Stel je even voor, een zijdezachte chocoladecrème met een sausje van gezouten karamel. Dat klinkt toch geweldig? Ik vertel je, zo smaakt het ook. Voor dit toetje trouwens geen gedoe en uren in de keuken staan, want zowel de crème als de saus zijn zo gemaakt.
Geluk bij een ongeluk
Deze geweldige chocoladecrème met een sausje van gezouten karamel ontstond eigenlijk als geluk bij een ongeluk. Soms gaan die dingen zo en stiekem ben ik er nu blij om. Zodra je een hap proeft van dit hemelse chocoladetoetje snap je precies waarom. Voor ik het recept met jullie deel, vertel ik wat er mis ging.
Toen ik samen met de Agrimarkt startte aan het Paasproject, was al snel duidelijk dat ik lava cakejes wilde maken. Je weet wel, van die kleine zoete vulkaantjes, waar chocolade uitstroomt als je ze doorsnijdt. Zo enorm lekker. Het leek me behoorlijk simpel om te maken. Oh boy I was wrong. Ik overschatte me zelf compleet, want het viel behoorlijk tegen.
Stroompje chocolade
Ik maakte verschillende ladingen. De eersten waren van binnen veel te hard. Geen vloeibaar stroompje chocolade, maar gewoon een cakejes. Met smaak was overigens niets mis, maar je ik wilde lava. De volgende waren te zacht. Ik maakte de cakejes in een muffinblik. Bij het omkeren vielen ze er uit en leek het meer op een ravage dan op een fotogeniek toetje. Zo frusterend! Aangezien ik het toch wel prettig vind om een recept af te leveren, waarvan ik het maken zelf helemaal beheers, besloot ik over te gaan tot plan B.
Smokkelsaus
En het resultaat zie je hier op de foto. Het maken hiervan is wel echt te simpel voor woorden. Geloof mij maar. Bij de karamelsaus speel ik vals. Zelf karamel maken van suiker is mij te veel gedoe. Loopt waarschijnlijke uit op een grote mislukking, daarom begin ik er niet aan. Ik smolt fudgeblokken van Johnny Doodle in slagroom, voegde zeezout toe, et voilà, je hebt deze dikke en romige karamelsaus. Eet dat samen met de fluweelzachte chocoladecrème en je belandt in de zevende hemel. Inclusief vioolspel.
Hemelse chocoladecrème met een sausje van gezouten karamel
Voor 6 personen
Dit zit in de chocoladecrème:
- 250 ml slagroom, ongeklopt en ongezoet
- 1 ei
- 2 el kristalsuiker
- Snuf zout
- 175 gram pure chocolade, fijngehakt
Dit zit in de gezouten karamelsaus:
- 150 gram vanille fudge van Johnny Doodle
- 175 ml slagroom, ongeklopt en ongezoet
- Flinke snuf zeezout
- Grof zeezout voor de garnering
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Blender of keukenmachine
- 6 glazenpotjes of glaasjes
Zo maak je de chocoladecrème:
- Warm de slagroom op in een steelpannetje.
- Doe ondertussen de eieren, suiker, zout en chocolade in de blender of keukenmachine en laat kort draaien.
- Als de slagroom kookt, haal je deze van het vuur en giet het bij de chocolade. Mix circa 2 minuten of tot alles gemengd is.
- Schenk de nu nog vloeibare chocoladecrème in zes glaasjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Zo maak je de gezouten karamelsaus:
- Giet de slagroom in een pannetje en doe de fudge en een flinke snuf zeezout erbij. Smelt de fudge al roerend in de slagroom. Laat het vuur laag staan zodat de saus niet aanbrandt.
- Als de slagroom en de fudge één geheel zijn, haal je het pannetje van het vuur. Laat kort afkoelen.
- Pak de glaasjes chocoladecrème uit de koelkast en schep er een laagje gezouten karamelsaus op. Garneer met grof zeezout.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
s zegt
worden de eieren hierbij voldoende verhit voor een zwangere vrouw?
Stefanie zegt
Nee niet voldoende. Ik weet nog dat ik ze dit jaar mee naar het ziekenhuis nam toen mijn vriendin bevallen was van haar zoontje. Er komt volgende week wel een lekker toetje met OREO online wat ook zwangere dames kunnen eten!
s zegt
Okee bedankt, dan maak ik wat anders!
Jennie zegt
wij hebben hem net geproeftest en het de crème wordt maar niet hard. ook de saus blijft heel waterig. wat doen we fout?
Stefanie zegt
Wat vervelend! Ergens gaat er iets mis, maar wat is lastig te beoordelen. Kan het zijn dat de chocoladecreme niet lang genoeg koud heeft te gestaan? En bij de karamelsaus wellicht teveel slagroom of te weinig fudge?