Met deze amandelcake met abrikozen en blauwe bessen begin je je dag echt zeker weten goed, want dankzij alle ingrediënten die behoorlijk oke zijn, vind ik dit ook als ontbijt kunnen. Of anders als tussendoortje. Lees snel verder voor het recept en mijn plan om elke week naar de markt te gaan.
Kletspraatje
In mijn fantasie ga ik elke vrijdag naar de markt. Dan sla ik groots in bij de groenteboer. Bossen koriander en munt. Groente van het seizoen. Verse aardbeien, citroenen, limoen. Daarna haal ik kaas bij de kaasboer. Een stuk oude kaas en wie weet nog iets bijzonders, wat ik eerst even mag proeven. Tussendoor maak ik een kletspraatje met een oude bekende of juist iemand die ik voor het eerst ontmoet in de rij. De man van het brood voorziet me van stevig Duits zuurdesem, wat ik altijd zo lekker vind. Bij de visboer ga ik voor makreel, dan staat er in het weekend weer makreelpaté op tafel. Ik kan nog wel even zo doorgaan, maar zal jullie niet vervelen met mijn hele boodschappenlijst.
Rood kruis
De realiteit is echter anders. Elke vrijdag is er wel iets, waardoor ik die ochtend uitgebreid markten op mijn buik kan schuiven. Er gaat agendatechnisch iets behoorlijk mis. Dat merk je wel. Volgende week heb ik een weekje vakantie. Op de vrijdagochtend staat een heel groot rood kruis in mijn agenda. Of nou ja, als ik een papieren agenda had gehad dan. En dan was het kruis waarschijnlijk roze geweest. Nu is het gewoon een nieuw item: markt. Ik maak het mooier dan het is.
Vorige week had ik het plan om een amandelcake met abrikozen en blauwe bessen te bakken. Niet zo’n exemplaar met veel boter en suiker. Het liefste wel natuurlijk. Dit moest een gezonde cake worden. Of nou ja gezond, gezonder in ieder geval. Zo één waar ik mee kon ontbijten. Op vrijdagavond had ik een etentje met vriendinnetje Em bij het Zeeuws Mosselhuis. De wijn vloeide rijkelijk, zowel in het restaurant als na afloop thuis. Ik dronk zelfs cognac. Althans, dat denk ik. Het stond ineens voor mijn neus. Het was sterk en bruin. Niet per se heel lekker, maar ach, ik doe gewoon mee.
Blote billen
De volgende ochtend werd ik na een paar uur slaap wakker met een zwaar hoofd en een droge mond. Pff, ja dat is een kater. Ik besloot direct uit bed te gaan. Wie weet kon ik nog iets actiefs doen. Zoals naar de zaterdagmarkt. Minder leuk dan vrijdag en zonder mijn favoriete kramen, maar oké. Uiteindelijk was het pas vier uur eer ik eindelijk klaar was om te gaan. Vreselijk dat trage gedoe. Zonder make-up, met blote billen gezicht en zeiknat haar stapte ik op de fiets. Het begon te spetteren, maar ik vond toch een goed idee om door te zetten. Niet veel later kwam het met bakken uit de hemel. Stond ik als een verzopen kat met echt druppend haar en een grijs t-shirt bij de groenteboer. Dat grijs moet er even bij, omdat je vast wel weet dat je daar alles op ziet.
Abrikozen of nectarines?
Als klap op de vuurpijl gaf de groentejongen me ook nog nectarines in plaats van abrikozen. Ik kon me alleen niet meer herinneren of ik wel echt abrikozen had besteld. Het kon net zo goed nectarines zijn. Ik durfde niet terug, wat een schijterd he? Lag echt aan de kater, dus ik kocht mijn abrikozen maar gewoon bij de Appie.
Nou ja, lang verhaal kort. Een aantal dagen later bakte ik dus deze amandelcake met abrikozen en blauwe bessen. Het was echt super lekker. Niet heel zoet. Wat ik altijd fijn vind. Voeg gerust meer honing toe, als je wel een zoetekauw bent. Het amandelmeel maakt het lekker smeuïg. Mijn nieuwste verslaving, kardemom, zorgt voor wat fris. Al met al was ik behoorlijk blij met het eindresultaat. Ga jij deze amandelcake ook bakken? Benieuwd!
Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen
Voor circa 10 stukjes
Dit zit erin:
- 200 gr amandelmeel
- Snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 4 eieren
- 2 kardemompeulen, zaadjes fijngemaakt
- 60 gr honing
- 6 a 7 abrikozen, de ene helft in plakjes en de andere helft gehalverd
- 100 gr blauwe bessen
- Amandelschaafsel naar smaak
Dit heb je nodig:
- Ingevette bakvorm, ik gebruik een quichevorm met losse bodem van 35 X 12 X 2.5 cm
- Beslagkom
- Staafmixer
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe het amandelmeel met het zout en de bakpoeder in een beslagkom. Voeg de eieren, honing en kardemom toe.
- Pureer met de staafmixer 3 verse abrikozen. Voeg eventueel een scheutje melk toe zodat het een egaler geheel wordt.
- Voeg de gepureerde abrikozen toe aan het amandelmeelmengsel en klop het tot een egaal beslag.
- Schep het beslag in de bakvorm. Verdeel de plakjes abrikoos en blauwe bessen erover. Garneer met geschaafde amandelen.
- Zet de amandelcake in de oven en bak 40 tot 45 minuten. De randjes moeten mooi goudbruin zijn. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Dat is het geval als de prikker er schoon uitkomt
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie