Elk jaar tel ik af tot de zomer. Voor het mooie weer, wat je natuurlijk altijd moet afwachten, maar nog wel meer om weer te kunnen eten bij Michel en Marianne in het pop-up restaurant van de Timmerfabriek Vlissingen. Donderdag schoven we aan in de oude fabriek. Vandaag vertel je wat je daar allemaal voor lekkers eet. Wat trouwens niet betekent dat deze gerechten ook bij jou op het menu staat. Want het menu verandert stukje bij beetje, aan de lopende band. En zeg nou zelf, dat is misschien nog wel het leukste. Benieuwd? Lees snel verder.
Zeeuwse wandelgangen
Het is nog maar het prille voorjaar als het door de Vlissingse en misschien wel Zeeuwse wandelgangen gonst. Ze zijn weer bijna in het land. Het duurt niet lang meer. En met ‘ze’ bedoel ik Michel en Marianne, die de lange reis van Nieuw-Zeeland, naar ons eigen Zeeland maakten. Op Facebook verspreid zich langzaam waar we het stel voor het eerst weer kunnen zien. Dat werd Vlissingen Vlooit en later met allerlei lekkers op Cuisine Machine. Het lijkt wel Sinterklaas, maar dan in de zomer. Voor volwassenen met een grote liefde voor lekker eten. Het kan dat er bij de namen Michel en Marianne geen belletje rinkelt. Dat zou eigenlijk wel moeten, maar vooruit, ik help je even.
Timmeren
Het is derde jaar dat Michel en Marianne, met hun team van enthousiastelingen, het pop-up restaurant in de Timmerfabriek organiseren. Chefkok Michel Louws kookte bij sterrenzaken over de hele wereld, maar in de zomermaanden is de Zeeuw gewoon weer te vinden bij zijn roots. Elke zomer kijk ik er naar uit, eten in het pop-up restaurant van de Timmerfabriek. Als Michel en Marianne weer in het land zijn, dan weet je, de zomer is in aantocht. Het blijft één van de mooiste plekken van Vlissingen. Het is een fantastische traditie, die wat mij betreft nooit mag stoppen. Ik zeg traditie maar eigenlijk bedoel ik een begrip. Zullen we gaan Timmeren? Zo praten we in de zomermaanden hier in het Zeeuwse.
Rode kantoorstoelen
Ik omschreef de Timmerfabriek al eens als een grote industriële arena, met in het midden tafeltjes en aan de zijkant een paar op een podium zodat je door de hoge ramen naar buiten kijkt. Zo zie ik dat nog steeds. Aan de tafels staan knal rode kantoorstoelen, die ik vroeger lelijk vond, maar nu zo passend vind in de grote grijze fabriek,waar ik me thuis voel. Op de werkbank staan de wijnen en glazen uitgestald. Aan de muur hangen kleurrijke kunstwerken, geschilderd op hout. Helemaal achterin de fabriek staat de open keuken, waar Michel en zijn team hun culinaire kunsten vertonen. Wat ik altijd zo bijzonder vind aan de Timmerfabriek is dat de grote ruimte vol intieme hoekjes zit, waardoor je het gevoel hebt met z’n tweeën te zijn.
DE PLANK
We mogen het menu van vanavond zien, maar als we het leuk vinden, kan dat ook achteraf. Daar gaan we voor en laten ons de hele avond verrassen. Stiekem is dat natuurlijk veel leuker. Na een glas cava als aperitief is het tijd om de culinaire reis te beginnen. De aftrap is direct goed. Of eigenlijk, beter dan ik ooit had bedacht. Op tafel komt DE PLANK 2017. Wat mij betreft de borrelplank der borrelplanken. En jullie weten vast wel hoe dol ik ben op plankjes om te delen. Een perfecte combinatie van vis, vlees en vega. Hartig, fris en zuur. De laatste tijd heb ik een grote liefde voor ingelegde groente. In mijn eigen keuken staat een weckpot met ingelegde wortels. Dat combineert zo mooi op een borrelplank.
Krokantjes
Ik kan mijn hart op, want op DE PLANK ligt ingelegde bloemkool, die paars kleurt dankzij bietensap. Ook worteltjes, radijs, witte kool en augurken kleden de plank aan. Het smaakt zo lekker bij de ossenworst van melkkoe, de gedroogde ham en de makreelsalade. Ook de aardappelsalade met karnemelk en mosterdkers, de caesar salad in een sla schuitje met Parmezaan en krokantjes van kippenhuid, zorgen voor een hoop oeh’s en ah’s aan onze tafel. Om het feest compleet te maken kiezen we wijnarrangement ‘hamer.’ De man met de hamer bleef trouwens thuis na al die glazen druivensap met alcohol. Ook wel eens fijn.
Hollandse melkkoe
Na het geweldige begin is het tijd voor gang twee. Zoete aardappelsoep op z’n Thais. Dankzij het limoenblad super fris. We mijmeren nog even over het eten in Thailand en dat dit alleen al een reden is om nog eens terug te gaan naar het land van de glimlach. Op tafel staat ook gemarineerde zeebaars met zeewier, zilte groentes en toefjes sojamaya – als ik me niet vergis. Ook het gekookte rund gevuld met Noordzeekreeft en tamarinde smaakt goed. Tijdens gang drie schittert de Hollandse melkkoe, bereid op de Big Green Egg. Verder geen poespas in de vorm van sausjes of specerijen. Enkel wat grof zeezout. Eerlijk is eerlijk, meer heeft het vlees ook echt niet nodig. De smaak is fantastisch. We proeven ook gemarineerde tarbot bovenop een Thaise groene curry en een koud groentegerecht met spitskool, geroosterde sesam en gember.
Toetjes
En dan is het toetjestijd. Ik roep altijd heel hard dat ik geen zoetekauw ben en al helemaal geen toetjesmens. Dat stamt nog uit vroegere tijden van de vlaflip en drillerige roze bavarois. Over de desserts die Michel maakt, niets anders dan lof. Tot grote spijt van mijn lover, die namelijk wel toegeeft dol te zijn op zoetigheid. De Snickers in een schaaltje is mijn favoriet. Pure chocolade met karamel en pinda’s. Neem een hap en je wordt gek. Zo lekker. Ook een glazen potje met rabarber, crumble en gember en de citroenverbena met rood fruit en oude balsamico zijn top. Het stuk oude kaas met mooie zout kristallen van Fromagerie Forianne blijft bijna onaangeroerd. Gelukkig krijg ik het mee in een doggybag. Voor onderweg. Dat werd de volgende ochtend, want na al dit heerlijks liepen – of nee, waggelden we – meer dan voldaan naar huis.
Dikke aanrader
Het wordt wat eentonig misschien, maar van elk gerecht hebben we zo intens genoten. Het was compleet anders dan vorig jaar. Alleen om dat te ervaren is het een dikke aanrader om te gaan. De smaken zijn bijzonder en uniek, zonder dat het allemaal heel ingewikkeld is. Gewoon goed eten van topkwaliteit, maar wel lekker toegankelijk. De eerste keer eten bij de Timmerfabriek van dit jaar, zit er op voor mij, maar het was zeker niet de laatste keer. Op de plek waarvan ik hoop dat het nog heel lang ingevuld wordt, zoals het nu is. Al weet ik dat de plannen anders zijn. Ongetwijfeld hebben die ook iets positiefs, maar stiekem toch met een beetje pijn in mijn hart.
TIMMERFABRIEK
Koningsweg 37
4381 NA Vlissingen
WEBSITE
Aanschuiven bij Michel? Dit kan nog de hele zomer van donderdag t/m zondag.
Aangeboden door de Timmerfabriek.
Geef een reactie