Inmiddels kennen we het wel hè, shakshuka? Toch kom ik jullie vervelen, of blij maken, vul in wat voor jou van toepassing is, met mijn nieuwste lievelingsvariant. En ik vertel je, dit is een exemplaar zonder poespas. Geen bonen en feta of Marokkaanse gehaktballetjes. Nee gewoon tomaat met eitjes erin gegaard. Oké en wel wat komijn, harissa, knoflook en rode paprika. Maar that’s it.
Spicy & hartig
Eigenlijk gewoon de klassieke shakshuka die ik zelf het allerliefste eet zoals die bedoeld is. Bij het ontbijt. Vooral in het weekend, als ik net wat meer tijd heb, is dit echt een fantastische begin van de dag. Spicy, hartig, vullend, maar niet op zo’n manier dat je de hele dag met een steen in je maag loopt. In de kerstvakantie besloot ik Kust in Vlissingen om te dopen tot mijn werkplek van die week. Ik zit daar altijd zo graag. Het maakt me niet uit om wat te doen, de sfeer is gewoon fijn. Ontbijten, lunchen, borrel of met laptop, in opperste concentratie, verhalen tikken. Werken gaat natuurlijk alleen maar optimaal als ik ook kan eten. Zo simpel is het.
Ordinary shakshuka
Ik ontdekte shakshuka op de kaart. Hoewel ik alle varianten, die je maar kunt bedenken, al eens at, proefde ik gek genoeg nog nooit the ordinary shakshuka, Ik wist, dit is mijn nieuwe favoriet. Sinds die keer, eind vorig jaar, heb ik het al aardig wat keren zelf gemaakt en gegeten. Omdat het iedere keer weer aanvoelt als een ontbijtfeestje om mijn dag te beginnen met shakshuka – ja echt en dat is niet overdreven – vond ik, dat ik het jullie verplicht was om te vertellen hoe ik het maak. Daarom, bij deze! Gewoon zo, met stukken zuurdesem of platbrood, wat je even grilt in de oven.
Shakshuka, de klassieke variant
Voor 2 personen
Dit zit erin:
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 theelepels harissa, meer of minder naar smaak
- 2 flinke theelepels tomatenpuree
- 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes
- 1 blikje tomatenblokken
- 4 eitjes
- Platte peterselie of koriander voor de garnering.
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Bak op een laag vuur de knoflook met de komijnzaadjes. Voeg na 3 minuten de harissa, tomatenpuree en rode puntpaprika toe. Breng op smaak met wat zout en roer goed.
- Na ongeveer 7 minuten voeg je het blikje tomatenblokken toe. Breng aan de kook een laat 5 minuten pruttelen.
- Maak nu 4 kuiltjes in de tomatensaus. Breek hier de eitjes in. Roer met een vork een beetje van het eiwit door de saus. Laat nu de eitjes stollen op een laag vuur. Eventueel met de deksel op de pan.
- Garneer met platte peterselie of koriander
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie