Balen jullie er stiekem ook van dat het aspergeseizoen weer afgelopen is? Om het seizoen in stijl af te sluiten deel ik nog deze lekkere plaattaart met witte asperges en gerookte zalm. Lees snel verder voor het recept en om te lezen hoe je het hele jaar het witte goud kunt eten.
Zomer
Ik wil jullie niet vervelen met clichés, toch kan ik er niets aan doen dat ik echt vind dat de tijd vliegt. Het eerst half jaar van 2017 zit er bijna op. De winter heb ik overleefd en van de lente genoten. Nu is het alweer zomer. Ik herinner me nog goed dat ik de eerste witte asperges van het seizoen at. Ja, ja dit is altijd een ultiem hoogtepunt voor mij. Ook de opening van het seizoen bij dé Aspergewinkel in ‘s Hertogenbosch staat me nog goed bij. De vlaaitjes gevuld met witte asperges in het bijzonder ;-).
Om nog heel even te genieten van dat laatste witte goud deel ik nog één recept met jullie. Een plaattaart van bladerdeeg met daarop een laagje crème fraiche, die ik heb opgeklopt met dragon, kort gekookte witte asperges en gerookte zalm. Dit allemaal even in de oven en eten maar. Het was echt heel lekker. Zowel warm als koud.
Extreem volwassen
Ik herinner me nog goed een collega waar ik mee samenwerkte, tijdens mijn bijbaan in de horeca. Ze maakte het restaurant schoon en was in alle vroegte aanwezig. Als ik de zaak opende dronken we koffie en kletsten we wat. Zij was dol op koken. Zoals ik nu, maar toen, als achttienjarige, die zichzelf extreem volwassen vond, had ik nog weinig met uitgebreid en uren in de keuken staan. Met eten en praten over eten had ik des te meer. Ik luisterde geïnteresseerd hoe zij vertelde over de witte asperges die ze aan het einde van het seizoen groots insloeg om daarna in te vriezen. Zo heb je het hele jaar witte asperges als je echt niet kunt wachten op het nieuwe seizoen.
Allerlaatste asperges
Op de één of andere manier vond ik dat een beetje gek. Nu weet ik wel beter. Zeker omdat dé Aspergewinkel met hetzelfde advies komt. Hier koop je nu de allerlaatste asperges voor dit jaar. Voor je ze invriest is het belangrijk ze eerst even te schillen. Daarna verpak je de stengels in diepvrieszakjes en legt ze in de vriezer. Zorg wel dat je ze binnen vier tot zes maanden opeet. Handig is dat je het witte goud bij bereiding niet eerst hoeft te ontdooien. Doe ze gewoon direct in de pan met ruim kokend water. Dus ook al is het seizoen ten einde, deze plaattaart met witte asperges kun je met een beetje slim inkopen de komende tijd ook lekker eten.
Plaattaart met witte asperges en gerookte zalm
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 500 gr witte asperges, geschild en in de lengte gehalveerd
- 1 rol bladerdeeg
- 125 gr crème fraîche
- ½ bosje dragon, de blaadjes fijngehakt en nog wat extra blaadjes ter garnering
- Peper
- Zout
- 100 gr gerookte zalm, in reepjes
- ½ ei, geklutst
Dit heb je nodig:
- Pan
- Kom
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de witte asperges circa 2 minuten, zodat het rauwe er niet vanaf is. Laat goed uitlekken.
- Meng in een kom de crème fraîche met de dragon, peper en zout.
- Leg het bladerdeeg op de bakplaat van je oven en smeer in met het crème fraiche mengsel. Laat de randjes vrij. Die vouw je straks om.
- Verdeel de witte asperges over de taart. Ik kies er voor om de stengels om en om te leggen. Welk stuk je ook pakt, je hebt altijd die heerlijke kopjes erbij.
- Zet in de oven. Verdeel na 15 minuten de gerookte zalm erover. Bak nog eens 15 minuten.
- Laat de plaattaart met witte asperges, kort afkoelen en snijd in stukken.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met ZON fruit & vegetables.
Geef een reactie