Dol op oesters en ander lekkere schaal- en schelpdieren? Ga dan eens naar de Oesterij in Yerseke. Wat een fijne plek om een middag door te brengen. Benieuwd? Lees snel verder.
Fruits de mer
Ultiem geluk, dat is voor ieder mens natuurlijk verschillend. Bij mij komt uren aan een schaal fruits de mer peuteren toch wel heel dicht in de buurt. Jeetje, wat word ik daar blij van. Al van kinds af aan heeft alles met een schelp en een schaal een enorme aantrekkingskracht op mij. Als jong meisje van een jaar of acht, at ik al liever grote Chinese garnalen dan dat ik een kindermenu koos. Toen ik vijftien werd mocht ik zelf een restaurant kiezen voor mijn verjaardagsmaal. Het werd een visrestaurant waar ik voor het eerst een plateau vol fruits de mer at. Alhoewel het niet op een schaal gepresenteerd werd maar in een soort rieten mand. Ik was direct fan. En nog steeds is het iedere keer weer een feest als ik fruits de mer eet.
Oesterputten
Het verbaasd je daarom vast niet dat ik me bij de Oesterij als een vis in het water voelde. Of als een oester in de oesterput. Wellicht is dat een iets passendere vergelijking. Alhoewel dit spreekwoord vast niet opgenomen is in het Nederlands Spreekwoordenboek. De Oesterij is een restaurant of misschien wel beter omschreven als een proeverij aan de Havendijk in het Zeeuwse Yerseke. Zodra je het terras opstapt zie je direct het prachtige uitzicht, want zeg nou zelf, je eet niet dagelijks met zicht op de oesterputten.
Alikruiken en wulken
Wat ik leuk vind aan de Oesterij is dat het een plek is zonder toeters en bellen. Geen chique boel, maar heel laagdrempelig. We nemen plaats aan één van de picknicktafels buiten. Niet veel later staan de fruits de mer voor onze neus. gepresenteerd in een stoommandje, maar dan XXL formaat. Ik ken ze nog wel uit China. Daar waren de manden gevuld met dimsum. Dat sprak me al aan. Wat er bij de Oesterij in zit, stiekem nog een beetje meer.
Een pannetje met gekookte mosselen. Goed op smaak met zilte groente en ui. Gekookte gamba’s, lekker om te dippen in de cocktailsaus. Alikruiken, die we met de speldjes – geprikt in een champagne kurk – eruit vissen. Wulken, vol en stevig. Noordzeekrab waar we een hele tijd aan peuteren en pulken om al het krabvlees eruit te krijgen. Langoustines, waar ik al weken zin in heb. En als klap op de vuurpijl, Oosterscheldekreeft. Erbij komt brood, wat lekker is, maar ik heb het meeste oog voor de schaal- en schelpdieren beken ik maar direct. Ook de zilte zeekraal en lamsoor zijn een fijne toevoeging. We drinken er een mooie Chablis bij. Eén van mijn favoriete wijnen.
Zomer oesters
Juli is nog net te vroeg voor de Zeeuwse oesters. De Oesterij zou de Oesterij niet zijn als we toch wel wat van dit zilte schelpdier naar binnen kunnen slurpen. We eten drie verschillende zomer oesters. Direct achter elkaar zodat we direct het verschil proeven. Je denkt misschien, een oester is een oester, maar dan heb je het mis. De Carlingford Lough uit Ierland is zacht en zilt. De Special de Claire uit Normandië is vettig en zilt. De Wild Atlantic, ook uit Ierland vond ik wat zoetig. Mijn favoriet was de Carlingford Lough. Naast de rauwe oesters, kiezen we ook voor gestoomde oesters met Hollandaise schuim. Wauw dit was lekker. Weer heel anders van smaak natuurlijk.
Aanrader!
Vind je zo’n lunch als wij deden, nu iets te uitgebreid? Bij de Oesterij eet je ook enkel wat oesters met een glas wijn erbij of een pannetje Zeeuwse mosselen. Houd er rekening mee dat het in het weekend heel druk kan zijn. Reserveren is niet mogelijk. Zeker zijn van een plekje binnen of buiten op het terras? Kies dan een doordeweekse dag uit. Wanneer je ook gaat, een bezoek aan de Oesterij is echt een mega aanrader!
Oesterij
Havendijk 12
4401 NS Yerseke
Elke dag geopend van 10.00 – 18.00 uur
www.oesterij.nl
Ben jij al bij de Oesterij geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Aangeboden door de Oesterij.
Geef een reactie