel. Nu snap ik dat maar al te goed. Het lijkt me zo vies. Ach ja, van een kind van vijf kun je misschien niet meer verwachten.
Spartelen
Toen ik uiteindelijk mijn A diploma had, ging ik natuurlijk voor mijn B. De ambitie om ook C binnen te slepen had ik helemaal niet. Het is dat schoolzwem eraan kwam en ik dus wel moest. Met z’n allen op vrijdagochtend een touringcar in, om vervolgens een uurtje te ploeteren in ijskoud water. Uiteindelijk lukte het me om dat felbegeerde papiertje behalen. Duiken kan ik inmiddels niet meer. Onderwater zwemmen laat ik voor wat het is en al die andere zwemslagen, pff, nee laat mij maar gewoon spartelen. Dat is waar ik het gelukkigst van word. Met een cocktail in mijn hand en in heel warm zeewater, vergeet ik er nog achter aan te plakken
Zoete aardappel
Gelukkig hoef je niet in deze soep te spartelen. Dat zou een beetje gek zijn hè? Je mag hem gewoon opeten. Het is een heerlijke stevige soep die perfect als maaltijd kan. Zoete aardappel vind ik lekker maar het is een must dat er iets pittigs of sterks van smaak, bij wordt gecombineerd. Anders vind ik het al snel weeïg. Herkennen jullie dat? Hier zit veel gember in. Ook korianderzaad, verse koriander en lekker veel knoflook. Door de stukjes kippendij vult het bakkie goed. Eet er nog platbrood met za’atar of zelfgebakken naanbrood bij. Eet smakelijk!
Oh, laat je het me even weten wat van de zoete aardappelsoep vond? En als je iets kwijt wilt over je eigen zwemtrauma, vooral doen hoor ;-)
Zoete aardappelsoep met gember en kip
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 ui, fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels korianderzaad, fijngemaakt in de vijzel (korianderpoeder kan ook)
- 4 centimeter gember, geschild en fijngehakt
- 500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 1 liter kippenbouillon, als je de soep te dik vindt, kun je wat meer bouillon gebruiken
- 3 kippendijen
- Olijfolie
- Bosje koriander, grof gehakt
- 2 flinke eetlepels yoghurt
- Plakjes limoen
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Soeppan
- Koekenpan
- Blender (of staafmixer)
Zo maak je het:
- Verhit een scheur olijfolie in de soeppan en fruit hierin de ui en bleekselderij. Voeg na 5 minuten de knoflook, korianderzaad en gember toe. Bak 3 minuten.
- Schep de blokjes zoete aardappel in de pan en schenk de bouillon erbij. Laat 25-30 minuten koken.
- Terwijl de soep kookt, bak je de kippendijen. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de kippendijen, als ze gaar zijn, in dunne reepjes.
- Pureer de soep in de blender tot hij helemaal glad is. Vind je de zoete aardappelsoep te dik? Voeg dan wat extra bouillon toe. Giet de soep terug in de pan. Voeg de stukjes kippendij en het grootste gedeelte van de koriander toe. Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
- Serveer met een schepje yoghurt, schijfje limoen en koriander.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie