Deze homemade rabarbertaart met kardemom is zo lekker. Het is een eenvoudig recept. Echt een aanrader om te maken als je dol bent op deze mooie seizoensgroente.
Rabarbermoes
Mijn allereerste herinnering aan rabarber is rabarbermoes. Vroeger aten we dat bij kennissen thuis. Samen met friet, die veel te bleek was. De kleur van de moes was nogal dubieus. Niet dat mooie roze of soms rood. Nee, dit was alle kleuren vingerverf gemengd. Bruin dus. Draderig en bruin zijn niet per se eigenschappen van een gerecht die mij overtuigen. Daarom duurde het jaren, of eerder tientallen jaren, dat ik weer rabarber durfde te eten.
Trauma
Gelukkig heb ik dit trauma overleefd. Al liep ik vorig jaar bijna een nieuwe op. Ik wilde gezonde rabarbercompote maken. Zonder suiker. De kleur was prachtig, maar één hap lieten de rillingen over mijn rug lopen. Zo ongelofelijk zuur. Prima hoor, dat hele suikervrije, maar niet met rabarber.
Kardemom
Een paar weken geleden was ik op de markt om de roze seizoensgroente in te slaan. Ik had er ontelbaar veel plannen mee. Uiteindelijk bleef het bij deze rabarbertaart met kardemom. Niets mis mee, want hij is echt zo ontzettend lekker. Zoet, fris en extra bijzonder door de kardemom die ik toevoeg. Het recept komt uit het kookboek van Zoet & Shoot van Linda Lomelino. Echt een mega aanrader als je dol bent op bakken, zoetigheid of mooie foto’s en styling tips.
Homemade rabarbertaart met kardemom
Voor 8 tot 10 punten
Dit zit in de taart:
- 180 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kardemomzaadjes, geplet in de vijzel
- Snuf zout
- 100 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 170 gr kristalsuiker
- 30 gr vanillesuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 125 ml melk, op kamertemperatuur
- Optioneel: poedersuiker en geschaafde amandelen ter garnering
Dit zit in de rabarbervulling:
- 150 gr rabarber, in stukken van circa 5 cm
- 2 el kristalsuiker
Dit heb je nodig:
- Springvorm van circa 24 cm, ingevet
- Snijplank + mes
- Beslagkom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de bloem, bakpoeder, kardemom en het zout, in een beslagkom.
- Doe de roomboter, kristalsuiker en vanillesuiker in de keukenmachine en klop luchtig. Dit kan natuurlijk ook met de hand of met de mixer. Voeg na 2 minuten het ei toe en meng tot een geheel.
- Schep het bloemmengsel erbij en voeg beetje bij beetje de melk toe. Meng tot een glad beslag en schenk in de springvorm.
- Leg de stukken rabarber nu op het beslag. Strooi de kristalsuiker erover.
- Bak de taart 10 minuten op 175 graden. Verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 150 graden en bak 40 minuten, tot de taart goudbruin is.
- Laat afkoelen in de vorm en garneer met geschaafde amandelen en poedersuiker.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Anja zegt
Hoe blijft die rabarber dan mooi rood bij jou, als ik iets met rabarber maak wordt het altijd bruin, terwijl de rabarber rood is als die rauw is
Stefanie zegt
Wellicht gaar je hem langer dan ik doe? Voor de foto’s kies ik wel altijd de rabarber uit die zo rood mogelijk is.
Annette zegt
Super lekker. Verrassend door de toevoeging van de kardemon.
Ga hem zeker nog een keer maken.
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen! Ik ben zelf ook dol op die combi! Lieve groetjes, Stefanie
Jan zegt
De rabarber zakte bij mij naar beneden en verdween in de taart. Hoe bleef het bij jou wel bovenop liggen?
Stefanie zegt
Hoi Jan, bij mij zakt de rabarber er ook een beetje in hoor. Dat is op zich geen probleem. Mijn taart is wel vrij plat en de stukken rabarber wat dikker waardoor ze nog goed zichtbaar zijn. Hoe vond je de taart? Groetjes, Stefanie
Jan zegt
Dank voor je reactie.
De smaak is heerlijk!
Ik maakte overigens ook jouw muffin recept met rabarber en die waren zalig!
Fijne dag en hartelijke groet