Vandaag deel ik een heerlijk recept voor venkelsalade met geitenkaas en knapperige honingnoten met je. Ook vertel ik je alles over het toffe event van Bettine geitenkaas waar ik laatst te gast was.
Een lange tafel in het frisgroene gras. Verschillende stoelen waar nonchalant een servet overheen hangt. Gekleurde borden met daarop het menu van de dag. Kristallen glazen die fonkelen in de fel schijnende zon. Heerlijk geurende kruiden plantjes in zinken emmertjes. Boven de tafel een koord met menukaarten die wapperen als er zachtjes een zuchtje wind langs gaat. Kannen gevuld met verschillende soorten water met een smaakje, om de dorst te lessen tijdens deze warme dag.
Pinterest waardig
En dan vergeet ik nog de plek waar ik straks mag koken. Een geïmproviseerde buitenkeuken, beschut onder de bomen. Alle ingrediënten, voor de salades die we maken en opeten, mooi uitgestald. De takken die vol hangen met blaadjes, beschermen tegen de warmte. Dit klinkt toch als een droom? Een Pinterest waardig plaatje? Ik kan niet anders dan dit bevestigingen en je vertellen dat het echt was, tijdens het mega leuke blog event Saladay van Bettine. Op de boerderij waar het allemaal begon.
Bettine
Vijfendertig jaar geleden kocht Johan Ewijk twee geiten. De melk gebruikte hij voor het maken van geitenkaas. Dat gebeurde overigens gewoon in de keuken. De kaas verkocht Johan op markten en braderieën in de buurt. Eigenlijk wilde hij twee koeien, maar daar was geen geld voor. Ondanks dat geitenkaas in de jaren tachtig nog een stuk minder populair was dan nu, werden de twee geiten er vier, later acht en zo vermenigvuldigde zich dat. Het is bijzonder om te zien dat zoiets als geen geld voor een koe het startpunt is van een super mooi en vooral succesvol bedrijf. Namelijk Bettine. Wist je trouwens dat een geit in de zeventiende eeuw bettine werd genoemd? Dan snap je direct waar de naam Bettine vandaan komt.
Kijkje achter de schermen
Ik krijg op deze mooie zomerse dag ook een kijkje achter de schermen van Bettine. Dat vind ik altijd zo tof. Je koopt een product in de supermarkt, maar vaak heb je geen idee wat het hele proces hiervoor is. We zien hoe de geitenkaas gemaakt en verpakt wordt. De schimmelkorst die rond de zachte geitenkaas zit, ontstaat door de schimmelcultuur en de combinatie van warmte en luchtvochtigheid. Zo vormt er vanzelf dat witte en donsachtige laagje om de zachte kaas. Als de laag dik genoeg is, gaat de kaas in de koelcel. Dit stopt het schimmelproces.
Mild
Ik was laatst in Portugal bij een kaasboer. Ik mocht ook een kijkje nemen in de kaasmakerij en de geur die daar hing, hoe kan ik dat netjes zeggen, was nogal intens. Niet per se zo dat ik direct zin kreeg in een stuk kaas. Dat vond ik bij Bettine anders. De geur is juist heel aangenaam en heel mild. Dat is ook wel wat deze Nederlandse geitenkaas typeert. Zowel de smaak als de geur zijn super toegankelijk. Inmiddels heeft Bettine zelf geen geiten meer. De melk komt altijd van Nederlandse boeren, waarvan de meeste geitenhouders gevestigd zijn in het zuiden van Nederland. De kwaliteit van de geitenmelk is heel belangrijk om altijd dezelfde smaak van de kaas te garanderen.
Saladay
Uiteraard ging ik tijdens Saladay ook zelf aan de slag met een lekker recept. Nu ben ik echt dol op geitenkaas, dus dat was geen straf. Ik vind geitenkaas altijd heel goed combineren met zoet. Bij de borrel met dadelchutney bijvoorbeeld. Op een hartige taart met tomaten. Of in een salade zoals het recept wat ik vandaag deel met venkel.
De zachte en milde smaak van de geitenkaas gaan super goed met de venkel. Ook voeg ik homemade honingnoten toe. Dit is eigenlijk heel eenvoudig te maken, maar je weet niet wat je proeft. Ik bleef er de hele tijd van snoepen. Het zijn noten die je met veel honing bakt in de oven. Ik voeg nog wel zeezout toe om de zoete smaak weer wat in balans te brengen. Ook bij een kaasplankje of andere hartige borrelhapjes gaan de honing noten heel goed.
Venkelsalade met geitenkaas en honingnoten
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
- 150 gr gemengde noten
- 100 ml honing
- Zeezout
- 2 venkels, geschaafd of gesneden in flinterdunne plakken (dit kan met het opzetstuk van je keukenmachine, de mandoline of met de hand)
- 2 flinke handen rucola
- Bosje dille, gehakt
- Sap van 1 citroen
- 10 el olijfolie
- Peper
- 100 gr zachte geitenkaas in plakken van Bettine
Dit heb je nodig:
- Bakplaat met bakpapier
- Snijplank + mes
- Keukenmachine of mandoline (pas op voor je vingers!)
- Glazenpotje met deksel
- Serveerschaal
Zo maak je de honingnoten:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak als eerste de honingnoten. Leg de noten op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel er flink wat honing en zeezout overheen. Meng goed en zet circa 10 tot 15 minuten in de oven. Roer tussendoor nog eens door.
- Haal de noten uit de oven. De honing is nu nog vloeibaar. Schep de noten direct van het bakpapier af en leg op een bord of schaal.
Zo maak je de salade:
- Voor de citroenvinaigrette doe je het citroensap en de olijfolie in een glazenpotje. Voeg het grootste gedeelte van de dille toe en breng op smaak met peper en zout. Draai het deksel erop en schud goed om alle ingrediënten te mengen.
- Doe de venkel en de rucola in een schaal. Schenk het grootste gedeelte van de citroenvinaigrette erover. Wat overblijft zet je bij de salade op tafel. Hussel door elkaar.
- Schep een deel van de honingnoten door de venkelsalade. De rest leg je erop samen met de plakken geitenkaas. Garneer met de overgebleven dille.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Bettinehoeve.
Odilia Corsten- van Arnhem zegt
Ziet er heel aantrekkelijk uit.
Odilia Corsten- van Arnhem zegt
Ziet er aantrekkelijk uit.