Nu het aspergeseizoen in volle gang is, neem ik het er van. Ik maakte deze witte asperges op Vlaamse wijze en dat was zo lekker. Daarom deel ik het recept maar al te graag met je. Het bereiden is een eitje. Benieuwd? Lees snel verder.
El classico
Ik kan maar geen genoeg krijgen van witte asperges. Zo lang het kan, eet ik ze zo vaak mogelijk. Het witte goud kun je natuurlijk op ontelbare manieren bereiden, maar op Vlaamse wijze at ik nog niet eerder. Tot ik het in Gent bij het Pakhuis bestelde. De ontzettende Hollander in mij, dacht eigenlijk dat het gewoon de el classico was zoals ik die kende. Met een eitje, ham en boterjus.
Niets was minder waar. Voor mijn neus verscheen een bord met witte asperges en daar overheen een soort saus van eitjes, geklaarde roomboter en peterselie. Wat een geluk dat ik inmiddels genezen ben van mijn peterseliefobie. Het smaakte namelijk echt fantastisch lekker.
Kleine veelvraat
Daarom ging ik er zelf mee aan de slag. En dat bleek zo eenvoudig te zijn. Alles wat je op de foto ziet, at ik zelf op. Kleine veelvraat die ik ben. Omdat mijn lover gruwelt van asperges en op dit soort momenten liever shoarma bestelt, moest ik wel. Weggooien is ook zo zonde hè? Het combineert ook prima met wat gekookte aardappeltjes of frietjes. Dat liet ik trouwens voor wat het was. Want bijna een kilo asperges voor jezelf alleen is echt wel meer dan voldoende ;-).
Witte asperges op Vlaamse wijze
Voor 3-4 personen
Dit zit erin:
- 1 kg witte asperges, uiteinden verwijderd en geschild
- 6 eieren
- Klein bosje platte peterselie, fijngehakt
- 200 gr roomboter
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Aspergepan of grote pan
- 2 x steelpan
- Schuimspaan
- Serveerschaal
Zo maak je het:
- Breng een pan water samen met de witte asperges en een snuf zout aan de kook. Laat 8 tot 10 minuten koken.
- Kook de eieren in 9 tot 10 minuten hard. Giet de eieren af en laat ze onder de koude kraan schrikken.
- Maak nu de geklaarde boter. Smelt de roomboter in de pan. Als deze helemaal gesmolten is, schep je met een lepel de witte deeltjes (eiwitten) eraf. Deze gooi je weg. Houd de boter warm tot de eitjes erbij kunnen.
- Haal de witte asperges met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op een schone theedoek.
- Pel de eieren en prak of snijd ze fijn.
- Haal de roomboter van het vuur en schep de eieren en platte peterselie erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de witte asperges op een schaal en schep er het mengsel van ei en geklaarde roomboter op.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie